ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Велетні бізони прижилися у Карпатах і вже дають потомство! (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    110 переглядів
    Карпати. Двотонні зубри вже з потомством.

    В минулому зубр (Bison bonasus) був поширеним і багаточисельним видом на території України від Карпат до лісостепу. Навіть зустрічався в степовій зоні.

    З історичних джерел довідуємось, що через свою чисельність і поширення зубр був традиційним об’єктом полювання. Так, 1164 року за князя Ярослава Осмомисла на зубрів полював візантієць Андронік Комен. Ще в XV-XVI століттях масово полювали на зубрів. Проте з розвитком та освоєнням земель, що призводило до деградації середовища існування тварин, та необмеженим полюванням зубр починає зникати. Вже в 18 ст. зубр фактично зник, в Карпатах гірсько-карпатська форма зубра зникла 1914 року, коли загинув останній зубр, розповів «Вікнам» краєзнавець, калушанин Василь Фіцак.
    Зубр — найкрупніший представник фауни України. Його зріст сягає двох метрів, а вага окремих самців може перевищувати тонну. Хоча й зубр ззовні здається незграбним і неповоротким, насправді ж це спритний і швидкий звір, який швидко пересувається і без проблем долає триметрові рови, перескакуючи через них. В природі зубри живуть 20 і більше років.
    З 1965 року почались систематичні заходи з реакліматизації зубра в Україні. Десь у 1980-х роках зубри жили в десяти областях України, а їхня загальна чисельність становила 500 особин. Так, було завезено 10 особин в Сколівські Бескиди, популяція прижилась вже в 90-х роках. Тут їх налічувалось 40 особин. Проте станом на 2007 рік їх залишилось до десятка особин. Василь Фіцак додає:

    «Як вдалось проаналізувати, основною причиною загибелі зубрів була нестача кормів, особливо в зимовий період, браконьєрство та нещасні випадки. Також тварини гинули від зіткнення з транспортом, декотрі загрузали в трясовині і не могли вибратись звідти. Щорічно фіксуються випадки загибелі тварин, оскільки звір масивний і часто провалюється на кризі в водоймах, не маючи змоги вибратись».
    6967-1.jpg
    Десь в 2003 році декілька зубрів завезли в лісництво Лисак Вигодського держлісгоспу. Спершу тварин тримали на невеликій за площею території, ззовні вони були жалюгідними. Проте тепер на території лісництва огородили велику за площею ділянку лісу та луків, де є безліч трави, дерев. Ззовні тварини активні, гарно виглядають, розповідає калушанин. Вдалось побачити двох здорових самців, а також самку з минулорічним бичком і цьогорічним новонародженим телятком.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору