ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Антикорупційне бюро не радує результатами своєї роботи!

    16 квітня 2024 вівторок
    48 переглядів
    72% українців вважають, що за 4 роки боротьба з корупцією не стала ефективніше.

    Хто ж заважає роботі Антикорупційного бюро?

    Згідно з дослідженням Міжнародної організації по боротьбі з корупцією Transparency International, Україна є найбільш корумпованою державою Європи. При цьому країна пасивна в подоланні проблеми: 72% українців вважають, що за минулі чотири роки боротьба з корупцією не стала ефективніше.

    Антикорупційне бюро дійсно не радує результатами: за минулий рік завдяки роботі відомства винесено всього 9 обвинувальних вироків. Не дивлячись на це, два з трьох територіальних управлінь досі залишаються без керівників. В Одесі конкурс на посаду головного антикорупціонера регіону проходив тричі, але переможець не може приступити до роботи через тиск ЗМІ.

    У квітні фіналістом відбору став Семен Кривонос, який тут же відмовився від посади через те, що преса оголосила його фігурантом кримінальної справи. У грудні конкурс на посаду глави південного теруправління НАБУ виграв поліцейський Дмитро Руденко, після чого ЗМІ тут же пригадали його роботу у справі одіозного правозахисника Дмитра Гройсмана. У підсумку, члени Громадської ради при НАБУ не рекомендували призначати Руденко і оголосити новий, вже четвертий конкурс.

    Примітно, що в ході грудневого конкурсу головним претендентом на перемогу вважався одеський екс-прокурор Віталій Голощак, який відомий використанням ЗМІ в ході конкурентної боротьби. Гучний скандал з його участю відбувся після того, як журналісти зафіксували листування нардепів Євгена Дейдея і Олександра Кодоли в Viber, де Дейдей пропонує поставити виступав з парламентської трибуни Генпрокурора Віталія Яреми питання "вартістю в 1500 доларів" про колишнього прокурора Приморського району Одеси Олександра Кузьменко. Сам Кузьменко назвав замовником провокації Голощака, який намагався таким чином прибрати районного прокурора з "конкуруючої команди". Голощак - колишній прокурор Рені, а батько нардепа Євгена Дейдея Сергій - депутат Ренійського міськради. Кузьменко запевняє, що чоловіки знайомі багато років і провели далеко не одну спільну "піар-акцію".

    Можливо, це лише збіг. А ось те, що члени Громадської ради при НАБУ самі ніяких відборів і іспитів не проходили - факт. Гідні люди визначають кадрову політику головного Антикорупційного органу країни - судіть самі.

    Керівник ради - Олексій Гриценко, активіст "Автомайдану" і син одіозного екс-міністра оборони. Гриценко-молодший працював директором з розвитку маловідомої компанії Enran Telecom, яка отримала багатомільйонні контракти на поставку програмного забезпечення в Міноборони, яким якраз керував Гриценко-старший. Олексій так само був віце-президентом хокейного клубу "Беркут", а його президентом був екс-регіонал Давид Жванія. У 2013 клуб розформували, що не виплативши гравцям зарплати за два роки.

    Ігор Васильєв - колега Олексія Гриценка і по НАБУ, і по АвтоМайдану - відомий упередженим ставленням до правоохоронців. Раніше він входив до складу переаттестаціонной комісії в Тернополі і дозволив собі заявити під час прес-конференції на всю країну про те, що "Серед правоохоронців, яких ми атестували, 90% тупих людей".

    Журналіст Роман Бочкала до приходу до Громадської ради при НАБУ 8 років пропрацював на телеканалі "Інтер", який пов'язують з олігархом Дмитром Фірташем. Оприлюднені листування співробітників каналу з терористами настільки обурили громадськість, що рейтинг ЗМІ почав падати, а в соцмережах зазвучали заклики до закриття телеканалу. У підсумку, Роман Бочкала перейшов на роботу в телеканал ICTV.

    Журналіст Олександр Гуменюк відомий неоднозначним сюжетом про завод "Радмір", українського виробника медичного обладнання, якість якого не поступається аналогам світових виробників. Програма Гуменюка "Слідство.інфо" подала негативним план держави виділити 200 млн гривень на придбання мамографів і апаратів УЗД у "Радмір". Керівництво заводу було готове надати альтернативну точку зору, проте Гуменюк проігнорував їхнє прохання.

    Крім роботи в НАБУ, Іван Гришин є главою києво-святошинського відділення партії "Нові обличчя", лідером якої є одіозний мер-забудовник Ірпеня Володимир Карплюк. Заступник голови партії - Петро Щербина, політтехнолог і медіаконсультант пастора секти "Слово боже" Сандея Аделаджі, проти якого порушено п'ять кримінальних проваджень.

    Олександр Боришкевич - колега Гришина і по НАБУ, і по партії. Раніше Боришкевич працював помічником нардепа Артура Палатного - власника скандальних київських стриптиз-клубів "RIO" і "Мандарин", кума мера столиці Віталія Кличка. Пізніше Боришкевич керував передвиборчим штабом мера Василькова Сергія Сабова, який прославився неодноразовими преміями собі і своїм підлеглим понад 100% окладу.

    Євген Грушовець був адвокатом у резонансній справі бізнесмена Сергія Бута, підозрюваного в замаху на вбивство двох черниць з Покровського монастиря. Ще один клієнт Грушовця - колишній заступник генпрокурора Віталій Касько, проти якого порушено кримінальне провадження за привласнення двох служебник квартир.

    Сергій Гребенюк до роботи в НАБУ обслуговував інтереси колишнього глави Шевченківського району Києва, екс-регіонала Віктора Пилипишина. На Пилипишина відкрито кримінальне провадження за перевищення влади і службових повноважень, які заподіяли шкоду громаді на суму понад 15 млн. грн. Ще один скандальний клієнт Гребенюка - Сергій Бугай, головний юрист побіжного представника клану Януковича Сергія Курченко. Бугай доводиться зятем генерал-майора СБУ Сергія Ганжі, який за часів Януковича курирував спецоперації проти активістів і журналістів Євромайдану. Сьогодні Ганжа ховається від кримінального переслідування в Росії.

    У юриста Володимира Рисенко недавно пройшов обшук. Правоохоронці підозрюють громадського працівника в розкраданні грошей в особливо великих розмірах з інженерного центру "Енергомаш" в Харкові.

    Назар Первак - юрист нардепа Аркадія Корнацького, який відкрив в анексованому Криму селянсько-фермерське господарство "Чорноморське" і є співзасновником ряду підприємств в РФ, що прямо заборонено законодавством України про протидію корупції. Його син - працівник російського МЗС, а сам Корнацький зміг стати українським нардепом і громадянином Росії: в офіційній відповіді українським ЗМІ Федеральна міграційна служба РФ як раз підтвердила, що Корнацький має дійсний паспорт громадянина Росії.

    Діяльність членів Ради викликає багато питань. Будь-який з вищезазначених одіозних особистостей, пов'язаних членами громадської ради, захотів би бачити підконтрольним главу НАБУ в багатому корупцією і контрабандою Південному регіоні. Якщо четвертий конкурс все ж почнеться, відпадуть всі сумніви - потрібна людина на посаду узгоджений і потрібно протягувати його на посаду, незалежно від результатів конкурсу.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору