ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатський Синевир відсвяткував свої 612 років (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    100 переглядів
    Синевирська Поляна святкувала свій день народження.

    Позавчора - у неділю, 23 жовтня.

    Відзначення Дня Синевира, яке започаткував нинішній Синевирський сільський голова Микола Куруц, уже стало доброю традицією та проводиться у селі, що у витоків Тереблі, вчетверте за його каденції.

    Ще з самого ранку задовго до початку церемонії відкриття свята центральну вулицю села поруч із муніципалітетом та палацом культури заповнили наповнені різноманітним крамом акуратно розставлені палатки та ятки, що нагадувало ярмарку.

    На найменших гостей свята чекали різноманітні дитячі забави, атракціони, каруселі … Для справжніх поціновувачів закарпатськї кухні на вогні готували бограч та смажили м’ясо.

    Біля входу до сільської управи розташувалася виставка вишитих картин із бісеру. Особливо радували око спеціально спечені до свята короваї, які згодом кожен охочий зміг покуштувати.

    Урочиста частина свята розпочалася з вітального слова Синевирського сільського голови Миколи Куруца та хвилини мовчання у пам’ять про воїнів, які в період Другої Світової війни боронили гірське село від німецько-фашистських окупантів, та тих військовослужбовців, які за останні два роки захищаючи територіальну цілісність нашої держави загинули у війні на Сході України. Віддавши шану полеглим борцям, до меморіалу загиблим воїнам було покладено кошик квітів.

    Теплі слова на адресу синевирців пролунали з вуст присутнього на святі голови Міжгірської районної державної адміністрації Василя Худинця. До привітань приєдналися священнослужителі Свято-Успенського православного храму Іоанн та Михаїл Паканичі.

    Після завершення вступної частини на сцені виступили дошкільнята, які порадували своїх батьків та присутню публіку виконанням української народної пісні та закарпатським танцем коломийкою.

    Неабияка увага мешканців Синевира була прикута до вибору символіки територіальної громади села. Так, учасники конкурсу з написання тексту і музики гімну Синевира виступили зі своїми музичними композиціями зі святкової сцени. Визначитися з найкращим варіантом герба, прапора та гімну синевирці могли у вестибюлі будівлі сільської ради, де відбувалося громадське голосування.

    Свої таланти з гри на музичних інструментах та вокального співу також продемонстрували учні Синевирської ЗОШ та Синевирської філії Міжгірської дитячої музичної школи.

    Почесними гостями свята стали уродженець села Синевир, письменник Микола Іванина, та заслужений художник України Василь Свалявчик. Останній, користуючись нагодою, подарував громаді одну зі своїх картин, написаних у рамках творчого пленеру на окраїнах Синевира.

    З-поміж гравців безпрограшної лотореї були розіграні футбольний м’яч, праска, електрочайник, кавовий набір та супер-приз – планшет.

    Упродовж вечора гостей свята розважали закарпатські виконавці Крістіна Мишанич та Василь Ваш.

    Неабиякий фурор серед глядачів викликала музична програма гурту «Синевир».

    Хедлайнером свята став живий виступ українського рок-гурту “Rock-H” (“Рокаш”), який здобув численні глядацькі симпатії у молоді.

    Синевирська сільська рада

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору