ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Трагічний "ужинок" святкувань Нового року та Різдва Христового на Закарпаття

    28 березня 2024 четвер
    57 переглядів
    Прес-служба ПАТ «Закарпатгаз» повідомляє!

    ...8 січня о 9.00 за к. ч. в аварійно-диспетчерську службу (АДС) Виноградівського відділення управління експлуатації ПАТ "Закарпатгаз" надійшло повідомлення про нещасний випадок зі смертельним наслідком при користуванні газом у побуті, що стався в будинку по вул. Гагаріна,1, в с. Сасово Виноградівського району.

    За словами головного інженера Виноградівського відділення Андрія Ходаківського, при огляді місця нещасного випадку виявлено пошкоджену частину металевого димового каналу ззовні приміщення. Внаслідок нещасного випадку, повідомляє посадовець, потерпіло четверо осіб. Двоє дітей - Ангеліна Ш. 2005 р.н. та Євгенія Ш. 2008 р.н. – перебувають в реанімаційному відділенні Виноградівської районної лікарні. Обидва ж батьки – Юрій Ш. 1973 р.н. та Алла Ш. 1974 р.н. – загинули від отруєння, за попередньою інформацією, невідомою речовиною. Спеціально створена комісія розслідує нещасний випадок зі смертельним наслідком...

    Своїм клієнтам ПАТ "Закарпатгаз" систематично нагадує: чадний газ – підступний убивця. Тож перед опалювальним сезоном кожному господарю домоволодіння чи квартири в обов'язковому порядку належить перевірити стан димових та вентиляційних каналів і надати в газорозподільне підприємство відповідний акт організації, що має дозвіл Управління Держпраці у Закарпатській області та ліцензії інших організацій на проведення такого виду робіт. На Закарпатті це: ТОВ "Житло-Сервіс", КП "Жрер-5", ТОВ "Газ-Дар", ТОВ "ІТВ-Сервіс", ТОВ "Фортуна-Іршава", ПП Грабар В.М., ПП Русин О.Л., ПП Керецман, ПП "С-Проект", ФОП Циганин І.В.

    У холодну пору року згідно з "Кодексом газорозподільних систем", пильно спостерігати за належним станом димових та вентиляційних каналів - прямий обов'язок кожного, хто користується природним газом у побуті, - наголошує в.о. головного інженера ПАТ "Закарпатгаз" Юрій Гаврильцьо. –Адже вітряна погода, дощ, сніг, аномальне зниження температури навколишнього середовища можуть стати причиною обмерзання димоходів, відсутності тяги в димових та вентиляційних каналах, що призводить до скупчення чадного газу в приміщеннях. А в підсумку до непоправних трагедій - отруєнь людей...

    На жаль, споживачі часто не усвідомлюють небезпеку чадного газу, бо не розуміють звідки він береться і як впливає на організм людини. Адже чадний газ не має ані кольору, ані запаху. Ось іще одна ситуація, що мала місце в святкові дні вже в Ужгороді, по вул. Пархоменка.

    Коли виїхали на виклик, - розповідає черговий аварійно-диспетчерської служби, - виявили засмічення димового каналу. Мешканці квартири скаржилися на головний біль, погане самопочуття. Проте пропозицію перекрити газопостачання та прочистити димовий канал категорично відхилили: мовляв, у свята не сидітимуть без газу та тепла. Радше більше провітрюватимуть. Але що, як не обійдеться?

    Чадний газ (монооксид вуглецю, СО) утворюється при горінні вуглецю чи вуглецевих сполук. Потрапляючи у кров, він сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень організмом. Таким чином, людина гине від задухи. Після двох годин перебування в приміщенні, у повітрі якого міститься лише 0,1% СО, людина непритомніє. Втрата свідомості супроводжується таким знесиленням, що потерпілий навіть помітивши небезпеку, не спроможний урятуватися. За більшого вмісту у повітрі монооксиду вуглецю час, за який можна смертельно отруїтися, значно скорочується.

    Тож, аби вберегти себе та свою родину від отруєння чадним газом, необхідно при користуванні газовими приладами забезпечити доступ повітря до приміщення; не рідше одного разу на місяць у зимовий період здійснювати огляд димових каналів, за допомогою легкої смужки паперу до та під час користування газовими приладами перевіряти тягу в них: тяга в димоході відсутня - газовими приладами користуватись заборонено, треба звертатись у спеціалізовану організацію, яка має дозвіл управління Держпраці у Закарпатській області на ремонт димових та вентиляційних каналів.

    Пам`ятайте! При виявленні запаху газу треба негайно викликати аварійну газову службу за номером "104".

    Довідка: Протягом 2016 року на Закарпатті сталося 6 нещасних випадків, пов'язаних з користуванням природним газом у побуті. У них потерпіло 8 осіб, 7 з яких – смертельно. У двох випадках - до такого висновку дійшли комісії з розслідування - споживачі вдалися до застосування природного газу в якості засобу зведення рахунків із життям.

    Прес-служба ПАТ "Закарпатгаз"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору