ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Мільярди за комуналку: чим нові правила загрожують боржникам

    19 квітня 2024 п'ятниця
    66 переглядів
    Комуналка: з чим же доведеться зіткнутися боржникам?

    Подорожчання комунальних послуг змушує українців просто плювати на тарифи і нарощувати борги:


    іншого виходу поки що просто немає. На даний момент загальна сума заборгованості перевищила 11 мільярдів гривень, а нова редакція закону "Про ЖКП" готує для українців наступні правила: з чим же доведеться зіткнутися боржникам?


    З 11,3 мільярда гривень 8,9 - це борги за гарячу воду й опалення. Заборгованість "висить" ще з зими. 3,9 мільярда українці повинні заплатити за електроенергію, ще 1,8 - за холодну воду. За статистикою, кожна десята квартира в багатоповерхівці платить за квитанціями з серйозними перебоями: майже 45% українців змушені збирати борги за комуналку, ще 39% обмежують себе в інших витратах, щоби побороти постійно зростаючі тарифи. Втім, це основна причина, з якої населення ігнорує квитанції.


    Що за це буде. Якщо звернутися до нової редакції закону "Про ЖКП", ми бачимо, що кожен боржник зобов'язаний буде заплатити штраф: 0,1% від накопиченої суми. Відзначається, що сума пені не може перевищувати суму заборгованості. Відлік починається з 21 числа кожного місяця, тобто, якщо заплатити 30 числа, то доведеться розщедритися на 1% більше. Уже зараз українці, які отримують субсидії, встигли накопичити двомісячні борги, а тому не мають права на продовження знижки. Зміни в закон вступили в силу в травні, його прийняли в першому ж читанні.


    Юристи попереджають, що якщо борг досяг 10 тисяч, будь-який постачальник комунальних послуг має право подати на вас до суду, а той, у свою чергу, може заарештувати вашу машину, квартиру або інше майно, вартість якого може перекрити борг. В українській практиці вже був випадок, коли сім'я залишилася без даху над головою через величезні борги. А ще був випадок, як житель Луцька залишився без квартири через 50 000 гривень боргу. Двокімнатне житло продали за 446 тис., а залишок грошей не повертали декілька місяців. Судові пристави не обов'язково забирають велику нерухомість: у боржника можуть забрати телевізор, мікрохвильову піч тощо.


    У Києві намагаються до суду не доводити. Замість цього постачальники послуг і місцеві органи влади вивішують на під'їздах оголошення з переліком квартир, у яких зібралася заборгованість, розмовляють з господарями і пропонують укласти договір про реструктуризацію (виплата боргу невеликими частинами протягом декількох років).


    "Найжорсткіше" покарання, до якого можуть вдатися комунальники - відключити весь будинок, якщо неплатниками виявилися більшість квартир. Наприклад, у Дарницькому районі багатоповерховий будинок сидить без гарячої води, тому що немає технічної можливості відключити частину квартир.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору