ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Бенюк і Хостікоєв завітають на театральний фестиваль до Мукачева

    28 березня 2024 четвер
    73 переглядів
    У Мукачеві виступлять Бенюк і Хостікоєв.

    З 21 травня Мукачево запрошує на фестиваль етнічних театрів національних меншин України «Етно-Діа-Сфера». Відкриття фестивалю пройде на площі перед драмтеатром о 18-й годині.

    Вже о 19-й годині 21 травня фестиваль відкриє Київський театр російської драми героїчною комедією Жеральда Сіблейраса «Вітер шумить в тополях».

    Керівником постановки є худрук Національного театру Лесі Українки Михайло Резнікович. Режисер – Євген Лунченко.

    Ця історія – своєрідна сага про трьох літніх чоловіків, які пройшли війну. Вони доживають свій вік в богадільні, при цьому зберігаючи у собі величезну любов до життя, один до одного, бажання рухатися до заповітної мрії, почуття гумору і непохитність перед труднощами. Їх життєлюбність створює ілюзію, в якій кожен стає щасливим, – тут і зараз! І ще – загальна мета, одна на трьох: дійти, попри все, до «заповітних тополь», нехай і міфічних … А ось чи дійдуть до них наші герої, чи збережуть себе, свою віру, любов до людей, щирість і відкритість , сподіваємося, буде вирішувати і осмислювати глядач…

    22 травня о 19-й годині Закарпатський обласний угорський драматичний театр представить виставу «Hubertus» за п’єсою Міклоша Зелеї. Постановка – спільний проект берегівських артистів та Будапештського камерного театру імені Дюли Гозона.

    Вистава про вторгнення радянських військ в Угорщину (восени 1956 року). Події відбуваються в Будапешті 1957-1989 років і розпочинаються драматично – з поховання активістів революційної боротьби. Радянська система різними психологічними методами – як брехня, маніпуляція свідомістю мас, робота репресивної машини – намагалася зламати волю народу до опору, зламати надію на зміни. В драмі порушені старі, як світ, проблеми шахрайства й одурення людей, але заразом – одвічні теми любові і вірності, що майорять на тлі угорської історії другої половини двадцятого століття.

    23 травня о 19-й годині Коломийський академічний обласний український драматичний театр імені Івана Озаркевича покаже гостям фестивалю комедію «Контракт» Франсіса Вебера (у перекладі з російської Дмитра Карп’яка). Режисер вистави – Андрій Луценко.

    Ральф – кілер, відомий своєю обов’язковістю та точністю у виконанні замовлень по ліквідації людей. Франсуа – типовий невдаха, якого залишила дружина… Доля звела їх разом, у номері готелю, з вікна якого Ральф планує вбити чергову жертву. А Франсуа, в цьому самому номері, вирішив зустрітися з колишньою дружиною. Неймовірно захоплююча та весела комедія від всесвітньо відомого майстра жанру – Франсіса Вебера, знаменитого, як сценарист та режисер кінокомедій «Невезучі», «Іграшка», «Татусі», «Високий блондин в жовтому черевику», «Втікачі» та інших.

    24 травня о 19-й годині господарі фестивалю, Мукачівський драматичний театр покаже п’єсу Федеріко Гарсіа Лорки «Дім Бернарди Альби».

    Дія п’єси відбувається на півдні Іспанії в Андалусії. Дійство розпочинає смерть, якою воно і завершується. Сюжет про долю та світогляд деспотичної матері — самої Бернарди Альби — та її п’яти неодружених доньок. Про світогляд пересічної людини загалом, про данину традиціям і забобонам, про мораль, справжню та видиму, про життєві орієнтири.

    25 травня о 18-й годині режисерка Влада Бєлозоренко покаже п’єсу успішного нині сучасного драматурга Павла Ар’є «Кольори».

    До роботи над виставою режисер залучила жіночий склад акторської трупи театру «Золоті ворота» із Києва, бо п’єса «Кольори» торкається питань щодо світоуявлення та переживань жінки в різному віці.

    26 травня о 19-й годині актори Національного академічного театру ім.. М. Заньковецької зі Львова покажуть свою нову камерну роботу, прем’єра якої пройшла наприкінці березня «Чоловік моєї дружини» драматурга Міро Гаврана.

    Постановкою цієї п’єси театр імені Марії Заньковецької звертається до сучасної хорватської драматургії що є помітним явищем його репертуарної афіші. Міро Гавран, відомий та улюблений автор, у творчості часто звертається до теми стосунків між чоловіком і жінкою, у комедії «Чоловік моєї дружини» зосереджується на відносинах сімейних, розмірковує про звикання, пристосування, страхи, які супроводжують шлюбне життя, а також відшукує пульс важливого для спільного існування почуття – любові, яке за щоденною рутиною може навіть не прощупуватися.

    Режисер-постановник — В’ячеслав Жуков. Актори: Дмитро Каршневич та Олег Сікиринський.

    27 травня о 19-й годині Львівський академічний обласний музично-драматичний театрі ім. Ю. Дрогобича (м. Дрогобич) представить сучасну драму «Перерваний політ» у постановці Олександра Короля. Автори п’єси – Ліля Костишин і Богдан Мельничук.

    Вистава про романтичне кохання старшокласників, а далі— студентів Арсена й Віки. Проблема в тому, що хлопець — син міського голови й професорки, а дівчина — дочка перукарки-вдови. Батьківська боротьба з коханням між Арсеном та Вікою закінчується трагедією: обидві сім’ї втрачають єдиних дітей…

    28 травня о 19-й годині фестиваль закриватимуть виставою «Швейк» за романом Ярослава Гашека «Пригоди бравого вояки Швейка».

    У ролях – Богдан Бенюк та Анатолій Хостікоєв. Саме їх багаторічний творчий тандем спровокував ідею створення вистави про істинну чоловічу дружбу, про доброту та людяність, які не підвладні ані часу, ані будь-яким випробуванням.

    Завдяки фантазії творців вистави (режисер-постановник Мирослав Гринишин) «оживе» пам’ятник Швейка і ми разом з героями потрапимо до Австро-Угорщини початку Першої світової війни, ви станете учасниками подій роману великого чеського класика. Різних героїв зустріне на своєму шляху Швейк, перш ніж знайде справжнього друга – поручника Лукаша.

    Михайло НОСА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору