ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Глобальний контроль: інтернет на службі у держави

    19 квітня 2024 п'ятниця
    75 переглядів
    Держава контролює інтернет

    Ще якихось десять років тому інтернет здавався царством абсолютної свободи. Так, звичайно, за зовсім нездорові речі, на зразок торгівлі органами або snuff-movie, завжди переслідували і карали за законом. Але в цілому висловлення своєї думки з будь-яких питань і анонімність довгий час були фундаментом інтернет-спілкування.

    Звичайно, довго так тривати не могло. Будь-якій державі завжди некомфортно від того факту, що десь є сфера, яку вона не може контролювати. І якщо впливати на телебачення чи радіо дуже просто, то інтернет довгий час зловити в їжакові рукавиці не вдавалося. Проте, в деяких країнах держава або вже перемагає у цій боротьбі, або контролювала інтернет з самого початку. Портал "Знай.ua" розповідає про нову еру тотального контролю над інтернетом, яка вже подекуди настала.

    Зламана Піднебесна

    Згідно з даними міжнародної неурядової організації Freedom House, Китай на даний момент є однією з країн з найбільш невільним інтернетом. Навіть в Ірані і Саудівській Аравії справи йдуть трохи краще. Звичайно, є ще КНДР, але вона взагалі не вважається країною з поширеним інтернетом, а нормальний доступ є хіба що в кабінеті у самого Кім Чен Ина.

    Власне, епохи інтернету без цензури в Китаї не було ніколи. Починаючи від першого електронного листа, відправленого 20 вересня 1987 року професором Цянь Тяньбао, і до нашого часу, коли 95% китайців мають доступ до інтернету, держава пильно стежила за всім, що там відбувається.
    Всі веб-сторінки фільтруються через Great Firewall ключовими словами, пошуковики на кшталт Google теж змушені коригувати результати запитів. Крім того, будь-який китайський сайт проходить обов'язкову реєстрацію в Міністерстві промисловості та інформаційних технологій, і його власник відповідає за контент.

    Але апетит завжди приходить під час їжі. Тепер владі КНР вже недостатньо просто фільтрувати і дозувати той контент, який шукають користувачі. Інтернет - це завжди зворотний зв'язок, за вашою діяльністю, пошуковими запитами, покупками та залишеними повідомленнями можна легко скласти ваш психологічний портрет і навіть отримати чимало особистої інформації.

    Влада Китаю вирішила, що активність в інтернеті - це хороший спосіб дізнатися про людину більше, подивитися, яка вона у побуті, чесна або не дуже. Ідея, власне кажучи, не нова. І в самій КНР, і в багатьох інших країнах на громадян складають досьє, де описуються їх антропометричні дані, життєвий уклад і звички, побут до дрібниць. Звичайно, їх складали і при Мао Цзедуні, але навіщо плодити тонни паперу, якщо можна цю справу автоматизувати?

    Новий спосіб контролю називається Системою соціального кредиту. І впровадити її в повному обсязі влада КНР планує до 2020 року.

    Що це означає на практиці? На практиці це означає, що держава стежить за кожним вашим кроком у сфері дотримання законів і правил. Чи оплатили ви парковку, чи по своєму проїзному зайшли в метро, чи ​​сплатили всі податки, скільки у вас дітей - всі ці питання тепер будуть на контролі. Законослухняному громадянину за зразкову поведінку будуть нараховуватися бали, які потім можуть віднімати за різноманітні грішки. Від кількості балів залежить багато. "Грішникам" можуть відмовити в соцзабезпеченні, авіаквитках, виїзді за кордон. Систематичний порушник законів не зможе стати чиновником і, вже тим більше, зайняти керівну посаду.

    Поки система впроваджена пілотно в декількох містах. Але вже є цілком реальні наслідки для порушників. Серед них, наприклад, є люди, які не сплатили вчасно кредит або порушили правила оренди житла.

    Високі технології, в даному випадку, не стали звільненням для громадян КНР. А, навпаки, допомагають досягти конфуціанського ідеалу порядку і підтримання існуючої суспільної ієрархії.

    Американська мрія

    Питання про цензуру в інтернеті для США не стояло ніколи. Адже одна зі складових вічної американської мрії - це свобода, в тому числі і свобода слова, і свобода інтересів. Тому жодні глобальні системи обмеження та контролю американцям поки не страшні. Проте, не все так просто і там.

    Звісно, держава твердо стоїть на сторожі безпеки так, як вона цей термін розуміє. Тому різноманітні органи і служби регулярно звертаються до приватних компаній з вимогою видалити з інтернету той чи інший контент або послабити захист пристроїв. США знаходяться на першому місці в світі за кількістю таких звернень (і це ми говоримо тільки про офіційні запити). Один з недавніх гучних скандалів - конфлікт між ЦРУ та Apple.

    ЦРУ і Мін'юст зажадали від Apple надати доступ до вмісту IPhone людини, обвинуваченої в причетності до терористичної атаки в Сан-Бернардіно. "Яблучники" відмовилися, мотивувавши це тим, що один терорист - це ще куди не йшло, але сам випадок створить прецедент, який погано позначиться на захищеності особистих даних користувачів. Після цього з'явилася інформація, що спецслужби дуже давно намагаються зламати захист Apple, але самотужки не можуть, тому і вирішили на компанію натиснути.

    Загрожувати Apple - заняття досить складне, надто велика і популярна компанія. Але ось контори поменше давно вже передають державі дані своїх користувачів. І це, на жаль, реалії наших днів навіть у найрозвиненіших країнах.

    Кремлівська цензура

    Аналогічно США і Китаю, Росія теж намагається впливати на те, що відбувається в інтернеті. Про таку систему, подібну до китайської, в РФ поки можуть тільки мріяти через технічну відсталість, а ось спецслужби там працюють набагато жорсткіше, ніж у США.

    При цьому спроби цензури іноді бувають казусні, через недостатнє розуміння російськими чиновниками природи і технічних особливостей інтернету. Так, наприклад, спроби заборонити на території РФ сайт lurkmore.to обернулися повним провалом. Творцям "Луркмора" приписували пропаганду наркотиків і багато іншого, але виявилося, що сайт в Росії просто не зареєстрований, його творець Давид Хомак живе в Ізраїлі, а тому максимум, що може влада - заблокувати його на своїй території. Але і цього до кінця не вийшло, зараз багато жителів Росії можуть вільно його відвідувати. В якості останньої спроби хоч на щось вплинути, Хомака заблокували на якийсь час в Facebook за "доносом" російського користувача.

    Але, так чи інакше, Кремль не залишає спроб контролювати інтернет. Якщо не на рівні технологій, то хоча б на рівні користувачів. Уже кілька кримінальних справ, відкритих через текст повідомлення в соціальних мережах, закінчилися для обвинувачених цілком реальними вироками.

    Висновки

    Епоха вільного інтернету стрімко йде в минуле. Влада різних держав не здала позиції і намагається контролювати якомога більше людей у всіх сферах життя, в тому числі і в мережі. А ентузіасти і прихильники вільного розповсюдження інформації йдуть у підпілля, осідають в даркнеті та інших важкодоступних місцях.

    Україна поки що перебуває на узбіччі цього процесу. У нас занадто багато інших нагальних проблем, щоб звертати увагу на те, що відбувається в інтернеті. І влада наразі цим питанням не переймається. Але цей день не за горами, бути в стороні від загальносвітових трендів неможливо. Наближається нова битва за свободу інформації.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору