ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Тарифи на воду зросли: скільки тепер доведеться платити

    28 березня 2024 четвер
    60 переглядів
    В Україні подорожчала холодна і гаряча вода

    У вартість послуги входять зарплати, електроенергія (з її допомогою працюють насоси), ремонт, податки, амортизація і т.д. Залежно від обладнання, кількості робочих місць, стану систем, вартість води у різних підприємств різна.


    Відтак, нова вартість тепер така: "Київводоканал" - з 13,77 до 15,79 гривень за куб, "Львововводоканал" - з 10,49 до 13,41 гривень за куб, "Рівнеоблводоканал" - з 13,38 до 15,84 гривень за куб, "Дніпроводоканал" - з 12,45 до 13,32 гривень за куб, "Хмельницькводоканал" - з 11,49 до 13,91 гривень за куб.


    Гаряча вода подорожчала таким чином: "Теплокомуненерго Маяк" (Вінниця) - з 78,23 до 80,62 гривень за куб (з полотенцесушителем), "Вінницяміськтеплоенерго" - з 73,03 до 74,42 гривень за куб.


    Як відомо, недавнє подорожчання світла в Україні може виявитися не останнім. У квітні парламент ухвалив новий закон про ринок електроенергії, який передбачає інтеграцію ринків та вільний вибір споживачами постачальників енергії. На думку експертів, прості громадяни зможуть відчути новації не раніше, ніж закінчиться підготовчий період, який займе до двох років.


    При цьому вартість електроенергії буде зростати незалежно від моделі ринку.


    Експерти переконані, що кінцеві тарифи для населення можуть вирости в 2-3 рази. Для малого та середнього бізнесу, бюджетних установ і організацій тариф збільшиться приблизно в 1,5-2 рази.


    В Україні може статися так, як сталося в Естонії і Болгарії, де після прийняття ринку двосторонніх контрактів і реформування, ціни не тільки не знизилися, але й зросли. Виявилося, що навіть при наявності конкуренції може виникати дефіцит енергії.


    – розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.


    За його словами, досвід європейських країн щодо впровадження нової моделі ринку показав, що весь вантаж реформ лягає на кінцевого споживача.


    Як раніше повідомляв глава підкомітету з питань електроенергетики комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу Лев Підлісецький, згідно зі світовим досвідом, відразу після введення ринкових методів визначення ціни, електроенергія дорожчає для споживачів. Однак потім встановлюється баланс попиту і пропозиції.


    У центрі цього процесу і головним його бенефіціаром повинен стати споживач, який буде платити не за встановленими державою тарифами, а за ціною, яку сформує ринок.


    – говорить Лев Підлісецький.


    Але для цього мають бути ухвалені ще мінімум півсотні підзаконних актів. Зокрема, має з’явитися ряд кодексів про принципи передачі, комерційного обліку та інші аспекти функціонування ринку електроенергії.


    Як зазначає директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, за логікою рішень, які приймалися три роки тому, з березня 2017 року тарифи на електроенергію мали б відповідати ринковим цінам. Однак промисловість, як і раніше, продовжує субсидувати населення через більш високий тариф.


    Експерт зазначає, що при скороченні промвиробництва і споживання електроенергії витрати на утримання мереж і генеруючих потужностей в перерахунку на ціну кіловата ростуть. Якби при нинішній ситуації в енергетиці побутові споживачі раптом виявилися на вільному ринку, то для них тариф за кіловат-годину був би на рівні 2 грн.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору