ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатська акушерка сумлінна на роботі та активна в депутатській діяльності... (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    43 переглядів
    Акушерка Ірина Прокопчук із закарпатської Берегівщини

    Наше інтерв‘ю з активісткою Мочолянської сільської ради Іриною Прокопчук розпочалося на журній ноті, адже кілька днів перед тим у селі поховали депутата Еріку Лендєл.

    Багато гарних слів про свою покійну колегу сказала пані Ірина, наголосивши, що пам‘ять про неї на останній сесії вшанували хвилиною мовчанням. Відтак зауважила: "Не забудьте в "Новинах Закарпаття" про це написати, ми дійсно будемо її активність тямити, бо таких народних обранців, в кого слово з ділом не розходилося, серед нас є небагато..." Отже, прохання сільського депутата враховано. У цьому контексті повідала, що свого часу ми писали про старожилів села Марію Луківну Копин і Ганну Іллівну Левко, яких, на жаль, також на білому світі уже нема. Перша мала 94 роки, а друга 92.

    У Мочолі, Гунядах та інших довколишніх селах добре знають досвідчену акушерку амбулаторії загальної практики сімейної медицини Ірину Іванівну Прокопчук. Крім того, що вона проявляє сумління та старання у своїй роботі, жінка також не відстає у громадській діяльності. Земляки уже третій раз поспіль обирають її депутатом Мочолянської сільської ради. Виборці знають, що за будь-яку громадську справу вона береться із азартом і розпочате діло завжди доводить до кінця. Тож і звертаються до неї люди, аби посприяла та допомогла.
    Живе вона у маленькому селі Гуняди, у якому мешкає 500 чоловік і яке притулилося на краєчку землі української, бо із віконечка крайньої хати видно сусідню Угорщину. Однак це не заважає їй бути у курсі всіх сільських та районних подій. Вона з радістю спілкується з різними категоріями людей і охоче доносить до них найважливіші вісті: як із поважним односельцем-старожилом Юрієм Дмитровичем Буришиним, мочолянкою Анною Іванівною Павлик, які народилися далекого уже в часі 1922 року. Водночас їй приязно бесідувати також й із учасниками АТО, що воювали на сході України, захищаючи мир і спокій співвітчизнян. Серед них – Василь Сирохман, Лайош Маков, Олег Поляк, Андрій Мельниченко, брати Віктор і Віталій Чалбаші, Михайло Москалюк і Владік Німец. У них також є багато запитань до свого депутата.
    3925-1.jpg
    З увагою вислухає юнаків і дівчат, перед якими простягаються життєві шляхи. Тим паче, що й професія акушерки зобов‘язує її бути на бистрині молодіжного руху. Слідкує, як розвивається демографічна ситуація, то ж у цьому плані вона потребує покращення. Але як? Не накажеш молодому подружжю, що маєте народити 4 чи 5 малят, що, звісно, смішно. Таких сімей і взагалі нині дві-три на село. До речі, за січень місяць на Берегівщині народилося усього 58 малят – цю цифру було озвучено на недавній нараді акушерів району. У її молоді роки, коли щойно отримала диплом про закінчення Берегівського медичного коледжу, а це було майже сорок літ тому, картина у плані народжуваності була дещо іншою. А що вже казати про період, коли народилася вона чи згадувані довгожителі? Тоді якраз глузували з тої сім‘ї, у якій було двійко чи трійко дітлахів. Хоча це вже зовсім інша тема газетної публікації.
    Слід сказати, що колеги-депутати також раді зустрічам із пані Іриною, адже у громадській діяльності співпрацюють десятиліттями. Мова, зокрема, про завідувача свинофермою Юрія Кедя, колишнього правоохоронця Михайла Кондрича, лікаря-ветеринара В‘ячеслава Янчика, мочолянського фельдшера Андрія Худояна, бухгалтера сільської ради Берту Худоян, водія Ференца Лошонські, Маргарету Ласлов, Дьонді Кочіш, секретаря органу місцевого самоврядування Ріту Біріке та інших. За її словами, сільські депутати – це велика сила, і коли їхні старання та потуги об‘єднати, то можна вершити чималі справи. До цього вона й прагне...
    Ось такий він, фотопортрет сільського депутата Ірини Прокопчук, яка працює акушеркою у Мочолянській амбулаторії та за сумісництвом засідає у депутатському корпусі сільради.

    Михайло ПАПІШ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору