ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Де відпочивають юні закарпатці?

    28 березня 2024 четвер
    82 переглядів
    Ужгород. Дитячий відпочинок у фонтані на площі Народній

    На морі, за кордоном чи в селі у бабусі?

    Наразі багато хто з учнів закарпатських шкіл уже побували в оздоровницях. Тож де і як вони відпочивали?

    Пільги – для найбільш обдарованих

    На оздоровлення та відпочинок дітей пільгових категорій на Закарпатті передбачено 16 млн грн

    Це наполовину більше фактичних видатків на оздоровлення у 2016 році.

    Однак аналіз джерел фінансування свідчить: збільшили суму на оздоровлення лише в обласному бюджеті – 10 мільйонів 600 тисяч гривень проти 6-ти мільйонів, виділених минулоріч. А з бюджетів міст, районів та територіальних громад області – 5 мільйонів 400 тисяч гривень, що на 700 тисяч гривень менше, ніж у 2016 році.

    Про це, зокрема, заявила заступник директора департаменту соціального захисту населення ОДА Наталія Омелянюк.

    Зменшення видатків у порівнянні з фактичними видатками 2016 року допущено Ужгородською, Свалявською, Виноградівською райдержадміністраціями та Мукачівським міськвиконкомом.

    Берегівською, Великоберезнянською, Воловецькою, Хустською райдержадміністраціями взагалі не передбачено видатків на оздоровлення дітей другий рік поспіль.

    Головне – гроші?

    Оскільки наразі у таборах дітям пропонують доволі цікаве дозвілля, хороше харчування, умови для заняття спортом, вивчення іноземних мов, чимало хто з батьків купував своїм чадам путівки самотужки. При цьому, під час вибору закладу далеко не останню роль відігравав ціновий критерій. І як не дивно, вдома в цьому сезоні оздоровити школяра виходило дорожче, ніж у іншій області. Не завжди, звісно, але ціни в більшості оздоровниць Закарпаття стартували від 10 тис. грн. за 14 днів. А от у одному з таборів Херсонщини, розташованому на узбережжі Чорного моря десятиденне перебування школяра коштувало всього 3800 гривень. На Одещині ж 14 днів дитячого дозвілля обходилося в межах 5-7 тисяч гривень.

    -Знайти хороший табір не важко. Інтернет в поміч. Ми підібрали для сина чудовий заклад у межах області на липень. Коштувала путівка всього 6400 гривень, хоча в той же час у інших таборах ті ж 14 діб вартували і 8500, і 9 тисяч, – каже мама п’ятикласника Лариса Смик. – Відпочив він просто на славу!

    Багато хто з батьків прислухався, правда, не до власного серця, а до порад друзів, чиї діти в попередні роки вже мали досвід оздоровлення у стаціонарних закладах.

    -Торік донька подруги відпочивала в Чернівецькій області. Дитина кілька днів пролежала з температурою і їй не надали медичну допомогу, навіть відібрали мобільний телефон і вона не могла зателефонувати додому. Мати коли дізналася, випадково приїхавши відвідати дочку, зробила такий ґвалт, що поліцію викликали. У той же час син колеги оздоровлювався неподалік від Ужгорода. Дуже задоволений. У цьому році там же відпочивав і мій. До речі, вартість путівки була задовільною, – ділиться думками інша краянка Людмила Горват.

    Звісно, за сьогоднішніх тарифів на комунальні послуги, низьких зарплат, загального безгрошів’я зовсім не дивно, що ціновий критерій став одним із ключових при виборі дорослими оздоровниць. Та й невисоку вартість путівок далеко не завжди можна вважати показником поганої якості надання послуг малечі…

    У фаворі – європейський відпочинок

    Однак трендом нинішнього сезону стали мовні табори. При чому, найбільшим попитом користувалися закордонні, у яких діти могли поглиблювати знання у середовищі етнічних носіїв тієї чи іншої мови.

    Оскільки останнім часом закарпатці найінтенсивніше прагнуть вивчити угорську, то й не дивно, що держава-сусідка цього літа у плані відпочинку була у фаворі. Дехто, між іншим, умудрявся оздоровити дитину неподалік від Будапешта цілковито безкоштовно, заручившись підтримкою релігійних громад чи благодійних організацій. Таланило так, правда, не всім.

    -Табір у місті Токай обходиться недорого – всього 190 євро за 10 днів. Однак у вартість входить і віза, і страховка, і проїзд. Скажімо, в Хорватії аналогічний відпочинок коштує 250 євро, – запевняє мама третьокласника Ілдіка Сабов. – Моя дитина відпочивала в Угорщині вже двічі. Як дозвіллям, так і раціоном син дуже задоволений – їжа смачна, розваги – цікаві, а екскурсії просто захоплюючі.

    Набагато дорожче вартував табір у Греції – від 495 євро, а от у Болгарії можна було оздоровитись за 245 євро. 14 днів відпочинку в Польщі обходилося в 450-500 євро, 12 днів, проведених в оздоровницях Туреччини коштували 650-700 доларів, у Австрії – 1090 євро, а три тижні в Чехії – 790 євро.

    Звичайно, батьки, у яких не було коштів, можливостей чи бажання відправляти своїх дітей у вітчизняні чи європейські стаціонарні табори, змушені були шукати альтернативу вдома. Тож хтось із малечі проводив час із дідусями та бабусям, хтось – відпочивав із батьками на природі, а хтось – просто розважався із друзями на свіжому повітрі. І таких, між іншим… серед юних краян була більшість.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору