ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Смачна ріплянка вчетверте скликала гостей до закарпатської Колочави! (ФОТОРЕПОРТАЖ)

    20 квітня 2024 субота
    104 переглядів
    Закарпаття. Свято "ріплянки" у Колочаві.

    Затяжними гудками паровоза на вузькоколійці, що линули понад берегами Тереблі, у суботу й неділю скликав гостей до закарпатської Колочави фестиваль ріплянки. Свято, започатковане і підтримуване народним депутатом п’ятого і шостого скликань Верховної Ради України Станіславом Аржевітіним, вчетверте зібрало гостей із різних куточків Закарпаття, інших регіонів та з-за кордону.

    Цього разу «ріплянку» не оминули своєю увагою керівники виконавчої влади області всіх рівнів. Голова обласної державної адміністрації Геннадій Москаль призначив робочу нараду голів райдержадміністрацій на Міжгірщині і першим її пунктом стало ознайомлення з туристичним потенціалом семитисячного гірського села Колочава.
    Очевидно, найбільшою несподіванкою для Геннадія Геннадійовича стало ... пов’язування йому піонерського галстука. Згадавши власне піонерське минуле, Москаль не наважився відвести шию від червоного з шовку трикутника, якого «колочавська піонерія» пов’язувала йому у супроводі прапора дружини і звучання горна.
    Жартівливу атмосферу підтримали самодіяльні артисти в формі воїнів УПА. Зустрічали гостя з Ужгорода й угорські, чеські жандарми. «До нас прийшов справжній москаль, що будемо робити? Впускаємо?», —запитували одні. «Так, це гість, тож пропускаємо», — відповідали інші.
    Відтак делегація державних мужів з усієї області оглянула експозицію музею «Старе село». З інтересом знайомилися з будівлями, які демонструють життєвий устрій верховинців, їхній побут у різні періоди існування Колочави. Не оминули жодної, а в останній дерев’яній хатині — «Бункері Штаєра» — затрималися довше. Тут місцевий композитор і виконавець Іван Штаєр виконав кілька власних пісень про боротьбу українців за незалежність.
    Станіслав Аржевітін зробив для гостей екскурсію «галереєю пам’ятників». Фотографії розповідають про двадцять пам’ятників, що нині є у Колочаві...
    Відтак перейшли до основного пункту фестивалю. Майстер-клас із приготування ріплянки вів колочавець Анатолій Сюгай, а допомогти йому з власної волі взявся Геннадій Москаль. Йому, як виявилося, ця страва знайома з дитинства, лише з іншою назвою — токан.
    Геннадій Москаль вимішував ріплянку так ретельно, що після цього їй не залишалося нічого іншого, як великим шматком вивалитися на дерев’яну тацю.
    Смак ріплянки відчули в роті всі охочі, адже Геннадій Геннадійович разом із Станіславом Михайловичем особисто обійшли ряди, частуючи гостей стравою. Кількома десятками метрів далі секретами вівчарського мистецтва ділився досвідчений доглядач отар Василь Мацола. Можна було роздивитися до деталей, як у гірських умовах готують сир, вурду, бринзу.
    ... Тим часом артисти з Міжгірського районного будинку культури майстерно виконували закарпатські коломийки, поєднуючи пісню і танець. Їх підтримали і виконавці естрадних мелодій, які виступали з імпровізованої сцени у вигляді оборогу. Найбільше ж оплесків лунало на адресу троїстих музик із самої Колочави — братів Марковичів. Ця музична сім’я вразила всіх багатством верховинських мелодій.
    До мікрофона одні за одними підходили люди, вітаючи Станіслава Аржевітіна: відомому краєзнавцю, щирому меценату і благодійнику, вмілому організатору туризму, голові Товариства закарпатців у Києві виповнилося 55 років. Дякували за зроблене для рідного села земляки-колочавці, бажали удач у всіх наступних задумах і справах численні гості з Ужгорода.
    Почесну грамоту у віршах урочисто зачитали голова Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Делеган і очільник обласної письменницької організації Василь Густі. Пенсіонер Ярослав Свида подолав на власному авто майже двісті кілометрів, щоб вручити Аржевітіну щойно видану книгу, яке написав про свого батька — видатного скульптора, першого закарпатця, що став лауреатом премії ім. Тараса Шевченка, Василя Свиду.
    До самого вечора поміж хижками «Старого села» ходили гості фестивалю, ознайомлюючись із унікальними музейними експозиціями. Всім їм добре смакувала героїня свята — ріплянка.
    Неділя — другий день фестивалю продовжила шеренгу конкурсів, розваг. Цього дня відбувся і концерт авторської пісні Івана Штаєра. Продовжувалися майстер-класи з приготування ріплянки.
    Враження від свята, присвяченого традиційній страві Колочави, його гості рознесуть по всій Україні. Організатори сподіваються на нові зустрічі і знайомства під час майбутніх фестивалів.


    Рецепт від Олени Росохи


    «Спочатку відварюємо у невеликій кількості води півтора кілограма картоплі — ріпи. Після її готовності, не зливаючи воду додаємо 300 грамів кукурудзяного борошна (середнього помолу) і трохи манки, які перед тим були замочені у теплій воді., Підсолюємо і товчемо все це до стану однорідної маси, утримуючи горнець на невеликому вогні. Стежимо при цьому, щоб страва не пригорала і не приставала до дна. Наприкінці додаємо трохи масла, що зробить ріплянку м’якшою. Потім близько чверті години відстоюємо її під кришкою.
    За цей час готуємо додаткову страву — мачанку. Її роблять так: нарізане кубиками сальце підсмажують; у гарячі шкварки додають трохи молока, сметани і кілька яєць. Все це перемішують і доводять до готовності. Мачанка може бути з додаванням і таких продуктів як гриби, баранина, бринза, вурда, хто як любить.
    Як ріплянка добре вимішана, то вона не пристає до горнеця, легко відвалюється. Тоді перехиляємо її на тацю. Страва повинна вивалитися одним великим шматком. З нього ложкою формуємо кульки — бумбульки, і викладаємо їх на тарілку.
    Зазвичай ріплянку їмо руками: втоплюємо невеликі шматки в мачанку, підтримуючи великим і вказівним пальцями, і вкладаємо їх до рота.



    Василь БЕДЗІР
    Фото автора

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору