ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Хто переміг у "двобої" Москаль-Гройсман?

    28 березня 2024 четвер
    27 переглядів
    Порошенко і конфлікт Москаля із новим Прем’єром

    За всю історію, напевно, жоден голова Закарпатської ОДА не викликав стільки уваги в центральних українських ЗМІ, як Геннадій Москаль. Ось і минулого тижня з його легкої руки область знову опинилася в медійному епіцентрі України.

    6 травня голова Закарпатської ОДА направив офіційне звернення Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, в якому застеріг останнього від «негативних процесів, котрі починають відновлюватися на Закарпатті з подачі окремих центральних структур», і попросив ініціювати своє звільнення Президентом Петром Порошенком. Заява була опублікована на сайті Москаля.

    За словами губернатора, «міжнародні злочинні угруповання, не бажаючи миритися із втратою надприбутків, будь-яким чином намагаються відновити системну контрабанду тютюнових виробів, використовуючи при цьому вплив українських політичних діячів та керівників окремих відомств…. Щоб фури із сигаретами потрапили в Євросоюз, потрібно замінити начальника Закарпатської митниці на «потрібного керівника», який працюватиме у визначеній схемі. Для вирішення цього кадрового питання була використана ситуація із затриманням громадськими активістами в Чопі 22 вагонів деревини». Далі, за словами Москаля, Володимир Гройсман дав доручення голові ДФС Роману Насірову провести службове розслідування та прийняти кадрові рішення щодо осіб, чия службова недбалість чи некомпетентність буде встановлена. Однак той навіть не дочекався результатів службового розслідування, а вирішив просто звільнити керівника митниці й терміново призначити нового. 30 квітня начальником підрозділу по боротьбі з контрабандою призначається Андрій Кримський, який працював помічником-консультантом народного депутата Валерія Пацкана. Також за наявною в Москаля інформацією, «Роман Насіров призначив виконувача обов’язків Закарпатської митниці. Підкреслюю, із Закарпатською ОДА це призначення не узгоджувалося». Геннадій Москаль констатує, що програв у боротьбі з «тютюновою мафією». «З огляду на це, я не бачу сенсу свого подальшого перебування на посаді голови Закарпатської ОДА. Тому прошу Вас скористатися своїм конституційним правом, передбаченим ст. 118 Конституції України, і направити подання Президенту України про моє звільнення із займаної посади», – сказано в заяві. На думку голови ОДА, зараз на Закарпатті йде повторення ситуації, яка призвела до кривавих подій 11 липня 2015 року в Мукачеві. «І я не можу бути в ній стороннім спостерігачем. Подолати контрабанду в окремому регіоні за умов, коли центральні структури не тільки не допомагають, а навпаки, намагаються відновити тіньові схеми, неможливо. Держава втратила контроль над ситуацією з незаконним видобутком бурштину, незаконним обігом наркотиків, вогнепальної зброї, злочинністю та іншими негативними процесами в суспільстві», – підкреслив він. Також Геннадій Москаль вважає, що «Закарпаття віддається на відкуп контрабандистам і вмикається зелене світло для незаконного переміщення сигарет через державний кордон. Коли стартувала боротьба з контрабандою, про такий розвиток подій мене попереджали. На жаль, ці попередження починають збуватися», – заявив він.

    Гройсман парирує

    У свою чергу, Прем’єр Володимир Гройсман у соціальних мережах заявив, що не ініціюватиме звільнення голови Закарпатської ОДА. «Хочу через Facebook відповісти Геннадію Геннадійовичу Москалю, оскільки і він звернувся до мене через Інтернет… Для мене немає жодного значення, яка контрабанда йде через митницю – деревина, цигарки, горіхи, спирт чи ще щось. Те, що ми маємо зробити, не вирішувати, яка контрабанда гірша, а зупинити будь-яку контрабанду взагалі. Говорив і повторюю: урешті-решт досить грабувати країну». Він зазначив, що має намір звернутися до СБУ та НАБУ з вимогою перевірити всі факти, які Москаль навів у своєму листі. «Друге. Нікому не дозволю розмовляти зі мною мовою ультиматумів. Геннадію Геннадійовичу, незважаючи на Ваше прохання, подання на Ваше звільнення готувати не збираюся. Роботи, яку маємо зробити, і сподіваюся, спільно, багато. Давайте разом закладемо нову традицію щодо призначення керівних кадрів у митній службі на основі публічних конкурсів за участю громадських організацій, і цю традицію почнемо впроваджувати саме із Закарпатської митниці», – написав Гройсман. Також голова уряду заявив, що «чекає в себе» наступного тижня Москаля разом з керівництвом Закарпатської митниці.

    Москаль ставить ультиматум

    Після такої відповіді голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль повідомив, що із 7 травня йде у відпустку й повернеться тільки тоді, «коли на посаду начальника Закарпатської митниці повернуть В.Колеснікова і коли в Києві перестануть розглядати Закарпаття як полігон для політичних торгів та експериментів». Про це йдеться в заяві, розміщеній на сайті Москаля. «Сьогодні В.Колеснікова знімають із посади начальника Закарпатської митниці не за роботу, а за політичні торги між народним депутатом України В.Хомутинником, його правою рукою В.Скоробагачем (раніше очолював фракцію ПР у Харківській міськраді) і Прем’єр-міністром України В.Гройсманом», – заявив голова Закарпатської ОДА. За його інформацією, ціна питання – збереження на посаді голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, контроль над Закарпатською митницею і «розстановка тут своїх керівних кадрів, а також контроль над Закарпатською областю».

    Що, на Закарпатті нема контрабанди?

    У свою чергу, голова ДФС Роман Насіров висловив здивування з приводу заяви Геннадія Москаля. «Найпроблемнішою є Закарпатська митниця. Тому мені навіть шкода, що губернатор найлегшим способом обирає сказати, що «я тут непричетний і буду йти». За його словами, «є багато питань за останні часи роботи пана Колеснікова», який є кандидатурою Геннадія Москаля. Водночас Володимир Гройсман, звертаючись до губернатора Закарпаття, запитав: «Що, на Закарпатті нема контрабанди? Якщо нема, то це дуже добре, я вітаю з таким великим успіхом. Але щоб її там не було, треба докладати зусиль».

    Зустріч з Президентом

    У конфлікт високопосадовців урешті втрутився Президент України Петро Порошенко. 7 травня він провів конструктивну зустріч з головою Закарпатської ОДА, про що одразу написав на своїй сторінці у Facebook. Геннадій Москаль «і надалі реалізовуватиме мою програму з децентралізації та рішуче боротиметься з контрабандою на Закарпатті. Зокрема підтримана ідея обладнати митні пункти спеціальними сканерами, а частку надходжень від митних зборів спрямувати на регіональні інфраструктурні проекти», – сказав Президент.

    У свою чергу, Геннадій Москаль після цієї зустрічі в коментарі журналістам 112 каналу заявив: «Я не казав, що подаю у відставку. Я казав, що Прем’єр, якщо хоче, може мене відправити…» Також губернатор підтвердив, що «начальник митниці залишається на своїй посаді». «Я маю горою стояти за своїх підлеглих, якщо когось незаслужено звільнять», – підкреслив Геннадій Москаль. «Якщо хтось щось украв, нема питань. А якщо просто його звільняють, бо треба поставити людину, котра спрямовуватиме потоки в русло, яке потрібно…. Тоді інші структури не будуть працювати. Скажуть, він здав цього, він здасть по одному всіх нас», – зауважив голова закарпатської ОДА. На запитання журналіста, а що може бути цікавого на Закарпатті, Москаль чітко відповів: «Митниця – 19 контрольно-пропускних пунктів. Такого нема в жодній області України. Чотири кордони: Румунія, Угорщина, Словаччина і Польща».

    Москаль переміг?

    Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль є фігурою супермедійною. І скандал швидко розгорівся на всю Україну. Отож чимало політологів почали озвучувати різні версії щодо суті цього конфлікту.

    Перш за все слід зауважити, що Геннадій Москаль як голова ОДА є ставлеником Президента. А Прем’єр-міністр так само був призначений на свою посаду з ініціативи та за підтримки Глави Держави. Обоє посадовців є представниками однієї владної команди. І тому ця ситуація не що інше, як внутрішній конфлікт за розподіл сфер впливу між різними гілками влади. На думку деяких експертів, новий Прем’єр, приступивши до своїх обов’язків, просто вирішив не рахуватися із думкою голови закарпатської ОДА щодо кадрової політики на Закарпатській митниці. Саме це й не сподобалося Геннадію Москалю, який у підсумку зважився на подібний демарш.

    Водночас інші політологи наводять версії, що голова Закарпатської ОДА через зміну уряду та його нову політику нібито відчув, що скоро може бути звільнений, і тому вирішив випередити події. Таким чином він, можливо, намагається зберегти свою посаду та вплив у Закарпатській області. Однак на думку деяких експертів, це тільки тимчасова перемога Геннадія Москаля, і його відставка все одно не за горами. При цьому інші політологи так не вважають, оскільки Геннадій Москаль, на їхнє переконання, має серйозну політичну вагу й міцні позиції.

    Руслан ФАТУЛА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору