ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Світ писанки" в ужгородському скансені (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    87 переглядів
    Ужгород. Витвори цьогорічних учасників виставки-конкурсу "Світ писанки"

    У Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту відкрили традиційну виставку, що даруватиме містянам і гостям Ужгорода сонячний настрій та відчуття душевного затишку впродовж прийдешніх весняних свят.

    Представлені експонати – витвори цьогорічних учасників виставки-конкурсу "Світ писанки", яку вже втретє організовують музейники спільно з кандидатом мистецтвознавства, доцентом Закарпатської академії мистецтв Романом Пилипом та працівниками Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури.
    Відкриваючи виставку, директор музею Василь Коцан розповів, що цьогоріч участь у творчому змаганні взяли 35 майстрів із різних районів Закарпаття, а також зі Львівщини. Це автори з різним творчим та виставковим досвідом: від добре знаних майстрів – і до цілком нових імен.
    Мистецтвознавець Роман Пилип доповнив: рік у рік майстри надають дедалі цікавіші твори для виставки-конкурсу. Так, цьогоріч представлено близько півтисячі експонатів, серед яких є і чудові зразки традиційного писанкарства, і роботи в сучасних техніках, і оригінальні авторські варіації на великодню тематику.
    Привітала присутніх очільниця Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури, який суттєво посприяв залученню до виставки найколоритніших писанкарів із різних куточків краю. За словами Ганни Дрогальчук, писанкарство – незвичайне, направду, магічне мистецтво, що сповна демонструє і нинішня виставка, знайомлячи з багатогранним доробком зберігачів традицій та новаторів, зрілих майстрів і талановитої юні, які однаковою мірою присвятили цьому творчому рукоділлю не просто час та хист, але й частинку власної доброї енергетики.
    Принагідно організатори презентували каталог попередньої, ІІ-ої виставки-конкурсу "Світ писанки". Його й інші пізнавальні видання музею і Закарпатського ООМЦК, а ще тематичні солодощі від ужгородського шоколатьє Валентина Штефаньо та, звісно ж, дипломи виставки-конкурсу – вручили переможцям.

    Результати такі:

    Номінація "Традиційна писанка": 1) Наталія Ковач (м.Хуст); 2) Ірина Ходанич (с.Вільшанки, Перечинщина); 3) Наталія Збоян (с.Новоселиця, Перечинщина).
    Номінація "Авторська писанка": 1) Катерина Ливрінц (м.Ужгород); 2) Наталія Янішевська (м.Золочів, Львівська обл.); 3) Антоніна Дурда (с.Довге, Іршавщина).
    Номінація "Новаторська писанка": 1) Андрея Прислупська (м.Ужгород); 2) Ольга Гал (м.Виноградів); 3) Олеся Рибалко (м.Ужгород).

    Ще низку учасників відзначили заохочувальними призами.

    Крім того, оголосили й фаворитів започаткованого цьогоріч музейного "Родинного конкурсу писанок" – це сім'я Воротняків із Ужгорода (мати Катерина, донька Маруся та син Марко).

    Писанкова виставка діятиме до 20 травня.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору