ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Приїхали і вирізали живого бука. Це не чистка лісу, це бандитизм!"

    19 квітня 2024 п'ятниця
    93 переглядів
    Закарпаття. Всі тільки й гаразд, що рубати та ламати...

    Історія з незаконним виділенням земельних ділянок та несанкціонованою вирубкою букових пралісів триває.

    Воловецький район тоне у скандалах. Історія з незаконним виділенням земельних ділянок та несанкціонованою вирубкою букових пралісів триває.
    Так мешканці сіл Пашківці, Перехресне, Щербовець, Жденієво, Буковець та Івашківці виступають проти цього, відтак звернулися по допомогу до до народного депутата від округу №70 Михайла Ланя, як представника інтересів громади з проханням аби нардеп негайно прийшов у Воловецький район і втрутитися в ситуацію з гучними корупційними скандалами із виділенням значного шматка землі та щоб зупинив незаконні рубки бука в захисних лісах в околицях вищезазначених сіл.
    «Вони вже повивозили величезні буки», – бідкається місцевий мешканець, пан Михайло.
    Завалені живі дуби при вході до лісу – це вже те, що побачили селяни, коли прибігли на звук пилок. Лісоруби їх намагаються переконати: проводять лише санітарну зачистку лісу від сухостою. Люди їм не вірять. Вони переживають, що скоро від букових пралісів, що внесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО через пів року нічого не залишиться. Великі бізнесмени приїхали, вклали гроші й нещадно рубають деревину аби відправити її на експорт. А хто зробить щось для району? Всі тільки й гаразд що рубати та ламати.
    «Приїхали, вирізали живого бука. Це не чистка лісу, це бандітізм», – бідкається мешканець села Буковець, пан Василь.
    «Випадкові люди почули, що вивозять ліс. Живе дерево, його не можна різати. Хвороб на ньому немає, і вони ріжуть, знищують, вивозять», – скаржиться пан Михайло.
    «Кругом буки живі вирізають, а сухостій залишають», – каже пан Микола, місцевий мешканець.
    Люди показали фотографії, на яких сфотографовано яка техніка стоїть у хащі лісів, як валяється кругляк і чекає доки його вивезуть. На одній з галявин вже лежить дванадцять кубів. Та більшу частину зрілого бука, запевняють селяни, встигли вивезти КАМАЗами.
    «Фурою вивозили. Під’їхали трактором, погрузили, потім на фуру. Ми побачили, зібрались та й не дали. Вигнали, й все», – розповідає місцева мешканка Людмила.
    Та поки лісоруби ріжуть здорові буки, справжній сухостій продовжує захаращувати ліс. Сухими деревами можна було би палити печі, та людям не дозволяють збирати гілля.
    «Стільки тут сухого, гнилого лежить – нам нічого не дають. Візьмеш якусь дровиняку, то треба таки в землю влізти, бо хтось якщо зустріне, то поприписує нам», – каже Ірина, мешканка села Жденієво.
    «Це вже не ліс. Заросло все повністю, нікому нічого не треба», – жаліється пан Василь.
    «Це за вісім років, як вони сюди ввійшли, вони тут нічого не зробили – ні посадили, ні зрізали», – розповідає житель Івашківці пан Михайло.
    Тутешні мешканці намагаються привернути увагу влади, аби зберегти лісове господарство ще своїх прадідів. Незаймані букові ліси в Карпатах є заповідним районом, розташованим на території нашого Закарпаття. Він є ланцюжком із десяти окремих заповідників, розташованих уздовж осі в 185 км, що протягнулася від Рахівськіх гір і Чорногорського масиву в Україні, переходять на заході в Полонинський хребет, аж до гір Буковські Врхи та Вігорлат у Словаччині.
    Усі десять заповідників є прекрасним зразком незайманих лісів, що є складними екосистемами помірного кліматичного поясу. Букові ліси Карпат є безцінним генетичним сховищем буку й інших видів живої природи, що існують з ним у сусідстві й залежать від обумовлених ним екосистем.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору