ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Він перевершив наші очікування!" (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    79 переглядів
    Сергій Князев — нове обличчя Нацполіції?

    Кваліфікаційна комісія про екс-керівника поліції Закарпаття Сергія Князева, який претендує на посаду глави Нацполіції

    Кваліфікаційна комісія з відбору кандидатів на посаду глави Нацполіції визначила три, на їхню думку, кращі кандидатури. Претенденти пройшли тест із логіки і тригодинну співбесіду. Далі – слово за міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Саме він з цих трьох обере одного найдостойнішого і запропонує Кабміну призначити його керівником Нацполіції України. Комісія вирішила, що Костянтин Бушуєв, Андрій Вишневський та Сергій Князєв можуть претендувати на посаду голови Нацполіції.

    Звісно, закарпатці сподіваються, що цю посаду займе останній. Тож і тримають за нього кулаки, посилено думаючи про позитивне рішення міністра. Віриться, що він свій вибір зробить на користь 46-річного Сергія Князєва. У органах внутрішніх справ він служить понад 20 років, очолював ряд обласних управлінь МВС та поліції у найскладніші часи. Наприклад, у 2014 р. був призначений у Донецьку область, в 2015 р. керував правоохоронцями на Закарпатті ("десантували" його у період кризових мукачівських подій), у 2016 р. – у Рівненській області. На сьогоднішній день Князєв очолює Департамент карного розшуку Нацполіції України.
    3956-.jpg
    Нагадаємо: генерал поліції третього рангу С. Князєв 24 роки пропрацював у карному розшуку. А почав свою кар’єру в органах внутрішніх справ у 1992 р. з посади міліціонера відділу охорони в Білій Церкві. З 1995-го до 2008-го пройшов кар’єрний шлях від оперуповноваженого до начальника кримінальної міліції Білоцерківського міськвідділу міліції. Відтак керував міліцією Київської області. Восени 2014 р., тобто з початком збройного протистояння на Донбасі, наказом Авакова він був призначений на посаду т. в. о. заступника начальника Головного управління МВС України в Донецькій області – начальника кримінальної міліції. Князєв займав до літа 2015 р. Тоді ж був нагороджений "За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі" орденом Данила Галицького.

    У липні 2015 р. був призначений главою ГУ МВС у Закарпатській обл. Між іншим, Князєву ця область дісталася після збройного конфлікту в Мукачеві 11 липня 2015 р., коли "застосувавши гранатомети, бандити знищили два міліцейських авто, поранили чотири цивільні особи (одну смертельно) і трьох співробітників міліції". 4 квітня 2016 р. Князєв, якому, на думку МВС, вдалося навести порядок на Закарпатті, був скерований на боротьбу з "бурштиновою мафією" в Рівненській обл. На посаду голови Нацполіції в Рівному Князєва також привів скандал в цій області – його попередника запідозрили в "кришуванні" нелегальних видобувачів бурштину. Але в Рівному генерал не затримався і вже в листопаді був призначений головою Департаменту карного розшуку Нацполіції України. І теж після скандальної відставки попередниці Хакії Деканоїдзе.

    Втім, незалежно від того, чи залишиться Князєв керувати карним розшуком країни чи очолить усю українську поліцію, роботи у нього буде достатньо. В одному з інтерв’ю він заявив, що "кількість злочинів, які були зареєстровані в минулому році, зросла. І, 2017 р. легшим не буде". При цьому, за його словами, зменшилась кількість убивств: "У 2016 році скоєно 1655 убивств, це на 250 менше, ніж у 2015-му. З них розкрито – 1428. Але збільшилася кількість убивств, вчинених з використанням вогнепальної зброї і вибухівки. Так, було скоєно 286 убивств з використанням вогнепальної зброї (на 30 вбивств більше, ніж у 2015 р.) і 41 вбивство, в якому скористалися вибухівкою (в 2015 р. їх було 31)". "Всього в 2016 р. розкрито 154,7 тис. злочинів. Це менше, ніж у попередньому. На жаль, до осені рівень розкриття злочинів був украй низьким. Потім ситуація почала вирівнюватися. Закінчилася переатестація, багато областей "встають із колін", почався процес відновлення втраченого", – додав Князєв.

    Кандидат на посаду шефа нацполіції С. Князєв, згідно декларації, володіє квартирою 74,9 кв. м. в Броварах, двома земельними ділянками в Київській і Житомирській областях по 1000 кв. м. кожна. Їздить на Honda Accord 2008 р. в. і живе на зарплату, яка за 2015 р. склала 67184 грн. Генерал Князєв, за словами правозахисника Євгена Захарова, комісію вразив: "Він перевершив наші очікування. Дуже сильна людина, лідер. Скрізь, де він працював, є результат. Він ніколи не дозволить собі порушити закон і не дасть цього вчинити іншим. Він націлений на результат і готовий до реформ".

    Скажемо й про такий факт: Сергій Князєв, керуючи закарпатською поліцією, неодноразово бував у Свалявському районі, навіть проїздом, коли їхав у службових справах на Верховину, де на той час правоохоронцями керував уродженець нашого міста Людвиг Файт. Ставши полковником, згодом він перейшов працювати у Мукачево, де очолив міськвідділ поліції. До речі, це було одне з останніх "закарпатських" кадрових призначень С. Князєва. Але тут свалявчанин затримався недовго, бо вже влітку 2016 р. його замінив Василь Рябінчак.

    Однак колишній відповідальний працівник Берегівського, очільник Свалявського (два рази), Міжгірського, Рахівського, Воловецького та Мукачівського міськ- райвідідлів не залишився без роботи. Бо С. Князєва одразу ж після закарпатських рокіровок, як уже повідомлялося, перевели на Рівненщину і, він, недовго роздумуючи, запропонував нашому земляку посаду свого радника. І нині, не зважаючи на те, що С. Князєв очолює карний розшук Нацполіції, завжди розважливий і поміркований пан Файт залишився у Рівному, де працює з новим очільником ГУНП В. Присяжнюком, теж генералом поліції третього рангу.
    3956-2.jpgМи зателефонували Л. Файту та поцікавилися його думкою з приводу ситуації, що склалася саме на ці дні. Застали його в дорозі, але, не зважаючи на це, він сказав, що також чекає добру новину стосовно свого колишнього шефа й твердо вірить, що яке б крісло не займав С. Князєв, він неодмінно працюватиме чесно та на совість. Бо він, за його словами, така людина – із твердим, немов криця, а також послідовним характером. Шанує дисципліну та закон, любить правопорядок і чудово розбирається в людях. Важливо, що розуміє суть реформ у правоохоронній сфері, які, на жаль, доведеться дещо відкоригувати.

    Ось така особистість керувала закарпатською поліцією. Тепер такий крутий поворот стався у життєписі людини, яку ми знаємо не з чужих слів, а в обличчя (можливо, що у дні, коли читатимите цей номер газети, він, після співбесіди з міністром МВС, буде рекомендований ним Кабміну на призначення чоловим української поліції). Та, попри все, приємно, що дійшов до фіналу та отримав таку високу оцінку своєї роботи.

    МИХАЙЛО ПАПІШ (за власними спостереженнями та матеріалами Інтернет-видань).

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору