ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Собачий парад "промарширував" у найзахіднішій "столиці" України (ФОТО)

    24 квітня 2024 середа
    74 переглядів
    В Ужгороді відбувся парад собак.

    Вчора в Ужгороді відбувся парад собак “За гуманне ставлення до тварин”.

    У рамках заходу нам вдалося поспілкуватися з одним із координаторів Центру сприяння розвитку електронної ідентифікації тварин Віктором Копачем, який розповів про першу в Україні електронну базу даних тварин та формування мапи населення безпритульних тварин України.
    “Наразі ми розробили і запустили базу даних animal-id.info, для якої вже існують відповідні додатки для IOS та Android. У цілому, це є міжнародний реєстр, але в Україні він є обов′язковим для ідентифікації тварин у містах Луцьк, Київ, Мукачево, плануємо запровадити його тепер і в Ужгороді та інших містах. Також наші волонтери створили платформу контролю за комунальними підприємствами, що займаються безпритульними тваринами, та систему адопції, яка допомагає „мешканцям“ притулків для тварин”, — розповів В. Копач.
    Домашні тварини, окрім того, що реєструються у базі даних, отримують персональний жетончик-підвіску, які містять QR-код з повною інформацією про стан здоров′я тварини, регулярність щеплень, стерилізацію тощо та координати власника. Всі дані про тварину потрапляють у систему animal-id і одночасно — у найбільшу некомерційну міжнародну базу даних EUROPETNET.
    Віднедавна в Україні старував проект з підрахунку безпритульних тварин. Завдяки роботі волонтерів вже частково створена мапа населення безпритульних тварин України, де містяться дані по десяти містам. Так, найбільшу кількість чотирилапих безхатченків нарахували у м. Миколаїв (7392), а найменше — у Чернівцях — 438. За словами Віктора Копача, процедура доволі проста — місто ділять на квадрати, у яких місцеві волонтери рахують і фотографують безпритульних тварин (йдеться, переважно про собак).
    Наприклад, на сьогодні сайт animal-id.info містить таку інформацію про м. Київ: кількість собак — 2605, з них 66,3% самців і 33,7% самок, 81,9% — з ідеальною масою, а 0,7% — дуже худих, 177 — цуценята тощо. 11,24% підрахованих столичних собак стерилізовані, а 0,7% — потенційно мають власників. Статистика з кожного міста, де здійснено “перепис”, доповнена інформацією про хворих тварин, вагітних і годуючих собак та інші дані.
    Як зазначив Віктор Копач, база даних не обмежується виключно ідентифікацією собак, наразі у ній також міститься інформація про ведмедів, левів, змій, слонів, що мешкають в українських зоопарках.
    “Так, переважно ми займаємося власницькими тваринами, розробляючи ID-рішення для комфортного та дружнього співіснування тварин і людей. Дуже важливо мати можливість відслідковувати захворюваність тварин, їхнє щеплення, стерилізацію тощо. Це створює, передусім, безпечне середовище для людей”, — додав координатор Центру сприяння розвитку електронної ідентифікації тварин.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору