ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Очільник Закарпатської облради поспілкувався з півсотнею студентів з Пардубіцького краю Чехії (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    67 переглядів
    Чеські студенти зустрілася з керівництвом Ужгорода та Закарпаття

    Та разом з головою ОДА Геннадієм Москалем, міським головою Ужгорода та гетьманом Пардубіцького краю (Чехія) Мартіном Нетоліцкі з нагоди Дня Конституції України поклали квіти до пам’ятника Кобзаря.

    До Закарпаття з ознайомчим візитом завітали півсотні студентів та педагогів навчальних закладів Пардубіцького краю Чеської Республіки , яку очолив гетьман Мартін Нетоліцкі. Позаяк делегація є досить чисельною, тож голова облради Михайло Рівіс радо прийняв чеських гостей у сесійній залі облради, яку, до речі, свого часу збудували чехи. В зустрічі також взяв участь заступник голови облради Петро Грицик.

    Найперше очільник облради передав щирі вітання від депутатського корпусу Закарпаття та подякував гетьману за щирий вияв бажання очолити молоду делегацію, ознайомити її з нашим унікальним краєм, його туристичними родзинками, архітектурою, традиціями і звичаями.

    Він також наголосив, що період, коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини і було автономним краєм під назвою Підкарпатська Русь, ввійшов в історію, як найуспішніший у соціально-економічному розвитку Закарпаття. Адже, за ті два десятки років чехи розбудували обласний центр, спорудили багато адміністративних будівель, шкіл, соціально-культурних об’єктів та громадських установ.

    - Сьогодні спільно з вашим гетьманом ми робимо все для того, аби зберегти культурні надбання наших славних предків, - мовив Михайло Рівіс, додаши, що між Пардубіцьким і Закарпатським краями налагоджене успішне і результативне співробітництво, яке набирає обертів. Завдяки позитивній позиції Пардубіцької крайової ради та її гетьмана, Закарпаття отримує фінансову підтримку для реконструкції дитсадків, шкіл та інших соцзакладів у гірських глибинках.

    Уважно вислухавши очільника облради, студенти влаштували йому жвавий діалог. Їх цікавили питання склад, функції обласної ради та її фінансові ресурси. На що Михайло Михайлович відповів, що до складу облради входить 64 депутати з різних фракцій та політсил. Працює депутатський корпус злагоджено та конструктивно. Зведений бюджет області складає 5,5 млрд.грн, з яких 80% скеровується на потреби освіти та медицини. Залишається всього 60-100 млн.грн на розвиток регіону, а це мізер.

    - Тому фінансова підтримка двох чеських країв – Височина та Пардубіце, а на підході й Устецький край, для закарпатців вкрай необхідна, - резюмував Михайло Рівіс. І додав, що після нещодавньої зустрічі з міністром МЗС Чехії Любомиром Заоралеком розпочинається підготовка до відкриття Чеського дому в Закарпатті, який згодом виконуватиме функції консульства. Це зніме проблеми закарпатських заробітчан щодо довготривалого бюрократичного оформлення чеських віз у сусідній області.

    Зі свого боку Мартін Нетоліцкі подякував керівництву облради за теплий прийом, запевнив у подальшій підтримці нашого краю та прочитав своїм підопічним лекцію про історичний зв’язок між нашими краями та нинішні партнерські взаємостосунки.

    Наприкінці зустрічі очільник облради запросив гостей до урочистого покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченка з нагоди Дня Конституції України. Потім чеська молодь виявила бажання зробити на згадку спільне фото з головою Закарпатської облради та подякувала йому за щирий прийом.

    Відтак делегація відбула по маршруту, до якого включено Ужгородський та Мукачівський замки, відвідини Берегівського та Хустського районів.

    Прес-служба Закарпатської облради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору