ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Карпатські русини знову відвідали Держдепартамент США

    29 березня 2024 п'ятниця
    91 переглядів
    Зустріч карпатських русинів у Вашингтоні.

    Член Світової академії русинської культури Валерій Падяк повідомив деталі зустрічі русинів у Вашингтоні.

    Падяк розповів, що 18 листопада ц. р. у Вашинґтоні відбулась чергова зустріч офіційних уповноважених осіб Держдепартаменту США у справах Європи та Євразії з активістами України та Консорціуму карпаторусинських організацій Північної Америки щодо проблем життєдіяльності карпаторусинського етносу в Україні.

    - Карпаторусинські організації наголосили на складнощах діалогу з Україною щодо визнання карпаторусинів. Україна – єдина європейська держава, яка до цих пір не визнала русинської національності, як це зробили інші держави колишнього комуністичного блоку, що нині розбудовують демократичне суспільство та забезпечують русинам їх громадянські права у Словаччині, Польщі, Мадярщині, Румунії, Чехії, Сербії та Хорватії.

    Україна ігнорує вимоги карпатських русинів щодо відкриття при загальноосвітніх школах у Закарпатській області класів з вивчення мови карпатських русинів, їх історії, літератури та культури.

    Також після року консультацій та зустрічей у Києві з міністром освіти України (С. Квіт) немає жодного прогресу у питанні відкриття кафедри карпаторусиністики в Ужгородському національному університеті.

    Натомість, минула вже чверть століття з того часу, як на державному рівні були запущені та по нині впроваджуються у життя ідеологічні заходи із асиміляції карпатських русинів, що призводить до дискримінації цього етносу, цькувань русинських активістів в українських ЗМІ – у пресі, на радіо та телебаченні, в інтернет-виданнях, нав’язуванні суспільству думки про відверто сепаратистський (антидержавний) характер русинського руху в цілому.

    Якщо діюча влада в Україні дійсно прагне продемонструвати прихильність до європейських цінностей та будує модерну демократичну державу, вона має визнати правомірним рішення Закарпатської обласної ради від 2007 року про визнання національності «русин» та забезпечити русинам право на освіту материнською мовою на всіх рівнях – від початкових шкіл й до університету.

    Участь у зустрічі взяли Лейн Дарнелл Бал (Lane Darnell Bahl), Антон М. Купер (Anton M. Cooper), Сара Е. О’Сулліван (Sarah E. O’Sullivan) та інші. У складі карпаторусинської делегації були присутні Павло Роберт Маґочій, Валерій Падяк, Джон Ріґетті (Іван Сенич), Марія Сільвестрі, Ніколас Купенський, Карен Вар’ян, Джим Камінський та Мікулаш Попович.

    Карпаторусинська делегація також (днем раніше) відвідала посольство України у Вашинґтоні, - повідомив Валерій Падяк, к.н., викладач Інституту русинської мови та культури Пряшівського університету (Словаччина), голова правління Закарпатського обласного благодійного фонду «Русинська школа», член Світової академії русинської культури (м.Торонто).

    Нагадаємо, подібна зустріч у столиці США, за словами активістів русинського руху, відбувалася і минулоріч. Представники націоналістичних кіл називали її фейковою.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору