ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Зелений туризм – майбутнє Закарпаття

    24 квітня 2024 середа
    160 переглядів
    Туристи зачаровані нерукотворною природою Закарпаття.

    Поки майже всі закарпатці від’їжджають відпочивати на таке популярне море Кримських узбереж, туристи майже з усієї України та з-за кордону насолоджуються чистим карпатським повітрям, купаються в теплій гірській річці і зачаровані нерукотворною природою Закарпаття.

    Люди дедалі частіше намагаються піти подалі від цивілізації, від інтернету, телефонного зв’язку і просто доторкнутися до природи душею.

    Одним з таких варіантів відпочинку і є зелений туризм. Проте, якщо такий варіант малого бізнесу в Європі є звичним явищем, то на Закарпатті виник не так давно, хоча тут ідеальні умови для гірського відпочинку: мінеральні води (тільки в Тячівському районі близько 67 тис.водопроводів), відсутність заводів, а отже, чисте повітря, чудова природа і, звичайно, унікальна культура зі своїми традиціями, звичаями і навіть мовою. Закарпаття є унікальним тим, що тут можна відпочивати цілий рік: влітку це природа, річка, а взимку – гірськолижний курорт (підйоми у Калинах, Велятино).

    Зеленим туризмом на Закарпатті поки що займаються одиниці. Здавалося б, чому? Адже це варіант, коли заробити можна вдома. Офіційна статистика свідчить, що сьогодні в Україні 501тис.безробітних, і це тільки офіційно зареєстровані в службі зайнятості. Найбільше безробіття позначається на сільській місцевості. На жаль, дуже часто селяни намагаються бути подалі від бізнесу, адже це передбачає відносини з податковою, а виграє від цих відносин не селянин.

    Сільський зелений туризм для селян, які мають хоча б 6-7 вільних місць в будинку - просто ідеальний варіант. Для того, щоб приймати у себе туристів, потрібно також мати ділянку землі для ведення домашнього госодарства, адже продукти, якими Ви будете годувати своїх гостей, мають бути вирощені в еко-умовах.

    Приватні садиби є особливо актуальними для пасивних туристів, для тих, кому достатньо оглянути місцину, покупатись в гірській річці, подихати свіжим повітрям і просто відпочити душею. Для активних туристів, звичайно, потрібна своя програма. Тому, якщо ви надумали організовувати такий вид бізнесу, слід наперд продумати, що саме зможете запропонувати гостям. Та, насправді, це не так важко: походи на полонину, де можна показати реальне життя пастухів, скуштувати справжнього овечого сиру, і покататися на конях, відвідини різних фестивалів, які так часто проходять в Закарпатті. Чим більше у вас оригінальних ідей, тим більше шансів, що ваша садиба матиме так звану «родзинку» і приваблюватиме туристів. Крім того, дуже популярними є майстер-класи по плетінню різних виробів з лози, листя кукурудзи, будь-яких місцевих промислів.

    Дуже часто туристи їдуть відпочивати з дітьми, тому для них теж потрібно придумати якісь розваги. Тут актуальним будуть як театралізовані дійства, так і просто ігри-дійства на природі, походи в гори і т.д.

    Як варіант - Еко-кемпінг, до речі, досить популярний в Малій Углі, Дубовому та інших гірських селах Тячівщини. Господар облаштовує земельну ділянку, ставить столи, лавочки, огороджує, і робить місце більш-менш безпечним, а згодом здає в оренду під так зване палатне містечко. Бажано, щоб поблизу був доступ до питної води, туалет і, звичайно ж, облаштовані місця для сміття.

    Щоб ваш бізнес був відомим не тільки на теренах району, вам потрібна хороша реклама. Для цього найкраще підійде інтернет. Тут потрібно розмістити фотографії Вашої місцевості, умови проживання, цікаві місця, які знаходяться неподалік і, звичайно ж, ціни на ваші послуги.

    Законодавча база

    Зелений туризм поки що існує на неформальному рівні - нормативно-правової бази, яка б регулювала відносини між тим, хто здає будинок і тим, хто його винаймає, наразі нема. Проте, цього року в Верховній Раді був зареєстрований законопроект під назвою «Про внесення змін до законів «Про туризм» та «Про особисте селянське господарство». Проект закону так і називається - «Про сільський зелений туризм». Поки що він винесений на громадське обговорення. Якщо законопроект буде ухвалений, то зелений туризм не матиме жодного зв’язку з підприємництвом. В проекті закону прописано, що якщо сукупний річний дохід від діяльності перевищує сукупний річний розмір прожиткового мінімуму у розрахунку на сільського господаря та кожного члена його родини, які постійно проживають з ним в межах однієї сільської садиби, господарю потрібно зареєструватись у визначеному законодавством України порядку як суб'єкт підприємницької діяльності. Це досить радикальні зміни, але вони потрібні для розвитку цього виду туризму на наших теренах. Кожна сільська рада вестиме облік садиб, які надаватитмуть послуги з прийому гостей – тим самим держава планує фінансово підтримувати господарів як за рахунок передбачення коштів в Бюджеті, так і за рахунок грантів та коштів міжнародних програм. Ще одна новація, яка зараз приживається в зеленому туризмі і загалом нагадує систему в готельному бізнесі - це виділення якості тих чи інших послуг, які надає готель за кількістю зірок. Відповідно, чим більше зірок, тим вони якісніші.

    Так, зокрема, донедавна, важко було сказати, на якому рівні працюють українські садиби зеленого туризму. Тепер є кілька рівнів. Один з них, базовий, коли питна вода з колодязя, а зручності надворі. Проте, на відміну від готельних зірок, тут свій знак - квітка мальва. Максимально може бути три, вони символізують максимально наближений комфорт до міського. Крім того, це ще означатиме, що господарі входять до Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму, а отже працюють легально і їм можна довіряти. До речі, наявність даних послуг, які пропонує господар, спілка перевіряє особисто.

    Європейський досвід

    Проте, якщо Україна поки що може запропонувати тільки два види зеленого туризму, то в Європі це один з найпопулярніших видів відпочинку на літо, причому кожна країна характеризується своїм видом. Наприклад, найбільш близька для Закарпаття мала б бути Італія, адже тут дуже розвинуте сільське господарство, яке приносить чималі прибутки і власникам, і державі. Тут процвітає так званий еко-туризм – поєднання відпочинку з поліпшенням здоров’я, відвідування різних ферм, велоспорт і т.д. Проживання в окремих будинках або безпосередньо в окремих кімнатах, які здають господарі. Те саме в Іспанії. Зовсім інший вид розвитку сільського туризму в Німеччині. В німців є можливість жити на фермі, де окремо обладнаний котедж і є можливість їсти справжню домашню, екологічно чисту їжу, доглядати за тваринами, або безпосередньо працювати на полях чи на городі. А от в Угорщині унікальністю зеленого туризму є поєднання з національною традицією конярства. Кожного року тут проводяться різного роду національні фестивалі кінного спорту. В сільському туризмі загалом задіяно близько 7 тис. сільських жителів. В Румунії зеленим туризмом займаються переважно жителі Південних Карпат, які орієнтуються на збереження етнокультурних традицій (звичаї, традиції, гірські замки, вівчарство, гастрономія).

    В Європі зелений туризм розвивається вже досить довго і, на відміну від України, підтримується державою та є дуже популярним серед туристів, адже це не тільки відпочинок, але й можливість побачити країну «зсередини», зрозуміти її традиції, звичаї, спосіб життя. Тому збирайте свої ідеї до купи, і гайда приймати гостей!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору