ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

НАЗК ігнорує зауваження Мін’юста щодо перевірки декларацій чиновників

    19 квітня 2024 п'ятниця
    78 переглядів
    Мін'юст розкритикував новий порядок перевірок е-декларацій від НАЗК

    Міністерство юстиції обурене тим фактом, що Національне агентство із питань запобігання корупції ігнорує його зауваження щодо перевірки декларацій чиновників.

    "За даними попереднього аналізу отриманих документів, НАЗК під час підготовки нової редакції Порядку проведення контролю та повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та Порядку здійснення моніторингу життя особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, знову проігнорувало зауваження Міністерства юстиції", - йдеться у повідомленні прес-служби Мін'юсту.

    По-перше, обурюються у міністерстві, незважаючи на те, що за законом таку перевірку має проводити виключно НАЗК або його члени, цим займаються уповноважені агентством особи, які не наділені таким правом.

    Іншим важливим пунктом зауважень, які, на думку відомства, не були враховані, є те, що запропоновані документи не містять положень щодо інформування особи, стосовно якої проводиться перевірка, про початок та закінчення перевірки. Також не прописано вимогу використання лише достовірної інформації, на підставі якої встановлюються порушення чиновників.

    Окрім того, зазначають у Мін'юсті, НАЗК у своїх порядках обмежилося набором декларативних принципів, які не мають регуляторної сили і не містять умов свого застосування у випадку відсутності чи суперечності спеціальних норм.

    Також у відомстві вважають порушенням те, що у Порядку перевірки декларації НАЗК чітко прописано лише один з напрямків перевірки – достовірність задекларованої інформації, проте закон "Про запобігання корупції" передбачає наявність ще трьох напрямків – точність оцінки, наявність конфлікту інтересів, ознаки незаконного збагачення.

    До того ж НАЗК визначило строк перевірки у 180 днів з можливістю продовження перевірки ще на 180 днів. На думку Мін'юсту, це неприпустимо довгий термін, а можливість призупиняти процес перевірки на невизначений строк може призвести до того, що перевірка триватиме нескінченно.

    Окрім того, вважають у міністерстві, замість прописаного у законодавстві терміну "рівень життя" НАЗК використовує поняття "спосіб життя".

    Як повідомлялось, 24 листопада 2016 року НАЗК звинуватило Мін'юст у блокуванні початку перевірки електронних декларацій чиновників. Пізніше у Міністерстві юстиції заявили, що відмовили в реєстрації розробленого НАЗК порядку перевірки електронної декларації через недоліки в ньому.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору