ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Зустріч керівництва Ужгорода з учасниками MOST European

    28 березня 2024 четвер
    44 переглядів
    Ужгород обрали для своєї роботи, бо наше місто прикордонне

    Учасники проекту MOST European – а це 42 молодих людей із Хорватії, Італії, Польщі, Сербії, Грузії, Туреччини та України – із 25 березня перебувають в Ужгороді. Молодіжний обмін MOST European (європейський міст) спрямований на обговорення і пропагування європейських цінностей і демократичного суспільства, а також націлений на побудову так званого мосту між молодими людьми по всьому континенту.

    Як розповідають організатори, Ужгород вони обрали для своєї роботи, бо наше місто прикордонне, дуже близьке до країн шенгенської зони. Протягом тижня перебування в обласному центрі Закарпаття юнаки та дівчата планують обговорити, зокрема, перспективи молоді і майбутнє Європи. В Ужгороді будуть до 2 квітня.
    Ужгородський міський голова Богдан Андріїв на зустрічі з молоддю MOST European, що відбулася у "Совиному гнізді" відзначив, що Ужгород – студентське місто, до прикладу, лише в Ужгородському національному університеті навчається понад 13 тисяч студентів, а це більше 10% усього населення. В УжНУ також, і вже не перший рік, навчається кілька сотень іноземних студентів, і це свідчить про те, що Ужгород – безпечне місто. Є тут і заклади середньої професійно-технічної освіти, коледжі, активним є учнівське самоврядування.
    Ужгородська міська рада тісно співпрацює з УжНУ, створену при міськраді Молодіжну координаційну раду очолює випускник, голова студентської ради УжНУ Олександр Варшава. Є співпраця і з профспілковою організацією студентів вишу, яку очолює Ростислав Головчанський.
    "Омолодився" і депутатський склад Ужгородської міської ради, зараз у ній багато молодих людей, які доносять до влади, чим живе молодь, що її турбує і що місто може зробити у цьому напрямку. У свою чергу влада Ужгорода максимально відкрита до співпраці та комунікування з молоддю.
    Під час зустрічі гості розпитували про молодіжні проекти у місті, чи активно задіяна в них молодь, про міжнародні, у тому числі молодіжні проекти, про відтік фахівців, робочої сили тощо. Розпитували, чи легко комунікувати з молоддю, бо для влади це зазвичай непросто, як вирішується це в Ужгороді.
    Чи не найбільше турбує молодих людей питання працевлаштування, і міська влада це розуміє, відзначив Богдан Євстафійович. Кардинально вирішити цю проблему міська влада самотужки не може. У її компетенції – забезпечити сприятливий інвестиційний клімат для ведення бізнесу, щоб привабити інвестора, який у свою чергу створить нові робочі місця. Місто відчуває брак робочої сили, особливо інтелектуальної. Молоді люди виїжджають за кордон, до прикладу, в Угорщину, Словаччину, Польщу, їдуть як для отримання освіти, так і на роботу. Багато з них, на жаль, там і залишаються.
    Щодо комунікування з молоддю, то, за словами заступника міського голови Олександра Білака, спочатку не так легко було це робити. Студенти – можна сказати, окрема група населення з різносторонніми інтересами, і важливим є спочатку їх об'єднати за інтересами, бо завжди легше комунікувати з організаціями чи з ініціативними групами, ніж із кожним окремо. Міжнародне співробітництво молодіжних організацій, студентів налагоджується через програми Erasmus+, міста-побратими, програми транскордонного співробітництва.
    Міська влада Ужгорода постійно проводить моніторинг, співпрацює з УжНУ, КНТЕУ, ВНЗ «Східно-європейський слов’янський університет», Карпатським університетом імені Августина Волошина, центром зайнятості, різними громадськими організаціями у питаннях працевлаштування молоді, каже Олександр Білак. Головною проблемою є забезпечення робочими місцями саме висококваліфікованих випускників вишів, бо, як уже було сказано, молодь виїжджає за кордон: або під час навчання у виші, або навіть зразу після закінчення школи. Розрив в оплаті праці на підприємствах з іноземними інвестиціями між Ужгородом і сусідніми містами в Словаччині, Угорщині – дуже великий. Тому зацікавити молодих людей залишатися тут вкрай важко. Але це проблема глобальна, і на місцевому рівні вирішити її не можна.
    Голова Студентської ради УжНУ Олександр Варшава розповів про співпрацю молоді з владою за останній рік, які спільні проекти реалізовано, про молодіжну координаційну раду, яку він очолює з листопада минулого року. За словами Олександра, молодіжна рада створена, щоб консолідувати молодь, об'єднати навколо себе громадські організації Ужгорода. О.Варшава також анонсував проведення молодіжного форуму у квітні, плани зі створення молодіжного центру. Повідомив, що УжНУ також є учасником Еразмус+, студенти вишу їздять за програмами обміну у різні країни.
    У свою чергу керівники молодіжних груп, які приїхали до Ужгорода, розповіли про себе, про те, що очікують від перебування в Україні, в Ужгороді. Їх дуже вразило, що під час опитування, яке вони проводили, ужгородці ідентифікували себе як європейці, вразило розмаїття мов, яке лунає на вулицях.
    Міська влада висловила готовність підтримувати та виступати співорганізатором таких "молодіжних міжнародних форумів" в Ужгороді.
    Богдан Андріїв, у свою чергу, побажав учасникам проекту успішного завершення запланованої роботи та запросив приїжджати до Ужгорода частіше. Зокрема, порадив відвідати місто над Ужем за кілька тижнів, коли розквітне сакура, коли в Ужгороді триватиме "Сакура Фест".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору