ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Домушники при ділі: що потрібно знати, щоб не стати жертвою квартирного злодія

    29 березня 2024 п'ятниця
    69 переглядів
    Де не потрібно ховати гроші та коштовності

    Ні для кого не секрет, що злочинність в Україні за останні роки значно зросла – і так, що навіть офіційна статистика приховати цього вже не в змозі.

    Правоохоронці зазначають - в лідери за темпами зростання вийшли квартирні крадіжки. Відповідно до звітів Генеральної прокуратури і МВС України, тільки за перший квартал минулого року в Україні скоєно понад 138 тис. крадіжок. З них понад 125 тис. крадіжок - переважно з квартир і приватних будинків. Розкриття ж не блищить високими показниками. Правоохоронні органи тільки руками розводять - пік квартирних крадіжок припадає на свята і традиційно на літній період.

    І якщо раніше злодії виносили все, то тепер виносять із квартир і будинків тільки фінансові заощадження, ювелірні прикраси і невелику побутову техніку.

    "Злодії - найвища професіоналізація в злочинному світі. Саме з таких квартирних злодіїв, а також кишенькових, визначають "злодіїв у законі". Сьогодні основна маса народу зубожіла. Міліція розчинилася, її немає. Це злодії добре бачать, у них відмінна агентура, вони знають, що основне професійне ядро ​​у правоохоронців сьогодні відсутнє. Тому злочинцям наразі дуже легко і зручно. Поліція, яку створили сьогодні, - це зовнішнє, внутрішнє, це представницька функція. І вони зовсім не борються зі злочинністю. Вони просто публічно привертають увагу", - говорить експерт з питань безпеки, ветеран карного розшуку Валерій Кур.

    на умовах анонімності поговорив з колишнім квартирним злодієм і дізнався - як працюють у цій сфері, і хто опиняється під прицілом.

    Запрошення до пограбування

    Микола - колишній квартирний злодій, що промишляв цим собі на життя довгих 10 років. У свої 42 роки він уже побував у в'язниці. Зараз каже, що зав'язав. Чоловік працює в автосервісі і просить не називати його прізвище, оскільки в новому житті багато знайомих не знають, що він колишній злодій. На вигляд він абсолютно непримітний чоловік середньої статури, одягається просто і практично - на зустріч прийшов у спортивній куртці і джинсах.

    "Як би це часто вже не звучало, але приблизно в половині випадків люди самі запрошують до себе квартирних злодіїв. Зараз існує багато порад про те, щоб менше писати в соціальних мережах про відпустки або відрядження. Але люди люблять все напоказ - іноді селфі з далекої країни або з літака - дорожче усіляких побоювань. Та й не тільки селфі. Чого тільки вартий звичайний чекин: зачекінився в ресторані на іншому кінці міста або навіть в аеропорту - якщо людину "ведуть" і стежать - у квартирних злодіїв є година, а то й дві, щоб відвідати житло того, кого ведуть", - каже Микола.

    За його словами - злодії активні користувачі інтернету та соціальних мереж. А ще - вміють слухати.

    "Якщо ви їдете в транспорті, ніколи не говоріть по мобільнику про гроші або нову дорогу шубу. Злодій тут же помітить вас. Залишиться тільки "провести" вас додому. Не потрібно хвалитися новими покупками або планами на найближчу відпустку. Іноді навіть друзі, абсолютно не припускаючи того, можуть "навести" злодія на ваш будинок, розповівши новини сусідові або співробітнику на роботі: "Ой, а пам'ятаєш мого колегу Васю, з яким ми на шашлик їздили? То Вася в минулому році в Таїланді був, а в цьому році магнітики з Європи мені привіз!"

    Інформацію зібрати набагато простіше, ніж здається. Правило об'єднуватися з сусідами, не поширювати зайвої інформації і виявляти підозрілих осіб діє тільки в теорії. Наприклад, сісти прямо поцікавитися у бабусь біля під'їзду конкретним мешканцем - це буде виглядати дивно. Як варіант, можна підійти до тих же бабусь з іншого боку: "Ой, Ви знаєте, я тут випадкова людина, розшукую такого собі Васю, підозрюю, що він з моєю дружиною гуляє..." В такому випадку жалісливі сусідки, купившись на історію, здадуть не тільки добробут Васі, але і розкажуть, кого приводить до себе в помешкання, у скільки приходить, і які величезні пакети носить із супермаркету.

    Злодії - відмінні психологи. Але іноді і цих прийомів не потрібно.

    Легкою приманкою, за словами чоловіка, стають квартири на нижніх поверхах.

    "Спостерігаючи в вікно, можна зрозуміти, чи варто відвідати цю квартиру. Якщо вікна виходять у двір, і там відносно тихо, можна навіть прислухатися і зрозуміти, хто завтра буде вдома. Якщо немає грат, це взагалі велика удача. Пластикові вікна не проблема, вони легко відкриваються - у підготовлених злодіїв є склоріз, який з легкістю в декілька секунд зробить дірку на рівні ручки. Ще простіше, якщо господарі забувають закрити кватирки або вікна - це вже клондайк", - розповідає Микола.

    Так само варто пам'ятати, що і верхні поверхи іноді для злодія щастя. Зараз багато зовнішніх робіт, люди утеплюють квартири. На дахах ходять робітники - і це нікого не дивує. Якщо ви пішли, закривайте балкони. Особливо якщо балкон ваш не засклений. Адже злодії можуть проникнути до вас у квартиру, використавши альпіністське приладдя.

    Під прицілом - пенсіонери і малозабезпечені

    Багато людей недооцінюють значення вхідних дверей, решіток або навіть сигналізації, сподіваючись, що пронесе, і заспокоюючи себе тим, що, мовляв, брати нема чого, а нові двері обійдуться дорого. Такі - потенційні клієнти. Злодій з досвідом і відмичками буде шукати квартиру пристойніше, звідки є що взяти. А ось незахищені квартири в більшості випадків братимуть або початківці-злодії, або наркомани, яким потрібно на дозу.

    "Хороші двері або решітки на вікнах зламати чи розкрити важче. Тому в 75% випадків вибір впаде на більш прості системи і пристрої. Люди, які стверджують, що у них брати нічого, здорово помиляються - зараз у 90% є планшети, бабусин золотий ланцюжок, якісь мінімальні заначки в будинку - деякій категорії злодіїв цього достатньо. Навіть за умови, що жодних цінностей немає - в будь-якому господарстві знайдеться міцна алюмінієва і чавунна каструля, рушники, постільна білизна. Повірте, наркомани знають, що і такі речі можна штовхнути за найближчим рогом та отримати свою сотню-другу - якраз на дозу. А ось господареві доведеться непогано витратитися, щоб купити ту ж каструлю або рушники", - розповів колишній злодій.

    Про те, що громіздкі речі важко винести - це міф. Якщо людина працює по-дрібному або ж наркоман, він спокійнісінько вийде з вашої квартири з мішком. 90% людей не поцікавиться навіть, хто він, ще 9% людей, навіть якщо і зрозуміють, хто це, навряд чи підуть на конфлікт або полізуть з питаннями - просто злякаються. У такому випадку головне - швидко сховатися.

    "Найчастіше злодії потрапляють в квартиру через вхідні двері. Тому двері мають бути хороші, а не китайські, як зараз у кожного другого. Краще якщо дверей буде дві. Причому внутрішня повинна відкриватися в квартиру, а зовнішня - на себе. Перша повинна бути металевою. Та що з квартири, може бути простіше. Якщо є можливість, треба разом із сусідами відокремити тамбур на кілька квартир. У кожні двері потрібно зробити два замки. Уявіть злодія, який відкрив замок, а там ще один, а потім другі двері... Це час і великий ризик. Швидше за все, злодій кине затію і піде. Загалом, в цьому середовищі говорять: чим більше замків, тим більше нервів", - поділився Микола.

    Якщо є можливість - можна укласти договір з місцевим управлінням служби охорони про охорону квартири, датчики всередині і тривожну кнопку. Це збільшить ваші шанси. Але знову ж таки - гарантій немає ніяких. Якщо злодії випадкові або наркоман - він розкриє квартиру - забере перше, що підвернулося під руку, і за кілька хвилин сховається ще до приїзду служби охорони. Але 75% злодіїв та досвідчені "ведмежатники" намагаються таких квартир уникати, як і суєти.

    "Втім, зараз сигналізацією нікого не здивуєш - заможні люди найчастіше це і роблять. Тут можливі варіанти. Наприклад, багато хто не замислюються про те, що охоронна система повинна мати запасний акумулятор або генератор. В іншому випадку можна обрізати всі електричні дроти, прокладені до вашого будинку, і вивести з ладу всю систему. Знову ж - якщо у вас лічильник в коридорі, і в квартирі зникло світло, не варто поспішати відкривати двері. Вся електроніка легко виводиться з ладу або ж знеструмлюється", - пояснює Микола.

    Багато наївно думають, що злодії обирають тільки квартири заможних людей. На ділі це зовсім не так. Житло пенсіонерів і звичайних простих людей грабують куди частіше, ніж заможні особняки.

    Куди ховати заначку?

    Мало хто з наших співгромадян знають, як правильно ховати найцінніше - коштовності, гроші, валюту.

    "Насамперед злодій перевірить у вазочках, шкатулочках, чашечках. Потім шафи і ящики. Багато ховають цінності і гроші в кишенях одягу і під диванами. Злодій завжди перевірить: книги, диски, трубчасті карнизи і комору, морозилку. Як би це банально не звучало, але люди просто обожнюють зберігати гроші під матрацами і в подушках. Банки з крупами і цукром теж користуються популярністю. Деякі люди люблять зробити поглиблення в підлозі і прикрити його паркетом або лінолеумом, або саморобний сейф за плиткою у ванній, туалеті, на кухні - злодії про це добре знають", - розповів колишній злодій.

    Якщо людина з фантазією - він піде на більш витончені схованки. Наприклад, сховає цінності в акваріумах, коробках з подвійним дном.

    Тут все залежатиме від досвідченості квартирного злодія. Так що потрібно ретельно подбати про схованку.

    Найпростіший спосіб зберегти нажите - банківська комірка. Більш складний - домашній сейф, обладнаний за всіма правилами. Навіть невеликий сейф злодій тягти з собою не буде - а старі, важкі сейфи, тим більше.

    "У 95% злодіїв спеціалізація - обікрасти квартиру. Лише 5% злодіїв спеціалізуються на розтині сейфів, і вони будуть працювати тільки по дуже великому", - каже Микола.

    Колишніх злодіїв не буває

    У половині випадків, якщо вдома живе собака, - злодій відмовиться від затії пробратися в квартиру. Особливо, якщо собака гавкає на чужих.

    Собаки є також ще однією перешкодою, яку злодій повинен подолати. І до речі, вивіска "Обережно, у дворі злий собака" не менш ефективна, ніж жива собака. Але якщо злодій "веде" жертву, знає про її добробут - він заздалегідь підготується.

    Злодії не мокрушники, дуже мало хто з них піде на вбивство. Але ось убити собаку або отруїти - цілком готові на цей крок.

    Деякі із злодіїв можуть заздалегідь готуватися до пограбування.

    Наприклад, обчислювати господарів за допомогою "сторожка".

    "Сторожки" - це сірник, втиснутий між дверною коробкою і полотном, також шматок печива під килимком. Злодій встановлює "сторожок", наприклад, сірник, і якщо він його не знаходить через деякий час - то це означає, що в квартиру заходять", - каже Микола.

    Якщо під час вашої відсутності виявляються сліди жуйки або замазки, що виступають із замків - терміново викликайте міліцію - це можуть бути приготування до злому квартири.

    Микола запевняє: ситуація з квартирними крадіжками буде тільки посилюватися з причин браку коштів, загострення кримінальної ситуації, плюс впливає "Закон Савченко", за яким більшість досвідчених злодіїв вийшли з в'язниці.

    "Рідко який злодій залишить своє заняття і піде працювати на повний робочий день, на зарплату в кілька тисяч гривень, якщо можна працювати кілька днів на місяць і мати набагато більше. Таких, вважайте, одиниці. Решта в справі. Колишніх злодіїв, як кажуть, не буває", - розповідає чоловік.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі