ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Трагічні випадковості: найдивніші авіакатастрофи в історії

    20 квітня 2024 субота
    107 переглядів
    Самі страшні авіа катастрофи ХХ і ХХI століття.

    Рівно 19 років тому сталася одна з найтрагічніших і безглуздих катастроф ХХ століття. Літак Корпусу морської піхоти США пролетів над італійським лижним курортом Кавалезе занадто низько, зачепив трос канатної дороги, і кабінка з туристами впала на землю. Не вижив ніхто, крім самих пілотів цього злощасного літака.

    Кінець зими - це взагалі дуже небезпечний час для польотів. Чимало авіакатастроф відбувається саме взимку. Портал згадує про найтрагічніші і несподівані катастрофи ХХ і ХХI століття.

    Канатна дорога в Кавалезе

    Почнемо безпосередньо з інциденту в Італії. Це, мабуть, єдиний подібний випадок в історії. Виявилося, що літак летів над Кавалезе так низько по неймовірно дурній причині. Військовим льотчикам просто захотілося сфотографувати краси італійського Валь-ді-Фьемме, що і стало причиною загибелі 19 осіб. Причому знизилися вони істотно, адже мінімальна допустима висота польоту в тих місцях - 610 метрів. Канатна дорога проходить на висоті 110 метрів.

    Але найцікавіше в цій ситуації, що пілоти не понесли ніякого покарання. Італійська влада, звичайно, тут же їх заарештувала. Але вони були американськими військовими, так що Італія була змушена передати їх США. А вже захищати свою армію американці вміють. Льотчик і штурман були визнані невинними. А сама трагедія була оголошена трагічною випадковістю.

    День, коли померла музика

    Одним з найтрагічніших днів в історії американської музики вважається катастрофа невеликого літака Beechcraft Bonanza в Айові поблизу Клір-Лейка. На борту перебували суперпопулярні на той момент музиканти Бадді Холлі, Річі Валенс і Біг Боппер. Разом з ними загинув і пілот Роджер Пітерсон.

    Що дивно, ця авіакатастрофа теж сталася 3 лютого, тільки 1959 року. Співак Дон Маклін тоді сказав, що цей день впору вважати "Днем, коли померла музика" і написав про це пісню "American Pie".

    Причиною катастрофи, як видно, стала помилка пілота в складних погодних умовах глибокої ночі. Літак розбився об кукурудзяне поле. Проте, подробиці падіння Beechcraft Bonanza досі обростають чутками і версіями. Наприклад, біля тіла Бадді Холлі знайшли його пістолет, в якому не вистачало одного патрона. Невідомо, чи стріляв Холлі з нього на борту літака, чи став цей постріл причиною катастрофи, і що взагалі сталося в ту ніч.

    Падіння "Боїнга" в горах Паміру
    І знову авіакатастрофа, і знову 3 лютого, на цей раз 2005 року. Американський пасажирський "Боїнг 737" летів з Герата в Кабул. Близько 4 години ночі літак потрапив в сильний сніговий шторм і зник з радарів.

    На пошуки "Боїнга" негайно були відправлені солдати Афганської національної армії. Через чотири дні уламки літака були знайдені, всі 96 пасажирів і 8 членів екіпажу загинули. Серед них були люди самих різних національнойстей: американці, росіяни, італійці, турки, голландець та іранець.

    Звісно відразу з'явилася версія, що причиною аварії "Боїнгу" став теракт. Афганістан все-таки, місця неспокійні. Але лідер руху "Талібан" мулла Дадулла офіційно заявив, що до цього трагічного випадку, ні він, ні його люди не мають ніякого відношення, і навіть висловив жаль з приводу катастрофи.

    Скнилівська трагедія

    В контексті подібних випадків не можна не згадати і наймасштабнішу авіакатастрофу незалежної України - Скнилівську трагедію. Хоч сталася вона не взимку, а в самий розпал літа - 27 липня 2002 року. В той день в аеропорту Львова в Скнилові люди зібралися, щоб подивитись авіашоу. Але пілоти винищувача Су-27УБ під час виконання фігур вищого пілотажу впали прямо на глядачів. Загинуло 77 осіб, в тому числі і 28 дітей, а всього постраждало 543 глядача.

    Розслідування інциденту, як це, на жаль, часто буває в нашій країні, виявилося неймовірно заплутаним, залишивши після себе більше запитань, ніж давши відповідей. За результатами розслідування Міністерства оборони вина в трагедії цілком і повністю лягла на екіпаж Су-27УБ. Всі вони отримали тривалі терміни тюремного ув'язнення.

    Проте, ще в 2002 році Генпрокуратура опублікувала результати свого розслідування, з яких можна було зробити висновок, що частину провини несуть на собі і деякі генерали, які займалися підготовкою плану заходів на авіашоу. Справи чотирьох генералів були передані до суду, але вони були виправдані.

    На даний момент всі учасники подій на свободі. Ось тільки пілот цілих 11 років провів у в'язниці, а генералітет так там і не побував.

    Зіткнення на Тенеріфе
    Найбільшою авіакатастрофою в історії, що забрала найбільше життів, залишається зіткнення двох "Боїнгів" в аеропорту Лос-Родеос на острові Тенеріфе 27 березня 1977 року. В один момент загинуло 538 осіб, 248 на борту одного літака і 335 на борту іншого. Вижило всього 54 пасажири та 7 членів екіпажу.

    Непрямою причиною трагедії став теракт. Терористи з "Руху за незалежність і автономію Канарських островів" підірвали бомбу в найбільшому канарському аеропорту Лас-Пальмас. Сам теракт стався без жертв, але рейси Лас-Пальмаса довелося в терміновому порядку перенести в не такий великий аеропорт Лос-Родеос.

    В результаті теракту Лос- Родеос виявився перевантажений рейсами, що і стало основною причиною того, що сталося. В результаті проблем з комунікацією і банального непорозуміння між пілотами і диспетчерами, два "Боїнга" зіткнулися прямо на злітній смузі.

    В результаті цієї трагедії, Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО / ICAO) виробила єдиний набір фраз, якими повинні користуватися члени екіпажу і диспетчери, щоб уникнути таких катастроф в подальшому.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору