ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатський замок Сент-Міклош вибрав собі господаря (ФОТО, ВІДЕО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    75 переглядів
    Орендар замку Сент-Міклош Йосип Бартош.

    Потрапити на територію Чинадієвського замку Сент-Міклош і домовитися про екскурсію неважко. Двері тут завжди відкриті туристам і мандрівникам.



    Але нам потрібно було дізнатися значно більше, аніж розповідають на екскурсії. Тож ми заздалегідь намагалися домовитися про зустріч. Орендар замку Йосип Бартош погодився прийняти нас лише в спекотний обідній час і тільки у будній день. Та й не зважаючи на це, ми постійно перетиналися із туристичними групами – українськими, польськими, угорськими, що відвідують цей замок щодня.


    А ще п’ятнадцять років тому на цій території була радянська автобаза і гаражі, всередині стародавнього замку був смітник. Підвали Сент-Міклоша досі знаходяться у законсервованому стані, оскільки потребують значних коштів для відновлення і очистки. Що ж могло статися з замком за такий короткий час, що він перетворився з руїни і гаражів на один з найпопулярніших туристичних об’єктів?


    Йосип Бартош у 1999-му приїхав із-за кордону, де жив досить довго й вивчив чотири мови. Йому стало заздрісно, що в Угорщині, Словаччині, Румунії, Німеччині малесенькі села дозволяють собі проводити щорічні пленери, на котрі запрошують туристів з усього світу, а в Україні таких лише кілька, на Закарпатті — один, та й то ніякий.


    – Сюди, до замку, мене запросила художниця Тетяна Петричко, яку я запросив на пленер, тут була автобаза. Вантажівки, безліч гаражів, щось немислиме. І якось ми сюди проникли, нас виганяли й не пускали. А потім з’явилася така думка: а що, якби оці наші пленери, котрі ми робимо по санаторіях, мов якісь останні люди, робити тут, у замку, і взагалі щоб на стінах були картини, щоб концерти й зустрічі з письменниками проходили. У цю божевільну ідею не вірив ніхто, жодна людина в цілому світі. Я теж не вірив. Але замок вирішив по-інакшому, він сказав: «Цьому бути», — і все почалось. Як так вийшло, сам не знаю.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору