ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатці! Хочете жити - рухайтеся!

    24 квітня 2024 середа
    125 переглядів
    Поради із Закарпаття щодо здорового способу життя

    Відомий український лікар-дієтолог родом із Закарпаття Оксана Скиталінська дала доволі емоційні поради щодо здорового способу життя.

    Життя -- це найпрекрасніший дарунок і щоб його якість була високою, а тривалість - якнайдовшою, потрібно докласти чималих зусиль.
    Саме ЧИМАЛИХ, оскільки, окрім харчування, мусить бути ЩОДЕННА ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ.

    Мабуть, це один із НАЙДІЄВІШИХ та НАЙЕФЕКТИВНІШИХ способів продовжити молодість та уникнути (чи відтягнути -- гірший варіант) старість з її немічністю, хворобами та стражданнями.

    З кожним роком ми втрачаємо м'язи, наші кістки стають більш пористими та крихкими, судини -- менш еластичними, очі гірше бачать, ферментів стає менше і вони гірше перетравлюють їжу, рівень гормонів також знижується -- гірше працюють підшлункова, щитовидна залози, слабне серцевий м'яз, легені гірше насичують кров киснем, печінка менше детоксикує організм, зростає ризик запалень, мутацій, хронічних хвороб та онкозахворювань. Страшно? 100%.

    Але ми можемо цих неприємностей уникнути чи звести їх до мінімуму, що дозволить нам насолоджуватися життям і в 60, і в 80, і в 90. Без ліків, крапельниць, катетерів, "уток" і памперсів.

    Для цього потрібно ЗАЙМАТИСЯ. Це складно, це важко, нерідко -- це дискомфортно, нерідко -- боляче, і це забирає (як ми помилково вважаємо) купу часу. Але це настільки серйозно, що ЖОДНА ДІЄТА, навіть найперфектніша, НЕ ДАСТЬ бажаного результату і без руху ми втрачатимемо м'язи, міцність кісток, стрункість тіла і свою молодість.

    Зміна способу життя може омолодити тканини тіла і захистити від багатьох серйозних та смертельних хвороб. Але. ФІЗИЧНОЮ АКТИВНІСТЮ НЕ МОЖЕ ВВАЖАТИСЯ РОБОТА ПО ДОМУ.

    Фізична активність - це цілеспрямовані навантаження.

    - Важлива частота серцевих скорочень.
    - Для визначення максимального допустимої кількості скорочень серця на хвилину потрібно від числа 200 відняти ваш вік (для жінок мінус ще 10).
    - Без аеробних (кардіо) навантажень (швидка ходьба, легкий і швидкий біг, танців, стрибків зі скакалкою і просто стрибків і тп) НОРМАЛЬНЕ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТІЛА НЕМОЖЛИВЕ.
    - За рахунок них доставляється кисень до м'язів і серця.
    - Аеробні вправи оздоровлюють, омолоджують серцево-судинну систему, нормалізують тиск, допомагають "спалювати" жир, підвищують витривалість.
    - НЕОБХІДНИМИ також є і ПОМІРНІ СИЛОВІ вправи. Вони зменшують вміст циркулюючого ІФР-1 (інсуліноподібного фактору росту) в плазмі, спрямовуючи його в м'язи і гіпокамп (структура мозку), тим самим значно знижується ризик раку, а також ризики когнітивних порушень і саркопенія (вікова втрата м'язевої маси).
    - РУХ є ефективним способом сповільнити зниження функцій мозку і поліпшити пам'ять!
    - РУХ не лише захищає від вікового погіршення пам'яті, а й допомагає людям, які вже страждають від хвороби Альцгеймера і судинної деменції.
    - ХОЧА Б 30-60 хвилин в день від помірних до інтенсивних фізичних навантажень необхідні для захисту від раку молочної залози і раку товстої кишки (одні з "лідерів" смертності).
    Ви не дивіться на те, що зараз себе добре почуваєте -- Ви молоді і в організмі задіяні резерви здоров'я, але вони непомітно зникнуть, можливо, безповоротно, якщо Ви СЬОГОДНІ, ЗАВТРА І ЩОДНЯ не будете хоча б 1 годину Вашого життя присвячувати ФІЗИЧНІЙ АКТИВНОСТІ.
    І ЦЕ ДУЖЕ СЕРЙОЗНО. І для цього не потрібні дорогі спортзали -- наш двір, парк, шкільний майданчик, наша кімната, під'їзд, сходи будинку, в якому живемо... -- потрібне бажання жити.

    Оксана Скиталінська

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору