ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Скільки сьогодні вартує дерев’яний будинок на Закарпатті? (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    41 переглядів
    Дерев'яна резиденція на Срібній Землі.

    Протягом багатьох століть деревина була основним будівельним матеріалом в Закарпатті, багатьох країнах Європи і Азії. Навіть якщо подивитися на старі будинки в селах, то всі до єдиного вони зроблені з деревини.

    Хоча вже у ХХ столітті, у зв'язку з розвитком науково-технічного прогресу, в моду увійшли інші матеріали - цегла, скло, різні види бетонів. Але сьогодні, коли бурхливий розвиток малоповерхової забудови змушує шукати більш ефективні, економічні, екологічні технології, все більшим попитом користується деревина. Можна навіть сказати, що це новий старий тренд людей нової формації, який з розвитком деревообробного виробництва активними темпами розбудовується і переробка деревини на внутрішньому ринку.

    Дитячі конструктори в «тренді»

    Начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга стверджує, що дерев'яне житлове будівництво є одним з перспективних напрямків розвитку лісопромислового комплексу. І до тих пір, поки попит на деревину в Закарпатському краї залишатиметься стабільно високим, деревообробній та будівельній галузі є куди розвиватися.

    «Будівництво будинків з дерева останнім часом стало дуже популярним. Людина повертається до витоків своїх пращурів, адже наші прадіди віддавали перевагу будинкам з дерева, гідно оцінивши їх переваги. У давні часи люди могли використовувати для будівництва звичайні колоди, і дуже багато часу йшло на те, щоб підігнати одну колоду до іншої. Зараз все набагато простіше, потрібно знайти відповідного виробника, замовити будівництво будинку, і через певний час сучасний будинок з дерева «під ключ» готовий. Хоча багато будинків все ж таки будуються з цегли. Та все ж таки, більшість людей віддають перевагу деревіни, виходячи з міркувань довговічності, надійності, екологічності, доступності такого житла. З тих пір, як забудовники зацікавилися дерев'яним житловим будівництвом в якості технології для масової забудови, до цих переваг додалися і економічні міркування: невисокі транспортні витрати, легкість обробки та утилізації, різноманітність архітектурних рішень, а при використанні сучасних швидкомонтованих технологій - істотна економія часу на будівництво. Адже дерев'яний будинок складається за принципом конструктора «лего». Так само із меблями. Кажуть, що лісівники рубають ліс, але при цьому ніхто не бажає придбати собі стільці та стіл з пластику. Певен, що люди, які віддають перевагу зеленим будинкам, зібраним на Україні - це мудрі господарі», - відзначає Валерій Мурга

    У свою чергу підприємець із деревообробки Іван Палінкаш, який займається переробкою деревини в Тересві, Тячівському районі майже 20 років, каже, що сфера роботи підприємства охоплює цикл від обробки сировини до самих дерев'яних будинків із оциліндрованого або клеєного бруса під ключ. Загалом на підприємстві виробляється понад 150 видів різної продукції. Підприємець розповідає, що дерево - живий матеріал і під час будівництва треба враховувати багато нюансів:

    «Виготовляємо будинки зі смереки. Будинки із клеєного бруса робляться надзвичайно швидко. Поясню детальніше. Виготовлення брусу займає від тижня до двох-трьох. Спочатку колоди смереки працівники розпилюють на дошки, які називають ламелями. Їх сушать, а потім обробляють в такій послідовності: сортують, просочують антисептичними засобами, стругають, склеюють спеціальним клеєм близько п'яти дощок і кладуть під прес. Після цього проводиться фінішна стружка отриманої заготівлі. З неї на спеціальному верстаті вирізається профіль, який і використовується в якості будівельного матеріалу для будинку з клеєного бруса. Дерев'яні будинки можуть бути різної площі та поверховості, а легкість обробки деревинної сировини дозволяє створити велику кількість декоративних елементів при зовнішній чи внутришній обробці. Це перший етап. Другий - складання. І вже через недовгий проміжок часу будинок буде готовий з вікнами та «дверима під ключ».

    Чим же так привабливий будинок із клеєного бруса?

    Клеєний брус - матеріал екологічний.

    Завдяки попередній обробці, клеєний брус, з одного боку, зберігає всі позитивні властивості, властиві, харктерні дереву, а з іншого, має ще і явні переваги. Зокрема, так само, як і цілісний масив дерева, клеєний брус «дихає». Тобто, забезпечує природну вентиляцію в приміщенні і підтримує оптимальну вологість, запобігаючи появі вогкості в будинку З точки зору теплоізоляції, клеєний брус перевершує навіть традиційні матеріали з дерева. При експлуатації будинку в брусі, на відміну від колоди, не утворюються глибокі тріщини і вся його товщина є робочою. Більш того, додатковими теплоізоляторами служать і самі прошарку клею, а шипове з'єднання бруса між собою створює кілька контурів ущільнення, не дозволяючи холодному повітрю проникати в приміщення, а теплому його залишати.

    Клеєний брус має високу стійкість до вогню.

    Як показали експерименти, підпалити клеєний брус практично неможливо. Завдяки технології виробництва, клеєна деревина в кілька разів більш стійка до вогню, ніж бетон і метал. Про що свідчать випробування, які недавно були проведені компанією GOOD WOOD. У той же час цільна колода, наприклад, починає горіти вже при впливі на неї вогнем, температура якого становить 150-160 градусів.

    Конструкції з клеєного бруса на 50-70% міцніше, ніж конструкції з масиву дерева і навіть залізобетону. Будинок із брусу як лего, бо складається із частинок, які можна розібрати і скласти знову. Ми не використовуємо цвяхи, тільки гвинтики і шайби. Ви можете перенести цей будинок куди хочете - це не проблема.

    Не все золото....

    Але не все так солодко. Є в цій галузі і недоліки. Головний із них - поки що відносна дороговизна. Екологічно чистий будинок вартує від 75 до 100 тисяч доларів. Другий - відсутність держпідтримки: для того щоб у підприємства з'явилося бажання вкладати гроші в дороге устаткування, постійну його модернізацію, пограми кредитування під низький відсоток для населення, які зроблять дерев'яне житло затребуваним. За словами Івана Палінкаша, є проблеми і з сировиною. Деревини не вистачає, а нові санітарні правила тільки посилюють недостаток сировини. Такім чином, галузь дерев'яного домобудівництва має сьогодні істотні можливості для зростання, але в той же час відчуває серйозний тиск стримуючих факторів. Сценарії подальшого розвитку можуть бути різними. У гіршому випадку сегмент залишиться на наявних позиціях, розвиваючись «стихійно», без істотного зростання попиту і пропозиції

    Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору