ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Дворазове підвищення мінімальної зарплати: 5 головних питань

    18 квітня 2024 четвер
    61 переглядів
    Чи веде збільшення "мінімалки" до зростання зарплати всіх бюджетників вдвічі?

    Чи підвищать в 2 рази пенсії і зарплату всім бюджетникам і чи знайдуться гроші в держскарбниці?

    1. Чи веде збільшення мінімальної зарплати до зростання зарплати всіх бюджетників вдвічі?

    Ні. Не означає. Ставки бюджетників “танцюють” не від мінімальної зарплати, а від мінімального тарифного розряду. Останній у 2017 році також планується підвищити, але не настільки – з 1180 гривень до 1600. Тобто, в 1,3 рази. І якщо підвищення мінімалки до 3200 гривень дійсно станеться, то виникне ситуація, при якій всі бюджетники, які повинні були за своєю тарифною сіткою отримувати менше як 3200 гривень, отримуватимуть рівно по 3200 гривень, а ті, хто отримують вище, відчують набагато меншу надбавку. Якщо, наприклад, санітар в лікарні отримує зараз 1500 гривень, то з 1 січня вона буде отримувати 3200. А лікар, який зараз отримує 3000 гривень, отримуватиме 3900.
    Фактично повториться ситуація 2010 року, коли мінімальну зарплату також підвищили, а тарифний розряд залишили колишнім. І, в результаті, зарплати у бюджетників зрівнялися. Збільшення доходів відчули лише найменше оплачувані співробітники. Зате влада тоді (також як і зараз) на цьому підвищенні добре пропіарилася.
    До речі, велике питання на яку чисельність бюджетних працівників закладуть підвищення мінімальної зарплати? Уряд може провести хитрий фінт – підняти мінімальну зарплату, а фонди оплати праці бюджетних організацій залишити тими, що й були (або підвищити незначно).
    У такому випадку, керівники будуть змушені або скорочувати штат, щоб укластися в бюджет, або переводити людей на півставки.

    2. Чи означає збільшення мінімальної зарплати в 2 рази аналогічне зростання і пенсій?

    Не факт. Поки ми маємо лише обіцянку “на словах” від Гройсмана підняти мінімальну зарплату. Про пенсії він нічого не говорив. Розмір мінімальної пенсії прив’язаний до прожиткового мінімуму для непрацездатних, а не до мінімальної зарплати. І, швидше за все, ні про яке двократне зростання мінімальних пенсій мови йти не буде, враховуючи величезну діру в Пенсійному фонді. Максимум – про підвищення пенсій на 10%, яке прописано в варіанті бюджету, прийнятому в першому читанні.

    3. Що буде відбуватися з зарплатами в приватному бізнесі?

    У позабюджетній сфері зарплати всіх співробітників також повинні бути підняті до 3200 гривень мінімум. З точки зору держбюджету в цьому безумовний плюс, так як значна частина працівників, які нині офіційно отримують мінімальну зарплату або близько того – це люди, які отримують гроші в конвертах. І, відповідно, їм також повинні будуть змушені підняти зарплати до 3200 гривень, що призведе до зростання зборів прибуткового податку та ЄСВ.
    Але це в теорії. А на практиці, бізнес веде зарплати в тінь не від гарного життя, а через те, що не може звести доходи з витратами (рентабельність в більшості галузей різко впала). Тому, якщо роботодавці будуть змушені більше заплатити податків через підвищення зарплати до 3200 гривень, вони спробують заощадити на чомусь іншому. Наприклад, звільнивши частину працівників або ж, що більш імовірно, перевівши працівників на повністю неофіційне працевлаштування. Тобто, підвищення “мінімалки” може обернутися зростанням безробіття.
    Ще, як варіант, зростання фіскального навантаження роботодавець може компенсувати з “конвертової” частини, зменшивши її на розмір збільшення податкових платежів.
    У загальному і цілому, не так вже й багато народу в приватному секторі реально відчує збільшення зарплат на руки. Зате багато відчують зниження.
    Ще однією можливою стратегією підприємців для компенсації зростання податкового навантаження може бути збільшення відпускних цін – там, де це дозволяє кон’юнктура ринку.

    4. Як підвищення мінімальної зарплати позначиться на субсидії?

    Цікаве питання. Одним з можливих мотивів збільшення мінімальної зарплати є прагнення уряду заощадити на субсидії за рахунок скорочення числа людей, що підпадають під критерії для їх отримання. Тобто, люди отримають більшу зарплату, але при цьому більше заплатять і за комунальні послуги. І, за підсумком, реальний чистий дохід сім’ї може залишитися незмінним.
    Тут зворотна залежність: чим вищий дохід, тим менше субсидія. Можливо, якась частина бюджетних витрат при підвищенні мінімальної зарплати компенсують саме за рахунок того, що паралелльно зі збільшенням витрат на зарплату будуть зменшуватися витрати на субсидії.
    В жалюгідному становищі опиняться ті працівники приватного сектора, які зараз отримують зарплати в конвертах і офіційну зарплату на рівні мінімальної. Їх реальний дохід після збільшення “легальної” частини до 3200 не збільшиться. Зате право на субсидію вони втратять і будуть платити значно більше за комунальні послуги. Так що вони будуть, завдяки двократному підвищенню “мінімалки”, в чистому мінусі. Причому серйозному.

    5. Чи знайдуть гроші на підвищення в два рази мінімальної зарплати?

    Безумовно похвально, що уряд нарешті вирішив згадати про те, що в останні майже три роки зарплати були фактично заморожені, на відміну від інфляції. Причому зростання цін було таким, що навіть обіцяне Гройсманом дворазове підвищення “мінімалки” є лише порівняно невеликою компенсацією за ті ж комунальні тарифи, які виросли з початку 2014 року в 6-7 разів.
    Однак, серед економістів уже йде дискусія – чи вистачить грошей на таке значне підвищення зарплат або ж доведеться включати друкарський верстат, що призведе до нового кола інфляції і до падіння гривні?
    У багатьох взагалі є великий сумнів, що обіцянку Гройсмана буде виконано і вона не залишиться лише красивою фразою, сказаною, щоб підбадьорити населення перед отриманням нових платіжок, на кштал: “Денег нет, но вы держитесь…”
    Взагалі незрозуміло, як Кабмін планує це робити. Тому що на сьогоднішній день грошей на підвищення зарплат в бюджеті немає. Навскидку на збільшення мінімальної зарплати потрібно близько 160 млрд. гривень – це величезна сума.
    Крім того, ці гроші потечуть на споживчий ринок, що призведе до швидкого зростання цін.
    Правда, є і думка, що грошей теоретично може вистачити. По-перше, з точки зору уряду і бюджету в підвищенні мінімальної зарплати більше піару, ніж витрат. Далеко не всі бюджетники, як уже писалося вище, отримають таку надбавку. По-друге, все ж таке-сяке зростання податкових надходжень буде. По-третє, певна економія виникне за рахунок зменшення числа одержувачів субсидій.
    Інше питання, що в незалежності від того чи підвищать мінімалку в 2 рази чи ні, виконання дохідної частини бюджету на наступний рік (а її зростання запланований на 17%) і покриття його дефіциту викликає великі сумніви у експертів. І заява про підвищення мінімальної зарплати ці сумніви лише підсилюють.
    З урахуванням чуток про припинення співпраці України і МВФ, зростає ймовірність вирішення цієї проблеми за рахунок масштабної емісії гривні з усіма витікаючими наслідками у вигляді зростання цін і курсу долара…

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору