ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: У селі Тур’ї Ремети стартував сезон відловлювання та споживання… жаб!

    19 апреля 2024 пятница
    47 переглядів

    Їдять цих земноводних тварин лише в цьому єдиному населеному пункті Закарпатської області. Традицію таку понад два сторіччя тому сюди завезли французи. А ось способи приготування незвичної страви вже українські.Жителів невеличкого села Тур’ї Ремети в Перечинському районі всі в Закарпатті називають жаблярями. Лише тут один раз на рік — коли кілька днів поспіль посвітить тепле весняне сонце — ловлять і їдять жаб. Ловлять їх у старому руслі річки Турички.

    РЕЦЕПТИ ФРАНЦУЗЬКІ І УКРАЇНСЬКІ

    Жителі села навіть заморожують собі делікатесне м’ясо й ласують ним узимку. Спосіб приготування жаб простий і традиційно український: готують цих земноводних як звичайні відбивні котлети. Та є ще один французький спосіб, ним поділилися з українськими друзями французи, що мають бізнес у Закарпатті.

    Тур’яреметівець Тарас поділився цим рецептом під час смаження жаб: «Починаємо смажити. Коли жаби трохи побіліють, додаємо спеції, суміш прованських трав, і в кінці приготування добавимо трошки сметани і теплої води, розведеної з мукою – щоб утворився такий соус».

    За словами Тараса, сезон відловлювання жаб починається з першими весняними теплими днями з кількох причин. По-перше, зараз жаби прокидаються від сплячки, відкладають ікру й виповзають погрітися. А ще жаб їдять зараз тому, що саме в цей час легко відділити шкіру жаби від м’яса.

    Мешканець села Тарас розповів: «У нас кажуть, що можна тільки до першої грози їсти жаб. Оскільки перша гроза десь у квітні, то саме у квітні настає той момент, коли у жаби вже приростає шкіра до м’яса. Оскільки жаби всю зиму провели у землі, то зараз у них дуже чисте м’ясо й воно дуже легко відділяється. Це одна з причин. Інша – жаби поки ще нічого не їдять. Причому ми абсолютно не завдаємо зараз ніякої екологічної шкоди, бо жаби вже віднерестилися. Ну, а ті жабки, які віддали життя заради нашого гурманства – ну, таке життя».

    ТРАДИЦІЇ — ДВА СТОЛІТТЯ

    Традицію споживання жаб у закарпатське село завезли французи на початку 19-го століття, каже кандидат історичних наук Ужгородського національного університету Федір ШАНДОР: «У 1816 році пройшла битва під Ватерлоо. Звичайно, країни-переможці, а це Росія, Прусія, Австрія, Британія, вирішили з Франції забрати цвіт нації – це офіцерів наполеонівської армії, які могли знову створювати бунти і бути причиною конфліктів проти повернення лілій, королівської династії, назад. Отже, французів відселили: Росія – в Сибір, Прусія – в Померанію, а Британія – у Шотландію. Ну, а найбільш таке «забите» місце у Австрійській імперії тоді було Закарпаття і частина Галичини. Так тут французам зробили поселення».

    ЩОБ ПОЧУВАТИСЯ ГУРМАНОМ

    Усі, хто їв м’ясо жаби, кажуть, що схоже воно на курятину. Цим делікатесом мешканці села Тур’ї Ремети залюбки пригощають гостей, але завжди наголошують, що займаються відловлюванням жаб не для бізнесу, а заради того, щоб відчути себе гурманами.

    Надія ПЕТРІВ, RadioSvoboda.ua
    І на Закарпатті полюбляють французький делікатес — жабок!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Так написали б подробный рецепт.У НАС ТОЖЕ СОТНЯМИ В ВОДОЁМАХ ВЕСНОЙ ЖАБ, А КАК ИХ ГОТОВИТЬ МЫ НЕ ЗНАЕМ.ОНИ ВЕДЬ ЖИВЫЕ.СТРАШНО УБИВАТЬ.