ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Скільки коштуватиме шкільний випускний для закарпатців?

    17 квітня 2024 середа
    74 переглядів
    Випускний – це довгоочікуване та яскраве свято...

    Випускний – це довгоочікуване та яскраве свято, на яке з нетерпінням чекають тисячі школярів.

    Цього дня учні не тільки прощаються зі школою, «покидають родинне гніздо» та привідкривають завісу дорослого життя, це привід гучно й весело погуляти зі шкільними друзями перед початком студентських років. А для дівчат ще й чудова нагода похизуватися новими шикарними сукнями, макіяжем та зачіскою.

    Останніми роками святкування шкільного випускного перетворилося з прощання зі школою на велику гулянку з масою атрибутів. Випускники деяких шкіл навіть наймають організаторів свят, щоб якомога масштабніше відзначити цей день, а це коштує недешево. Варто додати, що без послуг фотографів та операторів теж ніяк не обійтись.

    Навіть якщо обрати більш бюджетний варіант, він усе одно потягне чимало коштів…. Тож батьки змушені відкладати на омріяний випускний свого чада ледь не з початку навчального року.

    Ми вирішили з’ясувати, у яку суму обійдеться «Випускний 2017» закарпатських школярів – це і вбрання, і святкування в ресторані, і подарунки для вчителів…

    Почнемо із суконь. Для дівчат це, напевно, найважливіший наряд у житті (на той час!), тому більшість з них уже за декілька місяців починають шукати омріяну річ. Не варто забувати й про те, що сукня має бути не такою, як у всіх, ексклюзивною. Навіть якщо бюджет родини цього не дозволяє, способи завжди знайдуться. Зокрема можна пошукати наряд, який уже був у користуванні на одному з безлічі сайтів у мережі Інтернет. Але при такому виборі завжди варто розраховувати й на те, що сукня може просто не підійти дівчині за кольором чи фасоном. Тому варто домовитися про можливість повернення і зробити це ще перед покупкою, адже в Інтернеті є чимало недобросовісних продавців.

    Інший варіант – це традиційна покупка в магазині. Продавчиня однієї з крамниць Ужгорода пані Оксана розповідає, що тепер дуже багато випускниць самі приходять обирати собі сукню, без батьків, але з певною сумою коштів.

    «Частенько дівчата знаходять сукню не на свій бюджет, тоді починаються дзвінки до мами та намагання випросити ще коштів. Зазвичай такі покупці повертаються і беруть саме ту річ, яку обрали. Але бувають випадки, коли приходить мама з донькою й обирають найдешевший варіант, бо на інший просто нема коштів, тоді я намагаюся піти на зустріч і зробити хорошу знижку. Якщо говорити про вартість, то найдешевша коктейльна сукня середньої довжини обійдеться десь у 1100 грн. Якщо буде довгою і вечірньою, з якимось цікавим узором чи кроєм, то всі 15 тисяч», – каже пані Оксана.

    Напевно, найчастіше, закарпатські випускниці шиють на замовлення сукню своєї мрії. Цей процес вимагає чимало часу та фінансових затрат, адже якщо майбутня власниця наряду має фантазію, то її вже не зупинити! Для декорування сукні можуть використовувати дороге мереживо, оксамит, напівкоштовне каміння – одним словом усе, чого побажає душа та дозволить гаманець. За пошиття сукні потрібно віддати від 1 до 3,5 тис. грн, і це без вартості тканини, за метр якої в кращому випадку доведеться заплатити від 600 грн.

    Не варто забувати й про взуття та аксесуари – без них вечірній образ не буде завершений. Туфлі теж можна обрати різних цінових категорій та якості – від 600 грн до 2,5 тис. грн, усе залежить від суми, яку готові витратити батьки випускниці. Прикраси можна знайти від 250 грн, але якщо це якесь ексклюзивне кольє чи робота hand-made, то відповідно ціни набагато вищі, десь від 800 грн. Жодна модниця не забуде про сумочку-клатч, яка теж потрібна для повноцінного образу. Її вартість коливається від 450 до 1300 грн.

    Наразі практично всі дівчата обов’язково відвідують візажиста, перукаря та роблять манікюр у тон обраної сукні. Перукар Катерина розповідає, що протягом останніх років випускниці потроху відходять від пишних зачісок, які раніше були дуже популярними.

    «Нині в моді легкість та невимушеність, тому частіше за все дівчата обирають гарну укладку – «голлівудські хвилі» чи щось такого плану. До прикладу, минулого року багато випускниць хотіли якогось надзвичайного плетіння, у деяких випадках я навіть нарощувала клієнткам волосся та робила з них Афродит», – розповідає Катерина.

    Такі зачіски обійдуться від 400 до 900 грн, залежно від довжини волосся й важкості роботи майстра. Макіяж та манікюр коштуватимуть від 350 та 200 грн відповідно. Багато дівчат нарощують вії перед випускним, щоб зробити свій образ ще більш довершеним. Така процедура обійдеться теж недешево, приблизно в 500 грн.

    Тож якщо підсумувати все сказане вище, то тільки на одяг для випускниці родина має віддати близько 5 тис. грн, а крім цього, не варто забувати про ресторан та інші витрати.

    Багато хто вважає, що одягнути хлопця набагато легше й дешевше, але це не так. Ціни на костюми коливаються від 1,5 до 5 тис. грн, усе залежить від якості тканини та її складу. Багато хлопців обирають окремо піджак та завужені моделі штанів, щоб потім ще кудись їх одягнути. До костюма потрібно придбати сорочку, вартість якої становить 400–900 грн, та краватку або метелик десь за 200–500 грн. І куди ж без взуття. Важливо, щоб воно було шкіряним та зручним, тому орієнтовні ціни на таку пару черевиків – 1–3 тис. грн. Тож для того, аби одягнути хлопця, батькам потрібно викласти близько 4,5 тис. грн.

    А тепер про офіційну частину святкування – ресторан. Ужгородські заклади пропонують приблизно схожі цінові категорії – від 350 до 800 грн з людини, але тут потрібно враховувати й витрати на оплату місць самих батьків та запрошених учителів.

    Практично всі випускники звертаються до професійних фотографів і відеооператорів. Так, послуги фотографа коштуватимуть 150–300 доларів, плюс фотокнига чи альбом, тобто додаткові 300–500 грн. Щодо відеооператора, то його робота обійдеться батькам як зйомка повноцінного весілля – від 350 до 700 доларів. На цьому витрати не закінчуються, адже частенько випускники на прощання дарують школі подарунки, а всім своїм учителям – квіти, тому на це теж слід виділити певну суму коштів.

    Скільки витратити на випускний, це особисте рішення кожної родини. Але при цьому варто пам’ятати, що цей вечір перш за все несе безліч незабутніх та позитивних емоцій, а ваші сини й доньки ніколи не повернуться до шкільних лав… тільки через роки приведуть сюди вже власну дитину.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору