ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Василь Дубанич із міжгірських Ізок є відомим гентешем у Карпатах (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    130 переглядів
    Закарпаття. Справа гентеша до душі далеко не кожному!

    Працелюбним людям притаманно мати й допоміжні корисні заняття, окрім основної роботи. Як, приміром, Василю Дубаничу з села Ізки, який, до речі, цього 5 січня відзначив день народження.

    Закінчивши Виноградівський політехнікум, верховинець сумлінно трудиться електромонтером оперативно-виїзної бригади в РЕМ (район електричних мереж). Незважаючи на те, що часто-густо доводиться за викликами у терміновому порядку черговому електрику спільно з колегами то тут, то там ліквідовувати всілякі несправності на лініях електропередач, він встигає успішно впоратися і з суміжним газдівським ділом.

    Відверто кажучи, далеко не кожному подібна справа до душі, хоч на селі вона необхідна повсякчас. Найперше цей фах вимагає холоднокровності характеру, не кажучи й про інші особливі якості, зокрема, вправність у роботі. Мова про спеціальність різника свійської худоби -- на закарпатській говірці таких ремісників йменують гентешами. “Катівником” свиней пан Василь став ще з 20-річного віку. Спонукала до незвичного хобі банальна обставина: тримаючи вдома у хліві й по кілька хрюкаючих льох, надокучило постійно кликати-благати когось з боку з різників, які, як правило, бідкалися, що часу у них обмаль. Тим паче, змалку уважно придивлявся до свинячих смертних вироків, які врівноважено, втягуючи ніж з халяви, виконував його односельчанин, на жаль, вже покійний Василь Качайло. Коли вперше батько Михайло довірив розправитися з вигодуваною жирною рохою, то згадує, що без всякого хвилювання, безстрашно впорався із завданням. З тієї пори, як кажуть, пішло-поїхало…

    Мало того, що треба зарізати тварину, але відтак її вміло обпалити. За дідівських часів за цього процесу здебільшого використовувалася солома, а тепер він модернізувався, бо під боком бензолампи або газові балони. Згодом вже проходить розчленування туші. Розбір передусім вимагає акуратних дій, без поспіху орудувати не лише ножем, але й сокирою. Взагалі-то молодому і моторному салогону на весь обсяг робіт в середньому достатньо всього дві години. Залежно від віку свині, та ще іншої причини: коли добре вгодована тварина, то й тучна тварина, а це значить варто довше пововтузитися за її забою. Трапляються випадки, що протягом дня і в три стайні заглядає за замовленнями.
    3428-1.jpg
    Як добре знається людина у ділі, то й закази сиплються. Насамперед у передріздвяні та передвеликодні празники, коли сонні села традиційно розбуджують не кукурікання півнів, а вереск безрогих тварин, яких карателі їх душ тягнуть на ешафот. Всім в ці періоди бажається мати святковий стіл з достатком їжі. Дубанича запрошують не лише земляки садити свиня на палю, але й з сусідніх сіл – Пилипця, Подобовця... Йде вчинювати кабанам каюк не заради грошей, бо насамперед відгукується на прохання цімборів. Зазвичай ця справа могоричова, навіть відмовляє приятелям, коли у авоську силоміць пакують ще свіжатину у вигляді алдамашу-винагороді, бо власної м’ясопродукції поготів вистачає. Разом з батьками, живучи дворами поруч, на обійсті тримають дві корови, кози, вівці, двох-трьох вепрів і свиноматку. За опоросу є і деякий зиск за продажу. Щоправда, за приплоду всяке буває – інколи підступна хвороблива напасть вчепиться до свинчат і доходу капут.

    І все-таки, не дивлячись на щоденні господарські клопоти-митарства, вигідна справа тримати худобу. Лиш від одних свиней широкий асортимент домашніх харчів. Василь Іванович мастак виготовляти ковбаски, гурки, шойти, рулети, холодці… В тому числі, чимало сортів продукції в копченому виді, а вони ще й як апетитно споживаються – хай сховається перед ними і супермаркетні наїдки. Що не кажи, а приємно, коли молоді люди, як Дубанич, мають хазяйську жилку. І собі, й іншим на хосен на господарстві.

    Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору