ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вперше для абітурієнтів УжНУ – польська мова (ВІДЕО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    92 переглядів
    Нова іноземна мова — для ужгородських студентів

    Цілих два роки пішли на запровадження нової кваліфікації — польська мова та література — на філологічному факультеті в Ужгородському національному університеті.

    Польська мова в найбільшому закарпатському виші ніколи раніше не вивчалася, тому довелось починати все з чистого аркуша на кафедрі слов’янської філології та світової літератури. Нововведення тягне за собою низку обов’язкових дій, зокрема, виділення академічних годин, розробку програм, підготовку підручників, підбір викладачів, — розповідала виконувач обов’язків завідувача цієї кафедри професор, доктор філологічних наук Наталія Бедзір. І ось нарешті справа зрушила з місця.


    Польська мова внесена в перелік спеціалізацій, що значаться в Правилах прийому студентів. Вже оголошено їх набір на 2017 навчальний рік.


    Майбутні студенти оволодіватимуть польською мовою одночасно з російською, яка вивчається на філфаці вже 70 років.


    Важливо підкреслити: ці обидві мови будуть вписані в дипломи майбутніх випускників УжНУ. А ще в дипломах майбутнього фахівця буде значитися кваліфікація викладача російської, польської та світової літератури або науковця, дослідника. перекладача.


    Отже, з 2016 року абітурієнти, здаючи документи до вузу, роблять вибір із двох спеціальностей — працівник освіти, педагог - або дослідник, науковець, перекладач. Звичайно, що такі широкі можливості створюють переваги в працевлаштуванні майбутніх випускників як в Україні, так і за кордоном.


    Сьогодні польська мова вивчається в двох загальноосвітніх школах Ужгорода. В одній із них — № 5 — ми побували цими днями, і зустрілися з педагогами та учнями.


    Директор школи Петро Ярославович Кіндюх люб’язно показав нам навчальні класи, кабінети, а також приміщення суботньо-недільної польської школи ім. Тішнера, яка функціонує на громадських засадах чотирнадцять років. У школі №5 м. Ужгорода польська мова вивчається як друга іноземна. Частина її випускників бажає вступити на цю спеціалізацію в УжНУ.
    Для того, щоб перетворити добрі наміри в конкретні справи, між Ужгородським університетом і школою №5 була підписана угода про співпрацю на педагогічній ниві.


    В актовому залі відбулася зустріч професора Наталії Бедзір із школярами. Їх зацікавили особливості вступу на нову спеціалізацію — польська мова та література.


    Учні отримали вичерпні відповіді на всі запитання щодо вступу в УжНУ, а також презентаційні буклети.


    Тож чекаємо, що новими зірочками засяє дружна філологічна студентська родина Ужгородського університету, міцнітимуть українсько-польські зв’язки. Завдяки майбутнім випускникам нової філологічної спеціалізації збільшиться кількість шкіл, де вивчатимуть мову Адама Міцкевича і Болеслава Пруса.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору