ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На громадських слуханнях висловилися проти будівництва міні-ГЕС на Хустщині (ФОТО, ВІДЕО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    91 переглядів
    Мешканці с.Березово відмовили забудовникам на будівництво міні-ГЕС

    У селі Березово.



    Вчора , 18.09.2016 о 13:00 в с.Березово Хустського р-ну в сільському клубі відбулися громадські слухання щодо обговорення детального плану території для будівництва міні-ГЕС.


    Присутні мешканці села в присутності посадових осіб Березівської сільської ради практично всі (85 із 90 присутніх) висловилися проти як обговорення детального плану території, так і будь-яких робіт, які на меті мають спорудження в присілку їх села міні-ГЕС.


    Ті хто фактично утримався мотивували своє рішення тим, що у разі покращення інфраструктури села (ремонт доріг, соціальних об’єктів) та вирішення питання щодо відселення близь розташованих до річки будинків в зоні можливого підтоплення, вони розглянули б повторно можливість такого будівництва.


    Представник забудовника, пан Ігнатко, показав на початку свого виступу план-схему планованого об’єкту. Однак опісля, на прохання журналістів та громадських правозахисників, відмовилися надати для більш детального ознайомлення та зняття фотокопій даного документу для подальшого його вивчення з експертами, з посиланням на те, що це службовий документ. Тому в нас є обґрунтована підозра, що з документацією також не все так «чисто», що стане неодмінно предметом відповідної подальшої перевірки та журналістських розслідувань.


    Слід зазначити, що дану ГЕС планують розмістити на річці Ріка, яка через цінні види фауни, що знаходяться в ній, зокрема червонокнижні лососеві та коропові види риб, є кандидатом до об’єктів Смарагдової мережі (Європейська мережа природоохоронних об’єктів). Згідно Угоди Асоціації з ЄС Україна зобов’язана розробити свою Смарагдову мережу, яка стане складовою вищезазначеної єдиної Європейської мережі природоохоронних об’єктів.


    Окрім того, не виключена можливість і підтоплення близь розташованих будинків.
    За попередньої інформації, кошти на будівництво даної міні-ГЕС виділяє Європейський банкрозвитку і реконструкції (ЄБРР).


    Перед присутніми, зокрема виступив, вже колишній на сьогодні сільський голова с.Березово Василь Паш, що нещодавно склав свої повноваження. Він пояснив, що склав свої повноваження через неможливість виконувати свої функції належно, оскільки в бюджеті відсутні кошти навіть на елементарні цілі, не то що на якесь покращення інфраструктури чи туристичної привабливості, через фактично невдалі реформи та в цілому «бардак» в державному управління на верхах.


    Щодо ГЕС пояснив, що у разі якщо громада не надасть згоди на розробку детального плану , як першого етапу для початку проектування будівництва ГЕС, то забудовник не зможе юридично реалізувати свої наміри, оскільки наразі є лише розпорядження Хустської РДА, яке було прийнято фактично без жодної участі Березівської сільської ради


    Старожили села також виступили і повідомили, що пару десятків років тому намагалися також спорудити в цьому селі якусь плотину з станцією, однак мешканці були категорично проти і відстояли тоді свою позицію. Тому вони готові знову відстояти цю ж позицію і сьогодні.


    Мешканці підтвердили, що даним забудовникам наразі вже відмовлено на будівництво міні-ГЕС і в сусідньому селі Горінчово. Основна причина: наочний приклад не виконання забудовниками ГЕС умов та зобов’язань в с. Нижній Бистрий, щодо якого свого часу також був скандал.


    Наразі слово також і за обласною владою та контролюючими органами, які відповідно до звернення, адресованого до них, мають провести відповідні перевірки, надати висновки законності дій забудовника в цілому та забезпечити реалізацію волевиявлення громади.


    P.S.: сюжет про дані громадські слухання буде можливість побачити на телеканалі «М-Студіо» 19.09.2016 р. о 19.00, 21.30 і на сайті М-Студіо.


    Віталій Грегор

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору