ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Щоб створювати робочі місця, маємо запроваджувати конкурси" - Юрій Свищо

    18 квітня 2024 четвер
    93 переглядів
    Юрій Свищо, депутат Виноградівської райради.

    На Закарпатті пропонують провести освітню реформу. Директора школи самостійно на конкурсній основі обирає батьківський комітет та педколектив, аби мінімізувати вплив “згори”.

    Детальніше про ідею говоримо з її автором депутатом Виноградівської райради Юрієм Свищем.

    — Розкажіть, у чому полягає суть цього проекту. Чого торкнуться зміни?

    — Ми прийняли положення про порядок призначення керівників загальноосвітніх закладів, але в дещо іншому форматі, який ми пропонували спочатку. На політичному рівні дуже важко знайти домовленість і вивести освіту за межі політики, тож довелося піти на зустріч іншим фракціям. Тож у конкурсній комісії збільшили кількість депутатів та додали управління освіти. Ми ж хотіли, аби ключовими у виборі керівника навчального закладу були батьки, вчителі та громадськість.

    — Яка основна мета, до якої прагнете?

    — Ми хочемо зробити керівників загальноосвітніх навчальних закладів аполітичними, привести у школи молодь і зробити їх авангардом усіх подій. Це має бути ключовою позицією — тоді вдасться формувати новий світогляд людей. На мою думку, освіта має бути мірилом цінностей, а не політичним механізмом, щоб створювати собі через освіту політичні дивіденди і електорат під вибори.

    — Як сприйняли ці зміни районні депутати?

    — Частина депутатів принципово “за”, хтось — проти. Але гальмують ці зміни ті депутати, які не хочуть віддавати можливість батькам і вчителям впливати на призначення керівника школи.

    — Як реагують на такі зміни жителі, освітяни, батьки школярів?

    — Більшість людей підтримує таку ініціативу, реформи в освіті. Зараз призначення керівника загальноосвітнього навчального закладу відбувається виключно політичним шляхом: призначають наближених до адміністрації керівників навчальних закладів. І якщо таким чином на посаду потрапить велика кількість керівників шкіл та садочків, — усі ці установи стануть адміністративним ресурсом. Звичайно, через це й не хочуть дати можливість школам стати самостійними.

    Батьки теж підтримують конкурсний відбір, але хочуть брати активну участь у призначення директора. Відповідно, батькам маємо приділити окрему увагу, щоб вони мали змогу впливати на цей процес. Якщо ж райрада буде приймати політичні положення, на конкурсній комісії депутати матимуть більше повноважень, влада матиме більше впливу на призначення керівника навчального закладу — це неправильно. Положення треба прийняти у правильному форматі, інакше воно не матиме ніякого сенсу, нічого не зміниться. Батьки та вчителі мають мати ключову роль.

    — Коли мають приймати це положення?

    — Як мені відомо, його будуть скасовувати у пропонованому форматі. Проте можуть ініціювати внесення змін у положення. Сподіваюся, що зміни таки буде внесено. Важливо, аби зменшили кількість депутатів у конкурсній комісії і усунути управління освіти. Це дасть можливість чітко і прозоро формувати конкурсну комісію, де більшість формуватимуть батьки та громадськість.

    — Гадаю, ця ідея варта уваги. Чи не маєте у планах просувати її хоча б на рівні області?

    — Справді, на рівні області вона також є актуальною, тож сподіваюся, що вона буде просуватися. Цю ідею підтримує і депутат обласної ради Владислав Поляк, який також підтримує конкурсний відбір. Це стосується не лише освіти, але й медицини і взагалі всіх галузей. Щоб створювати нові робочі місця, маємо запроваджувати конкурси — інакше буде прямий зв’язок між виконавчою владою та “своїми”. В такому випадку молодь просто не допустять до серйозних кадрових рішень.

    МФЛЗ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору