ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Звернення на підтримку державної мови в закладах освіти з Ужгорода (ДОКУМЕНТ)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    87 переглядів
    Ужгородське Звернення щодо державної мови в освітніх закладах.

    Президенту П.Порошенку, прем'єру В.Гройсману та голові ВР А.Парубію.

    Документ певною мірою є противагою недержавницькій позиції депутатів Закарпатської облради, які з подачі Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ) без обговорення "пакетно" проголосували текст звернення з приводу надуманого звуження конституційних прав нацменшин.
    Фахова громадськість Закарпаття підготувала і підписала текст відкритого звернення на підтримку змін до ст. 7 законопроекту «Про освіту» №3491-д, які закріплюють українську мову як основну для навчання у державних і комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти.

    Звернення адресовано президентові України Петру Порошенку, прем’єр-міністру Володимиру Гройсману та голові Верховної Ради України Андрієві Парубію.

    У тексті наголошується на вкрай негативній ситуації зі знанням державної мови громадянами України, зокрема й тими, для яких українська мова не є рідною, що склалася через непослідовність провадження мовної політики в Україні від часу здобуття нашою державою незалежності.

    У цьому сенсі підготовку зміни до ст. 7 вказаного законопроекту "Про освіту", які закріплюють обов’язковість навчання українською мовою у державних і комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти, названо хоч і запізнілими, але вкрай необхідними з точки зору державотворчого процесу в Україні. Їх упровадження та ефективна реалізація дасть змогу забезпечити на практиці рівні права у доступі до української вищої освіти всіх без винятку громадян, зокрема й представників національних меншин.

    При цьому наголошено, що указаний урядовий законопроект підготовлено з повним дотриманням європейських стандартів із забезпечення прав національних меншин, він абсолютно респондується з відповідною практикою, втіленою в освітній галузі сусідніх із Закарпатттям країн Європейського Союзу, де також є потужні національні меншини.

    Звернення підписали авторитетні в краї філологи, історики та політологи УжНУ, письменники, журналісти, громадські діячі.

    У певному сенсі вказаний документ є противагою недержавницькій позиції депутатів Закарпатської облради, які проголосували і надіслали на адресу вищого керівництва держави текст відверто лобістського політичного звернення з приводу надуманого звуження конституційних прав нацменшин у вказаному проекті закону.

    Як з'ясувало Закарпаття онлайн, текст вказаного звернення був підготовлений і потрапив до сесійної зали за ініціативи Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ). Безпосередньо його "протискав" перший заступник голови облради Йосип Борто, котрий є очільником Закарпатської обласної організації "КМКС" - Партії угорців України". Жодного обговорення текту заяви в дептатських комісіях, як цього вимагає регламент Закарпатської облради, не відбулося. Більше того, президія облради, яка розглянула його напередодні сесійного засідання, визнала недоцільним винесення цього документу на голосування депутатів. Однак, всупереч цьому рішенню, Й.Борто вніс проект рішення до переліку інших звернень, і воно було проголосовано пакетом, без обговорення в сесійній залі.



    Президенту України п. П. Порошенку
    Прем’єр-міністру України п. В. Гройсману
    Голові Верховної Ради України п. А. Парубію


    ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ


    на підтримку змін до ст. 7 законопроекту «Про освіту» №3491-д, які закріплюють українську мову як основну для навчання у державних і комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти

    З огляду на непослідовність провадження мовної політики в Україні від часу здобуття нашою державою незалежності склалася вкрай негативна ситуація зі знанням державної мови громадянами України, зокрема й тими, для яких українська мова не є рідною. За умови поглиблення такої кризової ситуації держава може втратити один із найголовніших об’єднувальних чинників.

    Серед індикаторів, які вказують на незадовільний рівень знання державної мови, є неспроможність випускників шкіл у місцях компактного проживання національних меншин Закарпатської області успішно скласти зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури, а відтак і реалізуватися в українському суспільстві та Українській державі. Тож обов’язкове навчання українською мовою як державною у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах є не просто бажаним – украй необхідним.

    Запропоновані законодавчі ініціативи щодо внесення змін у ст. 7 законопроекту «Про освіту» №3491-д, які закріплюють обов’язковість навчання українською мовою у державних і комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти, є хоч і запізнілими, але вкрай необхідними з точки зору державотворчого процесу в Україні. Їх упровадження та ефективна реалізація дасть змогу забезпечити на практиці рівні права у доступі до української вищої освіти всіх без винятку громадян, зокрема й представників національних меншин. Указаний урядовий законопроект підготовлено з повним дотриманням європейських стандартів із забезпечення прав національних меншин, абсолютно респондується з відповідною практикою, втіленою в освітній галузі сусідніх із Закарпатттям країн Європейського Союзу, де також є потужні національні меншини.

    Зважаючи на окремі лобістські звернення проти прийняття законопроекту №3491‑д закликаємо до якнайшвидшого його ухвалення в інтересах українського суспільства.
    3241--1.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору