ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Героями першого весільного фестивалю на Закарпатті стали реальні наречені (ФОТО)

    25 квітня 2024 четвер
    81 переглядів
    Закарапття. Героями весільного свята стала реальна пара наречених

    У неділю, 18 вересня, одразу у двох населених пунктах Закарпаття, у селах Німецька Мокра Тячівського району та Колочава Міжгірського району, пройшов перший весільний фестиваль “Закарпатська свальба”.

    Героями весільного свята стала реальна пара наречених Мар′яна Дацьо та Володимир Маркович, які вже за місяць справлять справжнє весілля.
    Ініціатива започаткувати новий фестиваль належить голові Закарпатської ОДА Геннадію Москалю, якому на “весіллі” дісталася роль “почесного свата”.
    “У вересні минулого року мене запросили у невеличке місто Ойок в Угорщині на подібний фестиваль. Цього року угорський фестиваль чомусь не відбувся, а ми перехопили ініціативу. Ми зберегли концепцію фестивалю, тому у нас справжні наречений та наречена. Але головна ідея колочавського весілля — показати і зберегти закарпатські весільні традиції. Вибір локації для свята також не випадковий. Сьогодні ми відкрили тут нову лісову дорогу, яка поєднала два села — Колочаву та Німецьку Мокру. Цей факт і новий започаткований фестиваль сприятиме позитивному туристичному іміджу регіону та має збільшити потік туристів у ці населені пункти”, — розповів Геннадій Москаль.
    За легендою фестивалю, наречені є вихідцями з різних сіл. Спочатку святкова хода завітала до садиби нареченого у с. Німецька Мокра, де відбулася традиційна закарпатська гостина з обрядовими піснями у супроводі троїстих музик. Потім весільний кортеж рушив у сусіднє село Колочава, аби викупити наречену. Саме у Колочаві на території музейного комплексу “Старе село” відбулася основна частина фестивалю — викуп нареченої, гостина у садибі молодої, весільний танець на гунях (традиційний верховинський одяг — ред.), танець молодої та концертна програма за участі митців та колективів Закарпаття.
    За словами Г.Москаля, при написанні сценарію фестивалю враховували консультації етнознавців та літніх людей, що пам′ятають місцеві весільні традиції, аби “Закарпатська свальба” стала дійсно аутентичною та концептуальною. Костюми наречених надав місцевий музей “Старе село”, де зберігаються давні закарпатські наряди та обрядові аксесуари, страви на весільній гостині також готували з урахуванням традиційної рецептури.
    Родзинкою фестивалю стала участь історичних персонажів різних епох, що пережив регіон, який зустрічав нове закарпатське свято. Так, на шляху весільного кортежу, що прямував лісовою дорогою із села Німецька Мокра до села Колочава, з′являлися актори, перевдягнені у німецьких військових, адже одне з сіл свого часу заснували німці, “солдати австро-угорської армії”, “червоноармійці” та вояки УПА. На всіх чотирьох локаціях “солдати” спиняли автомобілі, розважали учасників заходу, отримували символічний “викуп” тощо.
    Фестиваль зібрав сотні глядачів та безпосередніх учасників. Як наголосив Г.Москаль, свято має стати щорічним, а місцем його проведення буде с. Колочава Міжгірського району. Обов′язковою умовою також стане збереження концепції фестивалю, а значить, щороку сотні гостей будуть вітати справжніх наречену та нареченого. Між іншим, цьогорічна пара молодят отримала незвичний весільний подарунок — сертифікат на 60 кубометрів будівельних пиломатеріалів.
    Нагадаємо, між двома закарпатськими селами офіційно відкрили нову лісову дорогу. Тепер мешканці с. Колочава Міжгірського району та с. Німецька Мокра Тячівського району замість 160 км окружного шляху зможуть здолати автотранспортом шлях між населеними пунктами всього у 10 км.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору