ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Мер Ужгорода Богдан Андріїв зустрівся з новим Генконсулом Словаччини Мірославом Мойжітом (ФОТО)

    20 квітня 2024 субота
    97 переглядів
    Богдан Андріїв зустрівся з новим словацьким Генконсулом Мірославом Мойжітом

    Сьогодні з Ужгородським міським головою Богданом Андріївим зустрівся нещодавно призначений Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Мірослав Мойжіта.

    Обговорили перспективні напрямки співпраці, продовження і розвиток контактів зі словацькими містами-побратимами Ужгорода. Йшлося, зокрема, наскільки важливо, аби процедури під час перетину кордону займали менше часу, адже тривале простоювання у пункті пропуску гальмує транскордонні проекти і, насамперед, розвиток бізнесу.

    Пан консул докладно цікавився напрацьованими контактами, програмами, які діють зі словацькими партнерами в Ужгороді, відзначив навчальні програми для школярів та студентів, зацікавленість, яка є в обласному центрі та й на Закарпатті загалом до вивчення словацької мови. Наголосив на важливості повернути в Україну словацький бізнес, який дещо відсторонився у зв’язку з подіями на сході України.

    Мірослав Мойжіта докладно цікавився, які головні виклики стоять перед керівництвом Ужгорода, як наповнюється бюджет, питаннями утримання і розвитку інфраструктури, медичних та освітніх закладів тощо. Підкреслив, що в Словаччині не вистачає кваліфікованих спеціалістів і на роботу охоче беруть українців, насамперед закарпатців, адже наша область знаходиться поруч.

    Міський голова Богдан Андріїв зазначив, що ужгородська влада всіляко підтримує залучення інвестицій і всім таким ініціативам забезпечить максимальне сприяння. Пригадав також численні спільні проекти, які вдалося реалізувати спільно з попередницею пана Мойжіти Янкою Буріановою, підняв питання продовження облаштування скверика поруч зі встановленим торік монументом словацькому державнику Мілану Ростиславу Стефанику, яке будуть робити на замовлення міської ради.

    Йшлося і про обмін спортивними, культурницькими ініціативами, скажімо, у вихідні відбувся футбольний турнір команд аеропортів Ужгорода, Кошице, Праги.

    Домовилися також запропонувати словацьким роботодавцям представити можливості для працевлаштування на їхніх підприємствах молоді, яка навчається в ПТУ, технікумах Ужгорода, особливо на робітничих спеціальностях.

    Дипломат розповів, що вже був в Ужгороді, але давно, і зараз йому дуже подобається, як місто змінилося, як розвивається. Усе це він бачить, адже щодня гуляє, вивчає місто. Відзначив і кафе та ресторани міста, яких дуже багато і всі – зі своєю особливістю, дуже смачними стравами.

    Мірослав Мойжіта – доктор філософії, має великий досвід дипломатичної роботи. Зокрема, працював у посольствах в Китаї, Індії, був державним секретарем Словацької Республіки, Надзвичайним і Повноважним Послом у Югославії, Македонії та Албанії, згодом – у Боснії та Герцеговині, керівником Посольства Словаччини в Республіці Білорусь. До речі, під час розмови з міським головою Ужгорода Богданом Андріївим попросив розмовляти з ним виключно українською, бо хоч добре спілкується російською мовою, зараз опановує мову нашої держави.

    Прес-служба Ужгородської міської ради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору