ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Справа Мартиненка: Кариби, Відень і українські "схеми"

    29 березня 2024 п'ятниця
    73 переглядів
    Микола Мартиненко затриманий за підозрою в корупції

    Затримання Миколи Мартиненка може стати першою спробою розплутати клубок з казнокрадства і підкупленої політики. Сага про Кариби, українські "схеми" та австрійські фірми - у розслідуванні DW.
    "Тут можна пірнати, збирати мушлі, камінчики": засмаглий круглолиций чоловік у білосніжному костюмі Brioni після повернення з відпустки ділиться з журналістами своїми теплими почуттями до Домініканської республіки. Через австрійську фірму з гордою назвою Bollwerk - "бастіон" - українець анонімно обзавівся тут маєтком. Мине багато років, перш ніж ця фірма стане відома всій країні через гучний корупційний скандал. Але про це пізніше.



    Ділок і партійний спонсор
    Колишній народний депутат Давид Жванія обожнює блакитні карибські пляжі східного Гаїті і не приховував, що їздив сюди відпочивати зі своїм кумом, екс-президентом Віктором Ющенком. Межі між бізнесом, відпочинком, дружбою і політикою, схоже, стерлися у житті Жванії. Як спонсор він зіграв вирішальну роль в успіхах "Нашої України" і в перемозі Ющенка на виборах президента України. Завжди пліч-о-пліч із ним - партнер по бізнесу й політиці Микола Мартиненко.
    За тисячі кілометрів від сонячних Карибів, у центрі Відня - навпроти собору Святого Штефана - розташовується офіс компаній Жванії і Мариненка. Серед них і "карибська" Bollwerk. Бюро на Гольдшмідгассе, 4 можна уявити собі як поштову скриньку, стіл і кілька стільців. Фірми з кількома співробітниками прокручують десятки мільйонів євро. Мартиненко і Жванія працювали завжди 50 на 50, заробляючи на посередництві у постачаннях різного роду сировини на державні підприємства. Важливіше, ніж хороші менеджери, для цього бізнесу - правильні політичні зв'язки.


    Правильна політична ставка
    Майдани, революції, вибори і перевибори - влада мінялася, а Жванія і Мартиненко завжди були на плаву. На певному етапі їхні шляхи в політиці розійшлися, хоч прибутки у бізнесі вони продовжували ділити порівну. Микола Мартиненко зробив ставку на Арсенія Яценюка, фінансуючи спершу його партію "Фронт змін", а потім і "Народний фронт". Інтуїція не підвела бізнесмена: після Євромайдану Яценюк став прем'єр-міністром, і перед Мартиненком відкрилися колосальні можливості. Що робити, він добре знав: багато років очолюючи парламентський комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, він розібрався, як політики в Україні мають вплив на грошові потоки у цій сфері.
    Невдовзі після перемоги "Народного фронту" на парламентських виборах восени 2014-го Яценюк усунув олігарха Дмитра Фірташа від контролю над двома стратегічними державними підприємствами - Іршанським гірничо-збагачувальним комбінатом, який видобуває і збагачує титанову руду, та Вільногірським гірничо-металургійним комбінатом, що виробляє концентрати рідкісних металів. Підприємства об'єднали під управлінням Об'єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК), яку очолив ставленик прем'єра. Лічені місяці потому в Австрію потекли вражаючі грошові потоки на анонімні фірми, зареєстровані в непримітному офісі навпроти Собору Святого Штефана у Відні.


    У чому секрет п'янкого успіху?
    Як випливає зі звітності компанії Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement, яка є в розпорядженні DW, її оборот зріс з нуля до майже 68 мільйонів євро. Нікому не відома фірма з одним співробітником уклала дев'ять зовнішньоекономічних контрактів на постачання продукції української ОГХК у різні куточки світу. До того в активі цієї фірми багато років була лише згадана земельна ділянка у Домініканській республіці та 50 відсотків у металургійному підприємстві в російському місті Дзержинськ Нижньогородської області, яке згодом збанкрутувало.
    За укладання контрактів, за якими австрійська компанія за заниженими цінами купувала продукцію ОГХК, відповідав 29-річний Юрій Перцев. Після призначення прем'єром Яценюком нового керівництва ОГХК, юний менеджер зробив вражаючу кар'єру, ставши заступником директора державного сировинного гіганта з комерційних питань. У Перцева, як з'ясувала DW, також є своя віденська компанія - Osttor Beteiligungs- und Handels-Gesellschaft mbH. Як засвідчують австрійські документи, компанія Перцева декілька років тому… злилася з Bollwerk Жванії та Мартиненка.
    Однак у січні цього року "австрійській" бізнес-казці прийшов кінець. Національне антикорупційне бюро (НАБУ) затримало декількох топ-посадовців ОГКХ, у тому числі виконувача обов'язків голови компанії Руслана Журила і його заступника Юрія Перцева. Зрештою, у четвер, 20 квітня, правоохоронці затримали й Миколу Мартиненка, якого підозрюють у тому, що він був головою злочинного угруповання, яке розікрало державного майна на суму в щонайменше 100 мільйонів гривень. За даними слідства, через фіктивного посередника Bollwerk сировина купувалася за заниженими на 15-55 відсотків цінами і продавалася іноземним покупцям за ринковою вартістю.


    Друга "прокладка" - STEUERMANN
    Утім, Миколу Мартиненка затримали напередодні поки лише за підозрою в іншій схожій схемі. Ідеться про ще одну фірму на Гольдшмідтгассе, 4 у Відні - STEUERMANN Investitions- und Handelsgesellschaft mbH. Ця фірма з корінням у Ліхтенштейні 2015 року мала скромніший оборот у "лише" 16 мільйонів євро. За даними НАБУ, STEUERMANN купувала урановий концентрат у казахстанського Степногорського гірничо-хімічного комбінату і зі значною націнкою продавала державному Східному гірничо-збагачувальному комбінату в Україні. Сировина в обох схемах постачалася в Україну і з України, а гроші йшли напряму до Австрії.

    Микола Мартиненко, можливо, не останній затриманий у цій справі. Залишається відкритим питання, якою була роль у ймовірному розкраданні державного майна його партнера Давида Жванії. Останній торік заявляв, що посварився з Мартиненком і шукає шляхів "розлучення" у бізнесі. Утім, на момент існування сумнівних схем збагачення Жванія, схоже, ще залишався його партнером юридично.


    Хто "кришував" все це?
    Інше важливе питання: які політики і чиновники заплющували очі на незаконний бізнес з австрійською пропискою? Звітність компанії Bollwerk містить цікаву деталь: 2015 року ця фірма витратила 5,6 мільйона євро на "провізії і консультативні послуги". У правоохоронних колах такі статті зазвичай викликають особливу підозру: вони нерідко використовуються для приховування у звітності виплат хабарів чиновникам. Можливо, з'ясувати нові важливі деталі щодо потоків сумнівних коштів з рахунків віденських фірм зможуть австрійські правоохоронці. Як повідомили DW в Антикорупційній прокуратурі Австрії, відомство також розслідує кримінальну справу за підозрою у розкраданні коштів згаданими фірмами.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору