ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Тренінг дав відповідь на запитання, яким бути об‘єднаним громадам Закарпаття (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    57 переглядів
    Правозахисник з бібліотекарем із Закарпаття стали учасниками тренінгу з ОТГ

    Ще наприкінці 2016 року Міжнародна організація IREX оголосила конкурс на участь у проекті ПУЛЬС (Розвиток курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні) для громадських організацій з участю бібліотек. Узяти участь зголосилися громадські організації і бібліотеки з усієї країни, які прагнуть долучитися до реформи децентралізації і сприяти інформуванню громади про особливості місцевого самоврядування.

    Розуміючи те, наскільки важливою та актуальним ця тема є для мешканців Свалявщини, ГО «Правозахист-Україна» (голова В. Ю. Шетеля) разом зі Свалявською центральною районною бібліотекою подала заявку на конкурсний відбір. А в січні 2017 р. отримала підтвердження того, що їх вибрали для участі у проекті. Отже, правозахисник Василь Шетеля та представник Свалявської ЦРБ Мирослава Лендєл єдині від Закарпатської області були запрошені на тренінг у рамках проекту ПУЛЬС «Розбудова спроможності місцевих ініціатив об’єднаних територіальних громад» через співпрацю громадських організацій та участі бібліотек, який відбувся у м. Хмельницький.
    Проект ПУЛЬС, який «IREX/Україна» впроваджує разом із Асоціацією міст України, направлений на формування кола підтримки місцевого самоврядування у громадах. Проект сприяє інформуванню українців про суть реформи через залучення громадських організацій і підтримку їх бібліотеками. Організатор тренінгу від «IREX/Україна» – координатор програми «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» Ірина Войцехівська. Захід проходив в конференц-залі готельного комплексу «Вік Жан». Проживали учасники у ошатних номерах з усіма зручностями. Захід під назвою «Моя громада - мій добробут» проводила тренер проекту (ПУЛЬС/IREX - рада міжнародних досліджень) Любов Квасюк, його менеджер Олександр Голубов, а також експерт АМУ Дмитро Василенко.
    Розглядалися такі, зокрема, питання: що таке децентралізація; місцеве самоврядування; Функціонування державних установ; адміністративні послуги та матеріальне забезпечення в об’єднаних громад (ОТГ); громадський бюджет; залучення громадян до місцевого самоврядування та інше. На семінарі поєднувалися теоретичні заняття із практичними завданнями.
    Та розповідь була б неповною, якщо не згадати про харчування. Сніданки, обіди, вечері та кава-паузи були в ресторані «Амур» (він знаходиться при готелі). Харчування – висококалорійне, смачне і вдосталь, завдяки керуючому ресторану Ярославу Оростовичу та адміністраторам Віталію та Юлії. Шеф-повари Олена Потова та Денис Підлісний докладали зусилля та вміння, щоб їжа була смачною. З усмішкою та гарно обслуговували офіціанти – чарівні Анастасія та Ірина, а також ділові Василь і Віталій.
    3.jpg
    2.jpg
    До речі, готельний комплекс знаходиться на околиці міста, де кругом – мальовнича природа. Посередині корпусів ставок, в якому плавають лебеді. Крім отримання знань, учасники гарно провели час і добре відпочили. У реєстратурі нас зустріли гостинно, а перед від‘їздом побажали нам щасливої дороги.
    – Кількадений тренінг-семінар у Хмельницьку дав відповідь на запитання, яким бути об‘єднаним територіальним громада, – зауважив правозахисник і журналіст, громадський активіст зі Сваляви Василь Шетеля. – А ще найчастіше звучало запитання, мовляв, якщо мешканцю населеного пункту, який ввійшов до громади, необхідно отримати довідку або інший документ, куди йому їхати? Виявляється, нікуди їздити не потрібно, бо у населених пунктах, які ввійшли у об'єднану територіальну громаду, залишаться: староста, помічник старости, діловод, землевпорядник. Отже, з усіх питань мешканці можуть звертатися до них за місцем проживання.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору