ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Кабмін почав регулювати ціни на ліки

    23 квітня 2024 вівторок
    86 переглядів
    З 1 квітня в Україні діє регулювання медпрепаратів для діабетиків та астматиків

    Згідно з наказом Моз №1423 "Про затвердження Порядку розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби на основі референтних цін", аптекам під загрозою штрафу забороняється відпускати 89 найменувань лікарських засобів з 21 діючою речовиною дорожче, ніж встановлено урядом, повідомляє 112.ua
    Медична реформа в Україні передбачає запуск програми реімбурсації – компенсації вартості ліків державою. По суті, пацієнт буде безкоштовно отримувати ліки за рецептом, а держава компенсує кошти постачальнику. Така практика вже реалізована в багатьох країнах, Україна на черзі.
    Щоправда, спершу уряд знизить ціни, щоб не платити стільки ж, скільки платять люди. У моз вважають, що ціни на ліки в інших випадках завищують на 300% у порівнянні з сусідніми країнами. Щоб не дозволяти аптекам наживатися на завищенні цін, введуть референтні ціни.
    Спочатку держрегулювання цін на ліки впроваджується за трьома напрямками: серцево-судинні захворювання; цукровий діабет другого типу і бронхіальна астма. Створено спеціальний реєстр, куди потрапили 89 препаратів, розроблених на підставі 21 діючої речовини - міжнародної непатентованої назви (МНН). І саме діючу речовину, а не назву препарату, лікарів зобов'яжуть вписувати в рецепти.
    Зараз рецепти виписують за принципом рекомендацій препаратів конкретних виробників, але після запуску програми призначати тільки лікуючу речовина та дозування, а пацієнт вже на вибір вирішує, який препарат купити. Так сподіваються зламати монополію на фармацевтичному ринку, а також корупційні схеми.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору