ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сонячний удар: як уберегтися і перша допомога

    28 березня 2024 четвер
    75 переглядів
    Як діагностувати сонячний удар і надати допомогу

    Сонячний удар - це гострий, небезпечний для життя стан, при якому система терморегулювання тіла виходить з ладу через тривалого впливу високих температур, надмірного виробництва тепла або, як правило, комбінації двох. Тіло не може втрачати високу температуру, щоб повернутися до нормального. Температура тіла піднімається до дуже високих рівнів, що може пошкодити основні органи.


    Сонце може передувати теплове виснаження, коли надмірна втрата рідини і солі в поті призводить до вираженої слабкості. Теплове виснаження стає сонячним ударом, коли ваше тіло не може підтримувати нормальну температуру тіла.


    Що викликає сонячний удар?


    У спекотному середовищі ваше тіло позбавляється від надлишкового тепла, збільшуючи приплив крові до шкіри, потіє і видихає нагріте повітря. Однак ці механізми іноді можуть бути перевантажені, що призводить до пов'язаних з теплом симптомів, які, якщо їх не лікувати, можуть привести до сонячного удару.


    Коли температура крові піднімається вище свого нормального діапазону, центр управління в мозку (гіпоталамус) сигналізує системі кровообігу, щоб збільшити кровотік і збільшити кровоносні судини, особливо ті, які знаходяться на шкірі. У міру того як кров тече через збільшені судини, надлишок тепла з крові проходить в більш прохолодне повітря. Якщо цього недостатньо для її охолодження, потові залози починають виробляти піт, який охолоджує шкіру, коли вона випаровується. Однак, якщо температура повітря дуже висока, кров може не остигати, оскільки вона циркулює через шкіру. Крім того, коли ви втрачаєте дуже багато рідини, об'єм крові зменшується, а температура тіла збільшується. Якщо організм продовжує виробляти тепло швидше, ніж ви можете його втратити, температура ядра (температура центрального тіла) може підвищитися до небезпечних рівнів, викликаючи теплове виснаження або сонячний удар.


    Сонячний удар зазвичай виникає після впливу високих температур, наприклад, при роботі в надзвичайно спекотних умовах. Проявляючи зайву активність, особливо влітку або коли у вас висока температура, пов'язана з хворобою. Волога погода також робить механізм охолодження потовиділення менш ефективним. Можуть бути фактори, що впливають на перевантаження, переїдання і вживання алкоголю.


    Основною причиною симптомів є втрата натрію і хлориду (які складають сіль), а не кількість води.


    Хто отримує сонячний удар і хто перебуває під загрозою?


    Хто може піддатися впливу високих температур, піддається впливу сонячного удару, але такі групи піддаються особливо високому ризику і повинні вживати особливих заходів обережності, щоб уникнути жарких, слабо вентильованих місць і напруг в жарку погоду:


    - Маленькі діти


    - Люди похилого віку


    - Люди з певними хронічними станами


    - Артеріосклероз і застійна серцева недостатність


    - Цукровий діабет


    - Шкірні захворювання


    - Люди, які приймають певні ліки


    - Люди, які беруть участь в певних видах спортивних заходів, таких як біг на довгі дистанції або на велосипеді.


    - Люди, які схильні до дії сильної спеки.


    Симптоми сонячного удару можуть включати:


    - Гаряча, суха шкіра


    - Немає пітливості


    - Шкіра спочатку промивається, потім бліда або фіолетова


    - Гіпервентиляція (швидке, неглибоке дихання)


    - Швидкий, що обмежує імпульс (чергується між більшою інтенсивністю, ніж нормаль, потім швидко зникає)


    - Температура тіла швидко зростає до 40 ° C або вище


    - Головний біль


    - М'язові спазми


    - Ознаки психічного розладу можуть включати незв'язно мова, дезорієнтацію, замішання, агресивну мова або поведінку, агітацію і галюцинації


    - Летаргія або ступор (реакції стають надзвичайно повільними і млявими)
    судоми


    - Втрата свідомості


    Як діагностується сонячний удар?


    Лікар перевірить ваші симптоми і зробить свідчення артеріального тиску і температури. Лікар може також взяти зразок вашої крові і сечі для тестування.


    Як лікується сонячний удар?


    Лікування захворювань, пов'язаних з теплом, залежить від його тяжкості. Як тільки почали проявлятися перші симптоми, необхідно викликати швидку допомогу, а в цей час покласти хворого в прохолодне приміщення і спробувати самим остудити тіло, поки не приїхали лікарі.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору