ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатцям встановили найбільшу абонплату за газ по Україні

    28 березня 2024 четвер
    77 переглядів
    Які цифри ми побачимо в платіжках абонплати за газ?

    Українцям почали поступово деталізувати платежі за послуги газопостачання. Тепер сам газ і його розподіл – різні речі, за які і платитимемо окремо.

    Як ці нововведення змінять вигляд цифр у наших платіжках – досліджували журналісти сайту «24».

    Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийняла рішення про затвердження за новою методологією тарифів на послуги розподілу природного газу для газорозподільних підприємств, розрахованих на основі приєднаної потужності.

    НКРЕКП вважає, що таке рішення надає низку переваг для кінцевого споживача, зокрема:

    — зменшення ціни на газ (товар) у результаті конкуренції на ринку постачання;
    — рівномірне нарахування за послуги;
    — прозорість формування платежів за газ як товар та послуг розподілу природного газу.

    Зауважимо, що ідея ця не нова. Про відокремлення послуг газопостачання від самого газу як товару говорити почали ще у 2015 році, після прийняття закону «Про ринок природного газу» та набуття чинності постанов НКРЕ, які регулюють роботу газового ринку і дозволяють діяти новому закону. Тож нинішнє рішення — просто наступний крок на шляху приведення нашого ринку газу до європейських норм.

    Що змінюється

    Це «покращення» означає, що споживач тепер окремо оплачуватиме вартість самого газу і вартість його розподілу (незалежно від обсягу фактичного споживання).

    Як роз’яснили сайту «24» експерти громадської організації «Публічний аудит», тариф на послуги розподілу природного газу розраховується з урахуванням загальної планової річної приєднаної потужності розподілу природного газу. Потужність ця визначена як максимально допустимий обсяг перетікання природного газу, виражений в одиницях енергії до одиниці часу, наданого замовнику відповідно до договору про надання послуг транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору) газу. Це означає, що споживачу доведеться сплачувати за розподіл газу так, нібито газ спалюється 24 години на добу в максимально можливому обсязі.

    Розмір оплати залежить від наявності та потужності газового лічильника: чим потужніший лічильник, тим більшою буде платіжка. Наприклад, при користуванні лічильником G1,6, який використовується для квартир із газовими плитами, незважаючи на незначний обсяг споживання газу на плиті (4–6 кубів на місяць), абонплата рахуватиметься, виходячи з максимальної місячної пропускної потужності – 1830 кубів (максимальна потужність лічильника G1,6 – 2,5 куба на годину * 24години * 30,5 дня (365/12)).

    Якщо комусь на газову плиту встановили лічильник G2,5, максимальна потужність якого 4 куби на годину, абонплата рахуватиметься, виходячи з максимальної місячної пропускної потужності в 2920 кубів.

    Але у НКРЕ наголошують: абонплата – це не додатковий платіж, а відокремлення вартості газу як товару від вартості розподілу і постачання. Остання просто забрана із загальної вартості, а отже сам газ таким чином трохи подешевшає.

    Який буде тариф

    Різний у різних регіонах, в залежності від обсягу витрат і кількості споживачів. Чим більше споживачів – тим дешевше. Тарифи розраховані індивідуально для кожного газорозподільного підприємства з урахуванням рівня рентабельності (в середньому 3,1 %).

    Які цифри побачимо в платіжках

    Тут все залежатиме від кількох факторів: відсутності чи наявності лічильника, регіону проживання та об’єму споживання. У «Публічному аудиті» констатують: абонплата призведе до збільшення розміру платіжок за газ, особливо для населення з низьким обсягом споживання.

    Зараз населення при споживанні 5 м3 газу на місяць (газова плита) в структурі тарифу на газ оплачує його транспортування в сумі 3,65 грн (0,73 грн / м3). Після нововведення, при споживанні 5 м3 газу на місяць із лічильником G1,6 населення заплатить близько 30 грн за сам газ та від 24,3 грн до 170,90 грн у місяць за його розподіл. При споживанні 5 м3 газу на місяць, але з лічильником G2,5, населення заплатить близько 30 грн за сам газ та від 38,82 до 272,68 грн у місяць за його розподіл. Причому рівень абонплати залежить не від фактично спожитого обсягу газу, а від потужності лічильника й тарифу газорозподільного підприємства.

    Найбільш відчутно це вдарить по споживачах, що використовують незначні обсяги газу, користуючись газовими плитами. Для цієї категорії абонплата буде від 1,5 до 9 разів перевищувати вартість спожитого газу.

    Але є і плюси – вартість самого газу трошечки знизиться і становитиме 6 гривень за кубометр (нинішня вартість газу – 6,9 грн/м3).

    Тому ті, хто використовують газ для опалення приватного помешкання, навпаки, отримають навіть менші цифри у платіжці, ніж досі. Для приватного домоволодіння з лічильником, наприклад, у Сумській області: раніше за спожиті 300 кубометрів газу платили 2065 гривень. Тепер: 300*6 = 1800+100 = 1900.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору