ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Євросоюз хоче скасувати штампи в закордонних паспортах

    19 квітня 2024 п'ятниця
    74 переглядів
    ЄС хоче відмовитися від звичних закарпатцям печаток в паспорті

    Одним із перших планованих нововведень на кордонах ЄС є відмова від звичних нам печаток в паспорті, які ставлять працівники митної служби при перетині кордону.

    Представники країн-членів ЄС та Європарламенту вважають ручне штампування паспортів на кордоні недостатнім заходом для контролю за мандрівниками і планують відмовитись від неї, – інформує портал Vsetut.pl.

    Натомість, як заявляє Європейська комісія, на кордонах з ЄС працюватиме так звана система в'їзду/виїзду. Таке рішення є частиною системи "розумні кордони" (smart borders") і акцентує увагу на ролі інформаційних систем в удосконаленні управління зовнішніми кордонами і, як наслідок, контролю над внутрішньою безпекою в країнах ЄС.

    "Система в'їзду/виїзду наблизить нас на крок до досягнення повноцінного взаємодії інформаційних систем ЄС в 2020 році", – заявив комісар з питань безпеки ЄС Джуліан Кінг.

    Що ж чекає на мандрівників після відміни печаток? Угода передбачає, що громадян третіх країн (тобто країн, які не входять до складу ЄС) при перетині кордону до будь-якої країни Євросоюзу будуть реєструвати у спеціальну систему, незалежно від того, їдуть вони на підставі візи чи біометричного паспорта. Ця система фіксуватиме назву і тип проїзного документа, біометричні дані, а також дату і місце в'їзду і виїзду. Система в'їзд/виїзд рахуватиме дні перебування мандрівника в ЄС автоматично (зараз це роблять паспортисти вручну), тому ризик помилитися і людський фактор виключатимуться повністю. На думку Європейської комісії, це полегшить перетин кордону для осіб, які подорожують легально, допоможе у виявленні осіб, які незаконно продовжили собі перебування в ЄС, а також в ідентифікації осіб, які перебувають у Шенгенській зоні без документів. Реєструватимуться у системі також усі відмови у в'їзді до ЄС.

    Наразі ручне штампування паспортів мандрівників часто не є достатнім для виявлення порушників дозволеного терміну легального перебування в ЄС, а також займає надто багато часу і не запобігає проблемам, пов'язаним з випадками втрати або знищення документів. До того ж впровадження системи в'їзд/виїзд повинно допомогти і у вирішенні проблеми зчергами на кордоні.

    Зібрані новою системою в'їзду/виїзду відомості будуть доступні для всіх держав-членів ЄС, а також Європолу, щоб запобігти тероризму та іншим серйозним злочинам. Постанова передбачає, що між системою в'їзду/виїзду і візовою інформаційною системою (VIS) також повинна бути забезпечена сумісність.

    Дані громадян третіх країн, які перетинатимуть кордон з ЄС, зберігатимуться протягом п'яти років, якщо людина перевищила дозволений термін перебування в ЄС, і три роки, якщо її перебування там пройшло у відповідності з усіма вимогами.

    Технічні роботи над проектом системи в'їзд/виїзд ще не завершилися. Після того, як це станеться, нові правила повинні офіційно схвалити усі держави-члени ЄС та Європейський парламент.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору