ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Що вирішила Закарпатська облрада по лютневій повені та мораторію на вивіз кругляка

    19 квітня 2024 п'ятниця
    83 переглядів
    Прес-служба Закарпатської облради інформує...

    Депутатський корпус підтримав фінансову допомогу постраждалим від лютневої стихії та вчергове наголошує не скасовувати мораторій на вивіз кругляка.

    У четвер, 16 лютого, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс провів перше пленарне засідання шостої сесії облради сьомого скликання. Участь у його роботі взяли голова ОДА Геннадій Москаль, народні депутати – Валерій Лунченко, Василь Брензович та Роберт Горват, керівники правоохоронних органів, прокуратури, районних і міських рад, представники ЗМІ та громадськості.

    Найперше Михайло Рівіс закликав всіх присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять Героїв Небесної Сотні, подвиг яких вшанує Україна цими днями, та усіх загиблих у війні на сході України. Далі наголосив, що у залі колега-депутат – Василь Якубець, який добровольцем сумлінно виконував обов’язок у зоні проведення АТО та нагороджений Почесною грамотою облради до Дня місцевого самоврядування. Тож сьогодні випала нагода в урочистій обстановці вручити йому відзнаку. Цю почесну місію виконав Геннадій Москаль. Іншу відзнаку за дорученням Парламенту вручив Михайло Рівіс - Почесну Грамоту Верховної Ради України «За особливі заслуги перед Українським народом» та нагрудний знак голові ГО «Спілка учасників АТО Великоберезнянщини» Владиславові Пугінському.

    Далі головуючий приділив увагу звіту про виконання плану роботи облради у ІV кварталі 2016 року та додав, що було проведено три пленарні засідання п’ятої сесії, на яких розглянуто 132 питання стосовно життєзабезпечення самоврядних громад області. Також коротко інформував про події та заходи, проведені у міжсесійний період. А вони були насиченими, ефективним і цікавими. Бо ж тривала активна робота у напрямі розвитку міжнародного та транскордонного співробітництва, зміцнення дружніх партнерських зв’язків, розширення міжнародної торговельно-економічної співпраці. Чимала робота велася з формування позитивного міжнародного інвестиційного іміджу та залучення іноземних інвестицій в Закарпатську область. Також докладено зусиль на подолання руйнівних наслідків масштабного льодоходу в області, який стався на початку лютого внаслідок танення криги на річках через різке потепління та інтенсивні дощі.

    Нагадав очільник облради колегам і про дію Закону України «Про запобігання корупції», норми статті 28 якого зобов’язують вживати заходів щодо недопущення виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів, наголосивши, що у випадку, якщо проекти рішень, за які голосують депутати, стосуватимуться їх персонально чи близьких або пов’язаних з ними осіб, вони зобов’язані повідомити робочі органи ради про це заздалегідь. Також нагадав депутатам про необхідність заповнення ними електронної декларації.

    Далі депутати визначилися із порядком денним сесії в цілому, куди за рекомендацією президії було включено 64 питання та внесено з голосу ще декілька інших важливих питань, а також з питаннями порядку денного, які й розглянули на сьогоднішньому пленарному засіданні. До речі, до порядку денного першого пленарного засідання також було включено ряд питань, як невідкладні. Зокрема, про внесення змін до Програми охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області на 2016 – 2018 роки. За словами головуючого, це питання потребує сьогоднішнього розгляду у зв’язку з тим, що фінансування берегоукріплень окремих об’єктів, що зазнали руйнувань під час недавнього льодоходу на річках області, здійснюється на підставі відповідних доповнень у профільній програмі.

    - Про це ми домовились і на президії облради, - наголосив він. Депутати погодилися із пропозицією президії та включили питання до розгляду. Як і внесення змін до Програми фінансового забезпечення розвитку транскордонної співпраці органів місцевого самоврядування Закарпатської області на 2017 рік через необхідність фінансування КП «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради» .

    Також було озвучено низку депутатських запитів стосовно необхідності облаштування спортивних майданчиків, закупівлі медичної апаратури для медзакладів, капітального ремонту доріг тощо. Після цього обласні парламентарі приступили до обговорення проектів і прийняття рішень у сфері вищої освіти, медицини, навколишнього природного середовища, спорту, майна тощо.
    4120-1.jpg
    Серед доленосних - внесення змін до обласного бюджету 2017 року. Йшлося про затвердження змін до розподілу видатків обласного бюджету на цей рік за головними розпорядниками коштів (у межах змін доходів, спрямування залишку коштів обласного бюджету, що утворився на 1 січня 2017 року, в т. ч. залишків субвенцій освітньої, медичної та на реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі людини»), а також про зміни до розподілу надання кредитів з обласного бюджету в 2017 році (за рахунок коштів залишку на 1 січня 2017 року). Підтримали обласні обранці зменшення обсягу резервного фонду обласного бюджету на 2017 рік на суму 8 537,5 тис грн, затвердили зміни у частині «Розподілу видатків обласного бюджету на 2017 рік за головними розпорядниками коштів, а також у частині «Повернення кредитів до обласного бюджету та розподіл надання кредитів з обласного бюджету в 2017 році». Схвалили зміни до джерел фінансування обласного бюджету, до капітальних видатків і переліку об’єктів, які у 2017 році будуть проводитися за рахунок коштів бюджету розвитку, до переліку місцевих (регіональних ) програм, які фінансуватимуться за рахунок коштів обласного бюджету та ін. Також затвердили розподіл субвенції з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів.

    Підтримали обранці й іншу додаткову дотацію Перечинському району у сумі 150,0 тис грн на ліквідацію наслідків лютневої стихії. А на потреби Іршавського району, зокрема с.Бронька, депутати ухвалили виділення 1 млн 550 тис грн, з яких мільйон - на відновлення трьох зруйнованих людських осель та понад півмільйона – на капітальний ремонт дитсадочка. Крім того, майже 6,2 млн грн виділено на берегоукріплення аварійних ділянок річок на Перечинщині, Свалявщині, і найбільше – Тячівщині.

    Також у ході пленарного засідання озвучено пропозицію вчергове звернутися до Глави уряду щодо скасування мораторію на вивіз кругляка, яку підтримала більшість депутатів облради.

    Питання про підвищення розміру стипендії Закарпатської облради, яку щороку отримують кілька десятків обдарованих студентів краю, стало також предметом розгляду крайових обранці. Зазначалося, що розмір державної стипендії студентам-відмінникам у 2017 році збільшено до 1600 грн. Водночас, стипендія Закарпатської облради становить 1350 грн. Тож запропоновано збільшити стипендію до 1800 грн.

    Підтримали депутати звернення до вищих органів влади щодо зміни режиму функціонування пунктів пропуску для автомобільного сполучення «Дзвінкове–Лонья» та «Косино–Барабаш» та інші важливі для області питання.

    Прес-служба Закарпатської облради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору