ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Небайдужі люди допомагають у облаштуванні меморіалу отцю Йосипу Завадяку (ВІДЕО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    75 переглядів
    Закарпаття. Меморіальний комплекс отцю Йосипу Завадяку

    Хто будматеріалами, хто інвентарем, хто-робочою силою – небайдужі люди допомагають чим можуть у облаштуванні меморіального комплексу отцю Йосипу Завадяку на узбіччі дороги між селами Рокосово та Крива на Хустщині.



    Отець Йосиф – родом з села Новоселиця на Міжгірщині, у 1927 році вступив до Василіанського чину. У 37 році прийняв сан священника, був настоятелем у кількох закарпатських монастирях, поки його не заарештували у 1941 році – тоді це був угорський уряд, потім заслання до Румунії.


    У березні 49 представники радянської влади заборонили йому священнодіяти. Далі знову арешт, ГУЛАГ. Поповерненні працював на Рокосівському кар’єрі. Підпільно обслуговував греко-католиків Хуста та околиць. Поки у 1958 році на його життя не вчинили замах, подібно як на єпископа Теодора Ромжу.У 1992 році отця Йосифа Завадяка реабілітували на підставі дії закону «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні». А у 2000-му його урочисто перепоховали на Хустському міському цвинтарі.


    Тлінні останки священнослужителя зберігаються у каплиці Боронявського монастиря. Ідею отця Павла втілив у життя Львівський архітектор. Меморіал встановили у п’ятницю 30 червня. Варто додати, урочисте відкриття меморіального комплексу 29 липня, а люди вже зупиняються і цікавляться ним.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору