ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

З початку року «Закарпатгаз» повірив 28,2 тисячі лічильників газу

    28 березня 2024 четвер
    75 переглядів
    ПАТ "Закарпатгаз" повідомляє...

    З початку року ПАТ «Закарпатгаз» за свій рахунок та спільно з фахівцями ДП «Закарпаттястандартметрологія» повірив 28,2 тисячі приладів обліку природного газу.

    Понад 4,2 тисячі з повірених лічильників, або ж 15%, визнані з різних причин непридатними для подальшого використання, а 312 вимірювальних приладів, тобто 1% - через втручання у їх роботу недобросовісних користувачів.
    Контроль за достовірним обліком природного газу залишається одним з пріоритетних напрямів діяльності «Закарпатгазу». Для того, щоб клієнти компанії бачили реальну картину власного споживання ресурсу, а – відповідно - й сплачували лише за використаний природний газ, «Закарпатгаз» значну увагу приділяє вчасній та якісній повірці побутових приладів обліку. Повірка лічильників здійснюється у сервісному центрі газорозподільної компанії за участі представників ДП «Закарпаттястандартметрологія». До того ж, за бажанням споживач може бути присутнім на повірці.
    «Забезпечити достовірний облік ресурсу можна лише за допомогою справних лічильників. Варто зазначити, що 99 % споживачів Закарпатської області забезпечені індивідуальними приладами обліку природного газу - а це найвищий показник в Україні! – тож питання повірки лічильників займає провідну позицію з-поміж інших напрямів діяльності компанії», - пояснює технічний директор «Закарпатгазу» Андрій Горват.
    Відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» періодичній повірці підлягають лічильники усіх категорій споживачів. Справність засобів обліку та їх вимірювальні характеристики, відповідно до вимог закону, необхідно перевіряти кожних п’ять або вісім років залежно від типу приладу.
    Періодична повірка лічильників газу проводиться безкоштовно для споживача. Якщо за її результатами в роботі лічильника не виявлено жодних порушень, то прилад визнається придатним та повертається споживачу разом з документом, який підтверджує це. У випадку, якщо встановлено факт втручання у роботу лічильника з метою зменшення його показань, споживач змушений оплатити вартість зняття-встановлення приладу та відшкодувати збитки, завдані газорозподільній компанії.
    Так, за 11 місяців поточного року газовиками виявлено 312 випадків втручання недобросовісних клієнтів у роботу лічильників. Фахівці компанії зафіксували 101 умисне пошкодження пломби відлікового механізму, 96 випадків її підробки та заміни, вплив магнітного поля на вимірювальний механізм приладів та інші дії, які впливають на точність обліку. Лише впродовж листопада працівниками відділу лабораторних вимірів «Закарпатгазу» виявлено 33 випадки несанкціонованого втручання у роботу приладів обліку.
    «Втручання у роботу вимірювальних приладів є не тільки незаконними, але й небезпечними. Окрім того, недобросовісні споживачі мають усвідомлювати: їх незаконні дії неодмінно будуть виявлені фахівцями», - резюмує начальник відділу лабораторних вимірювань «Закарпатгазу» Юрій Василина.
    Нарахування, проведенні компанією з метою відшкодування заподіяних збитків – чималі. До прикладу, мешканець одного з населених пунктів Хустщини, споживач К. сплатив за втручання 45 тисяч гривень. За схоже порушення нараховано майже 15 тисяч гривень відшкодувань і мешканцю Іршавського району Закарпатської області, споживачу Б.
    Прес-служба ПАТ «Закарпатгаз»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору