ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Меморіальний обеліск здобуття угорцями Батьківщини відкрили на Малій Горі в Берегові (ФОТО, ВІДЕО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    71 переглядів
    У Берегові відкритий меморіал, присвячений пам’яті Тивадара Легоцького

    Завдяки клопотанням видатного угорського патріота і дослідника Арпада Далмаі на берегівській Малій Горі був відкритий меморіал, присвячений пам’яті Тивадара Легоцького, та його знахідці у 1890 році верх шапки угорського вершника епохи здобуття угорцями Батьківщини (895-896 р.р.).



    На церемонії відкриття виступив очільник краю Геннадій Москаль, якій підкреслив, що цей меморіал буде нагадувати нащадкам про міцну дружбу між українським та угорським народами. Від меценатів слово мали Андраш Шмук – Європа клуб (Відень), Дьердь Варга, реформатський священик (Хорватія), Золтан Абрам, представник Угорської спілки культури в Трансільванії. До слова, на цьому заході з приводу відкриття меморіалу було багато поважних гостей, зокрема почесний консул України в Угорщині Алекс Ровт, вповноважений Міністр зовнішньої торгівлі та закордонних справ Угорщини – Дьордь Шуха, голова загальних зборів Саболч-сатмор-Березької області - Оскар Шестак, професор, колишній генеральний директор Угорського Національного музею – Іштван Фодор, народний депутат України – Ласло Брензович, регіональний керівник угорського Торгового дому – Габор Кінч, директор музею «Берегівщини» - Янош Шепа та інші. Велика заслуга в усьому цьому дійстві належить співвласнику фірми «Айсберг», колишньому закарпатцю, а нині громадянину США – Геннадію Гутману, який був і генератором, і меценатом меморіального проекту, а ще гостинним господарем.

    Насиченою була й культурна програма. Відомий берегівський аматор Іван Чегіль прочитав вірш «Ференца Келчеї «Гімн» у перекладі знаного закарпатського літератора Юрія Шкробинця. Височайшу виконавську майстерність світового рівня продемонстрували колишні берегів чани Ольга Берегсасі та Йосип Чобаля. Перша виконала пісню-реквієм «Матір Божа», а соліст Угорського Національного оперного театру - пісню «Моя вітчизна» з опери «Банк бан». Бездоганно вів урочисту програму на двох мовах, кандидат історичних наук, доцент УжНУ - Ласло Зубанич.
    75610-1.jpg
    Відтак, меморіал був освячений римо-католицьким священиком, а до підніжжя обеліску була закладена капсула, куди, зокрема був поміщений й спецвипуск газети «Карпатська панорама» на угорській мові з матеріалами про події 1900 року, які стали прелюдією до сьогоднішньої урочистої події.
    75610-2.jpg
    У 1890 році при розробці кам’яного кар’єру на Малій Горі (околиця Берегова) була випадкова знайдена могила, де на глибині близько трьох метрів знаходилися останки знатного угорського воїна часів здобуття нової Вітчизни. Робітники повідомили про знахідку відомому історику-краєзнавцю Тивадору Легоцькому. Уже на місці він підтвердив: знахідка видатна. Вже в мерії ретельно їх оглянув й запропонував знахідки, передати в Національний музей Угорщини в Будапешті. Згодом він першим опублікував дослідження на цю тему. В «Археологічному збірнику» за 1900 році дослідник перераховує знайдені у цьому похованні речі, які, зокрема, складалися із прикрашеною золотою пластиною піхви шаблі,самої шаблі, руків’я якої було оздоблено срібними розетками, залишків вудила та пряжок. Крім того, була знайдена верхня частина шолому. Т. Легоцький ґрунтовно їх описує у 2-му томі своєї трьохтомної монографії, якому автору вдалося перевидати за власні кошти у 1994 році: «У берегівському похованні була виявлена позолочена срібна пластина пірамідальної форми із візерунками. Її висота 9,5 см, діаметр 7 см. Знахідка, на мою думку, служила прикрасою верхньої частини шапки або сагайдака для стріл. Зображення візерунків ідентичні тим пластинкам, які знайдені у Сваляві, Бездеді, Бодрозі, Соболчі. Не виключно, що ці візерунки були поширені по всій Угорщині, і за моєю пропозицією Мункачі Міхай використав їх на великому історичному полотні «Здобуття Вітчизни» на шапках деяких воїнів».
    75610-3.jpg
    Саме цю знахідку передали на зберігання в Угорський Національний музей у Будапешті. З часом вона стане символом угорської нації, а під час святкування 1100-річчя святкування здобуття Вітчизни було випущено багато поштових листівок із її зображенням. У Берегові на фасаді будівлі реформатської церкви з нагоди цієї дати, у 1996 році, встановлена пам’ятна дошка з барельєфним зображенням знахідки.
    75610-4.jpg
    На початку ХХ ст. берегівські ентузіасти планували встановити на Малій Горі, на місці унікальної знахідки, обеліск-стелу, який би нагадував про часи (кінець ІХ – початок Х ст.), названі в угорській історіографії: «епохою здобуття Вітчизни (Батьківщини). Почали навіть збирати на його спорудження кошти, але Перша світова війна і подальші події завадили здійснити задумане. І от, нарешті, в перший день липня, був урочисто відкритий меморіал з обеліском, на якому вибиті таки слова: «Тут, на горі Кішгедь у квітні 1890 року знайшли могили вершника епохи здобуття угорцями Батьківщини (895-896 рр.), з якої вилучили унікальний верх високої шапки, який зберігається в Угорському Національному музеї».


    Валерій Разгулов, головний редактор газети «Карпатська панорама»
    75610-5.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору