ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"І смішно, і сумно" - Про нові вимоги рівня англійської від доцентів і професорів

    20 квітня 2024 субота
    76 переглядів
    Міносвіти і знання англійської мови.

    Міністерство освіти і науки пропонує скасувати вимогу про обов'язковість знання англійської мови на рівні B2 для отримання вчених звань доцента та професора.

    Це особливо смішно, враховуючи, що коли я вчився в магістратурі, у нас вже вимагали знання англійської на рівні B2. Тепер же Міністерство пропонує вимагати від викладачів меншого, ніж очікується від звичайних магістрів в будь-якому пристойному вузі. Ще це особливо сумно, адже указом президента 2016 рік в Україні оголошено роком англійської мови. Ось така "підтримка" знання англійської не словом, а ділом.
    Я вже якось писав, що необхідно зробити обов'язковою умовою отримання диплома бакалавра сертифікат TOEFL / IELTS на певний мінімальний бал. Чи не здав - повертай гроші за бюджетне місце.
    Результати:
    1) Покоління людей вільно володіють англійською вже через 5-7 років (з огляду на перехідний період).
    2) Різке зростання тиску з боку студентів на викладачів англійської: поганий або ледачий лектор тепер може легко коштувати диплома. Традиційний в наших університетах пакт "ми абияк вчимо, а в обмін дозволяємо вам абияк вчитися" виявляється миттєво зруйнований.
    3) Відсів псевдостудентов нездатних зібратися і освоїти один з найважливіших навичок у сучасному світі, а дипломи отримують висиджування пар. Практично миттєве зростання цінності вузівських дипломів, для отримання яких тепер доведеться докласти реальне зусилля.

    Для вирішення соціального питання держава цілком може взяти на себе оплату першої спроби здачі TOEFL / IELTS - все інше вже за гроші студента. Найцікавіше, впевнений, що подібне нововведення не призведе до додаткових витрат з боку держави.
    Нероби не здадуть міжнародний іспит і змушені будуть повернути гроші за навчання, а потенційні нероби, які йдуть до вузу лише за скоринкою, зрозуміють, що тепер халяви не буде і просто не подаватимуть документи. Навіть якщо це призведе до того, що кількість зайнятих бюджетних місць у вузах скоротиться на 10%, це з лишком повинно окупити всі додаткові витрати.
    Іван ПРИМАЧЕНКО

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору