ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сьогодні - Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози

    24 квітня 2024 середа
    67 переглядів
    Закарпатський обласний центр здоров’я інформує...

    Лікарі називають молочні залози жінки "органом-мішенню", бо будь-які гормональні порушення в жіночому організмі позначаються насамперед на здоров`ї цього органу.

    Як і у всьому світі, захворюваність на рак молочної залози в Україні зростає - в середньому на 1-2% за рік - і на сьогодні у структурі онкопатології жінок рак грудної залози займає одне з перших місць.
    Кожні 30 хвилин в країні виявляється новий випадок раку молочної залози, і кожну годину від нього помирає одна жінка. В Українi в 2015 році зареєстровано 13 641 жінок хворих на злоякісні новоутворення молочної залози. За останнi 10 рокiв темпи захворюваностi виросли у 2,5 рази .
    Кожна сьома жінка в Україні в зоні ризику. Найчастіше хворіють на злоякісними новоутворення молочної залози жінки віком від 30 рокiв. Кожна хвора на рак молочної залози жінка втрачає 17 - 18 i бiльше рокiв життя, половина цих жінок - працездатного віку.
    Злоякісні новоутворення молочної залози в структурі захворюваності жіночого населення Закарпатської області займають перше місце і складають 19%. З вперше зареєстрованим діагнозом злоякісного новоутворення молочної залози в 2015 році зареєстровано 301 випадків, в 2016 році за 9 міс. - 210 випадків. Захворюваність жіночого населення злоякісними новоутвореннями молочної залози в області в 2015 році становить 46,1, в 2016 році за 9 міс. - 32,6 на 100 тис. жіночого населення (в Україні – 67,9).

    Основними методами обстеження для раннього виявлення в Закарпатській області є: мамографiя, ультразвукове, клiнiчне обстеження молочних залоз. В області функціонує 18 мамографічних апаратів.
    Недостатня обізнаність жіночого населення про можливості ранньої діагностики раку молочної залози зумовлює значну питому вагу хворих з занедбаними пухлинами в 2016 – 29,6% ( Україна – 29,5%)
    Для проведення лікування в обласному клінічному онкологічному диспансері застосовуються сучасні методи: хірургічний, хіміотерапевтичний, променева терапія, гормонотерапія. В обласному клінічному онкологічному диспансері впроваджена діагностика рецепторів гормонального стану, маркерів злоякісних пухлин для діагностики та визначення тактики лікування, оцінки ефекту лікування. Проводяться органозберігаючі операції при злоякісних новоутвореннях молочної залози. В 2016 році з 138 прооперованих пацієнток з приводу раку молочної залози - 112 проведені органозберігаючи операції.
    В структурі смертності жіночого населення від онкологічної патології рак молочної залози на першому місці - 17%.
    Серед причин несвоєчасної діагностики раку молочної залози біля 90% становять: пізнє звернення за медичною допомогою та відсутність профілактичного огляду.
    Мамографічні обстеження в Закарпаттській області можна пройти в таких закладах:
    - Закарпатський обласний клінічний онкологічний диспансер, м.Ужгород, вул.. Бродлаковича,2;
    - Ужгородська обласна клінічна лікарня ім.А.Новака, м.Ужгород, вул. Капушанська, 22;
    - Поліклініка , м. Ужгород, вул. Грибоєдова, 20;
    - Мукачівська центральна районна лікарня, м. Мукачево, вул. Пирогова,4А;
    - Берегівська центральна районна лікарня, м.Берегово, вул. Ліннера ,2;
    - Християнський діагностичний центр, м. Мукачево, вул. Возз’єднання, 25.
    - Рахівська центральна районна лікарня, м. Рахів , вул. Карпатська , 3
    - Тячівська центральна районна лікарня, м.Тячів, вул..Жовтнева, 4
    - Хустська центральна районна лікарня , м. Хуст , вул.І.Франка, 113

    У всіх районних лікарнях області встановлені термографи для проведення обстеження молочних залоз, програмне забезпечення для обробки даних термографії.

    ПРОФІЛАКТИКА

    Раннє виявлення – це найкращий захист від хвороби. Чим раніше діагностують це захворювання, тим вищі шанси на повне одужання. Для того, щоб обстежити молочну залозу в домашніх умовах і виявити новоутворення навіть невеликих розмірів достатньо так званого пальпаторного дослідження (пальпація – метод діагностичного дослідження шляхом прощупування певної частини тіла). Пальпаторно можна виявити невеличкі ущільнення у молочній залозі. Тому важливо, щоб кожна жінка оволоділа технікою самообстеження молочних залоз.
    Самообстеження молочних залоз потрібно починати у 20-річному віці. Ця процедура повинна ввійти у звичку кожної жінки. Кращий час для самообстеження – перший тиждень після закінчення місячних, коли молочна залоза найбільш розм’якшена. Робіть це щомісяця (або хоча б раз у 2-3 місяці). Жінкам, що знаходяться в менопаузі, слід вибрати один із днів місяця, наприклад, перше число. Треба звернути увагу на нижню білизну, що стикається з молочними залозами. Незначні виділення із соска можуть залишатися непоміченими, але на бюстгальтері будуть залишатися плями – жовті, бурі, червонуваті, водянисті чи зеленуваті. При огляді сосків слід визначити чи немає змін їхньої форми і кольору, чи не утягнені, чи не мокнуть, немає виразок або тріщин.
    При пальпації молочних залоз відзначають, які вони на дотик, і запам’ятовують ці відчуття. При виявленні будь-яких ущільнень, пухлин, підозрілих ділянок, болючості, інших симптомів, переконлива рекомендація – терміново звернутися до лікаря, зокрема, до сімейного лікаря, дільничного терапевта, хірурга чи гінеколога. У разі потреби саме ці спеціалісти направлять жінку на консультацію до мамолога чи онколога, а ті, у свою чергу, призначать ультразвукове чи рентгенологічне дослідження. Будь-яке дослідження молочних залоз з метою уточнення діагнозу повинен призначати тільки компетентний лікар. Наразі найбільш інформативним методом діагностики раку молочної залози вважається мамографія.
    Мамографія – це рентгенографія молочної залози. Мамографія може виявити пухлини молочної залози до того, як вони почнуть проявлятися клінічно, тобто з’являться перші їх симптоми. Першу мамографію жінки повинні робити у 40 років. Після 40 – кожен другий рік, а після 50 – щорічно. Жінкам, які не досягли 40 років, рекомендується робити ультразвукове дослідження (УЗД) молочних залоз, а не мамографію. Під час вагітності та в період годування грудьми ультразвук також є основним методом обстеження.
    Лікування хворих на рак молочної залози проводиться в онкологічному диспансері з використанням хірургічного, променевого, хіміотерапевтичного та гормонального методів лікування. Вибір того чи іншого методу залежить, передусім, від розмірів та локалізації пухлини, результатів лабораторних тестів, включаючи гістологічне та цитологічне дослідження тканини пухлини та стадії злоякісного процесу.
    Рак молочної залози не можна вилікувати, застосовуючи методи нетрадиційної медицини. Застосування нетрадиційного лікування тільки відтягує час, не дає можливості застосувати традиційну ефективну медицину та переводить ранні стадії раку в пізні, невиліковні.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору