ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатець подав електронну петицію про повернення (реституцію) експропрійованих злочинним комуністичним режимом землі та майна

    16 квітня 2024 вівторок
    23 переглядів
    Реституція !

    Реституція (від лат Restitutio – поновлення порушених майнових прав, приведення їх до стану, що існував на момент вчинення дії, якою заподіяно шкоди, тобто повернення майна законним власниками або матеріальна чи фінансова компенсація.

    У 1990-ті роки в країнах Прибалтики (Литва, Латвія, Естонія), а також ряді країн Східної Європи (Чехія, Болгарія, Угорщина, Румунія) були прийняті закони про реституцію націоналізованого в 1940-і роки майна. Відповідно до них колишні власники або їхні спадкоємці мають право претендувати на передачу їм державою у власність об’єктів нерухомості.

    В Україні подібних законів прийнято не було. Хоча дискусії на дану тематику виникали так чи інакше у різний період. Існує навіть думка, що якби в Україні у 1990-тих роках також провели реституцію, то нашій державі вдалось би уникнути багатьох нинішніх проблем.

    Днями закарпатець Євген Євгенович Гулачі вирішив подати електронну петицію на сайті Президента України «Про проведення в рамках декомунізації повернення (реституції) експропрійованих злочинним комуністичним режимом землі, майна, або компенсація їх вартості за європейськими цінами спадкоємцям колишніх землевласників». Документ зареєстровано під номером №22/036149-еп та розміщено за адресою: https://petition.president.gov.ua/petition/36149

    Отож, журналісти «Карпатського об’єктиву» вирішили розпитати самого автора петиції про його ініціативу.

    – На сайті Президента України розміщена ваша петиція. Звідки ідея і з чим це пов’язано?

    Десь місяць тому слухав по радіо «Ера» програму, в якій висловлювались про можливість продажу земель сільськогосподарського призначення. Мені вдалось додзвонитись і задати питання: А чи не варто би спершу повернути спадкоємцям колишніх землевласників землю їхніх предків, а потім вже розмірковувати, що залишки дозволити продавати чи ні. Ведуча програми надала ідею подати електронну петицію на сайт Президента.

    Поміркувавши над цим, та прочитавши Закон «Про декомунізацію», який зараз майже щодня згадується, то я ж подумав: декомунізація зараз – це перейменування вулиць, населених пунктів, руйнування пам’ятників радянської доби, а останній час ще й відміна одних свят, призначення нових, заборона георгіївських стрічок. Але така декомунізація – тільки локшина на вуха патріотично налаштованого електорату. Безумовно, для повної декомунізації і ці заходи потрібні, але вкрай недостатні. Потрібно повернути усе награбоване комуно режимом майно нащадкам колишніх землевласників.

    Я сформулював петицію і подав її на сайт. Через декілька днів подав також петицію про повернення землі, нерухомого і рухомого майна церковним громадам.

    На зорі Незалежності України церковним громадам повертали культові споруди, тобто будівлі церков, молитовні будинки, але цим перелік повернутого владою і обмежився. Церковні ж громади до початку правління комуністичного злочинного режиму мали житло парафіяльних священиків, недільні школи, землю, інші споруди.

    Простих землеробів, котрі мали землю, совєтський режим назвав кулаками, усе від них експропріював. Але ж ті «кулаки», то по суті сьогоднішні фермери, від котрих режим забрав землю, свійських тварин, сільськогосподарський реманент. Кулаки ті кошти на придбання землі заробляли важкою працею, їздили на заробітки навіть в Америку.

    В обох петиціях пропоную повернути майно, землю нащадкам (спадкоємцям) колишніх землевласників, церковним громадам в натурі, та компенсувати вартість експропрійованого реманенту (косарки, жатки), свійських тварин грошовими коштами в євро за європейськими цінами. При неможливості повернення тих самих земельних наділів, будівель церковним громадам – вартість їх компенсувати за цінами, що встановлені на сільськогосподарську землю в Німеччині або Роттердамі, адже газ, що видобувається з українських надр продається громадянам України, парафіянам церковних громад за ціною німецького газового хабу NCG, а вартість українського вугілля враховується в тарифах ел.енергії за ціною Rotterdam+.

    – А звідки державі взяти кошти на компенсацію за Європейськими цінами?

    І на це маю ідею. Держава на усе загарбане попередниками майно видає облігації в ВАЛЮТІ (Євро) з строком погашення 1-2-3-4-5 років і по цим державним зобов’язанням компенсацію зможуть отримати нащадки спадкоємців.

    До речі, петицію про повернення майна (компенсації) церковним громадам можна знайти на сайті https://petition.president.gov.ua

    Ну і на завершення всіх небайдужих прошу зареєструватись на сайті Президента України і підтримати своїм голосом петиції.

    ДОПОМОЖИ ПІДТРИМАТИ ДЕКОМУНІЗАЦІЮ

    Реєструйся на сайті Президента України, підтримай голосуванням 2 петиції та розповсюджуй їх
    ПРО ПОВЕРНЕННЯ МАЙНА КОЛИШНІМ ЗЕМЛЕВЛАСНИКАМ
    https://petition.president.gov.ua/petition/36069
    ПРО ПОВЕРНЕННЯ МАЙНА ЦЕРКОВНИМ ГРОМАДАМ
    https://petition.president.gov.ua/petition/36149

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору