ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Що робити, коли комунальники обрізають дерева до стовбура?

    20 квітня 2024 субота
    62 переглядів
    Омоложення дерева до голого стовбура, як це зупинити

    Ще не було року, в який би навесні нас не турбувало стільки українців, схвильованих варварським обрізанням дерев. Дніпропетровськ, Черкаси, Фастів, Чернівці, Сатанів…

    Зеленбудівці і комунальники називають це "омолодженням" дерев, або більш модним словом "топпінг".

    Хоча навряд чи когось такі милі обтічні вислови переконають, що деревам стане краще. Особисто я переконаний – дерева знищують умисно. Про це трохи згодом.

    Дендро-інквізиція

    Для початку згустимо фарби. Єдине дерево, що достовірно не гине від топпінгу – тополя. Решта видів, якщо не відразу, то за кілька років, загине, всохне.

    Утім, схоже, це і є мета обрізування.
    Дерева, які не переносять обрізання, гинуть відразу або в наступні рік-два: це такі породи, як клен, береза, біла тополя, ясен, каштан, дуб.

    Більш живучі породи – тополя пірамідальна, липа, акація, в'яз, верба – покриваються віником пагонів, викинутих із сплячих бруньок.

    У кого є приватний сад, або дача, ніколи не обрізує дерева навесні, коли сповненні бурхливого соку, їхні стовбури готуюся затінити підсоння рясним молодим листям.

    Зеденбудівці ж пошкоджують дерева саме навесні. Щойно дерева пустять сік.

    Далі… давайте згадаємо… ви хоч раз бачили, щоб після кронування місця спилу зафарбовували фарбою і тим більше – спеціальними садовими ранозаживляючими речовинами? Ще чого! Якщо це зробити, як же у дерево проникнуть шкідливі бактерії і гриби, як тоді стовбур почне гнити? Добитись цього можна лише обрізавши і полишивши дерево просто неба в перші теплі дні весни.
    Нам не здалося: у Правилах догляду за зеленими насадженнями чітко вказано: "омолоджуюче обрізання слід проводити тільки навесні". До речі, у пункті 9.1.11.3. гарно зазначено: "лише для дерев, які добре витримують обрізання".

    Далі. Ви часто бачите старі кроновані дерева? Подивіться соцмережі. Переважно на фото +/- молоді дерева, вирок яким зеленбудівці винесли на 20-30 році їхнього життя. Для чого це все комунальникам?

    Обрізання одного дерева коштує до 500 гривень бюджетних коштів (+ отримана деревина, яку можна продати як дрова).

    Зеленбудівцям вигідніше знищувати ті дерева що є, ніж саджати нові. Логічно помислити, чи стане в місті більше дерев, якщо виділяти кошти на знищення тих, що є, а не на посадку нових?
    Насправді все ще простіше. Зеленбудівці (до речі, це ж жаргон; правильно казати – підприємства з утримання зелених насаджень) хочуть за щось отримати зарплатню. За ідеальних обставин мали б прибрати восени всохлі деревця, навесні зняти сухі гілки та підсадити молодих саджанців. І все.

    А за що ж отримувати зарплатню цілий рік? Треба так працювати, щоб була робота. Тому весною знищують дорослі дерева, коли треба саджати молоді, а коли вже пізно саджати – саджають в спекотні місяці саджанці з вже розпущеною кроною; восени згрібають і спалюють листя (що прямо заборонено трьома законодавчими нормами) і нарешті взимку – перекладають у парках стежки і фарбують бордюри.

    Найгірше з цього – весна: період знищення дорослих дерев. Чим їх стане менше, тим більше буде роботи комунальникам.

    Проте з цим можна боротися. Знищення дерев – справа незаконна і тягне за собою відповідальність.

    Відповідальність

    Відповідно згідно з ч. 1 п. 4 Додатку 1 до Постанови КМУ № 559 від 8 квітня 1999 року "Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів" визначається, що "До категорії пошкоджених до ступеня припинення росту належать дерева з ... обшморгом крони більше половини її довжини". Що вже казати про повністю зрізану крону.

    До речі, безапеляційний момент: кронування – не прикра випадковість, а умисні дії осіб, що коять протиправні дії під час виконання посадових обов’язків у робочий час.
    Штраф тільки за одне таке дерево діаметром 30-34 см – 1250 гривень.

    У статті 270-1 Кримінального кодексу зазначено, що "умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства (тобто об'єктів благоустрою) карається штрафом від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ... або обмеженням волі до трьох років".

    Крім того, в Кодексі про адміністративні правопорушення також міститься Стаття 153, що говорить: "Знищення або пошкодження зелених насаджень у населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони тягнуть за собою накладення штрафу". Максимальні штрафи за цією статтею – 1700 гривень.
    Тобто кожна кронована алея могла би коштувати начальнику районного зеленбуду – 50-150 тисяч гривень, якщо приплюсувати всі статті. А при таких порядках сум, однозначно мова йде про кримінал. Якби ми діяли правильно….

    Як діяти?

    Кожного дня, в кожному місті, ми можемо встигнути врятувати дерева.

    Бачите обрізувачів дерев, просите зупинити роботу, питаєте документи на проведення такої обрізки.

    Згідно із законом "Про доступ до публічної інформації" (ст. 13, 14), вам зобов'язані надати інформацію і показати документи. Врешті, ви платите податки, за рахунок яких ці люди отримують зарплатню.

    Якщо документи надавати відмовилися, викликайте поліцію.

    Із поліцією чи без, документи вам показали. Топпінг, омолодження (тобто видалення крони) може проводитися, тільки якщо є дефектний акт на це дерево, де вказано, що воно вимагає омолодження, тому що старе, його вершина почала всихати.

    Акт складається на основі обстеження дерев комісією, в ньому чітко вказують кількість дерев (п. 13.1.2 Правил утримання зелених насаджень). Якщо такого акту немає, будь-які інші документи не дають права проводити обрізання.

    Якщо до цього моменту вам просто все показали і поліцію викликати не довелось – викликайте тепер.

    Напишіть заяву про злочин (не просто заява, це важливо), де чітко вкажіть статтю Кримінального кодексу (ст. 270-1) і Кодексу про адміністративні правопорушення (ст. 153).

    Інша ситуація – дерева вже обрізані, але не знаєте виконавців робіт, все одно напишіть таку заяву з формулюванням "невідомі мені особи" і віднесіть її в поліцію. Хто начальник районного зеленбуду чи керівник ЖЕД – точно не секрет.

    Зробивши такі прості дії свідомого громадянина, кожен з нас має шанс подарувати деревам десятки років життя; захистить право себе і всіх інших городян на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Адже дерева формують придатну для нашого життя атмосферу, екранують та накопичують автомобільні викиди, радіонукліди.

    Годі уявити, на скільки нашим життям ми завдячуємо їм.

    Тож, якщо ви побачили на вулиці людей з бензопилами, не гайте ні хвилини – відразу запитуйте документи та телефонуйте 102.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору